Poszukuję Moich Pradziadków

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

karolina3982

Post autor: karolina3982 »

Witam,

Zaczynam moją przygodę w odnalezieniu moich przodków.
Od mojej mamy strony dość dużo wiem , ale od mojego ojca strony niezbyt dużo niestety.
Miszkam poza granicami kraju wiec poszukiwania dość ograniczone mam.
Wyciągałam rózne akty urodzenia by miec jakiśkolwiek punkt zaczepienia i po kilku odkryciach utknęłam. Może ktoś z Was ma podobych przedków bądż wiecie gdzie mam szukać ?

Mój dziadek - Franciszek Jankowski - urodzony w 1931( Biskupice) zmarł w 2008 ( Jaworzno -woj.slaskie)
Na akcie zgonu napisane była tylko inforamcja na temat matki : Julia Jankowska i tyle. Nawet na zupelnym akcie urodzenia nie ma zadnych informacji.

Na innym akcie dziadek mial wypisne nie Biskupice jako miejsce urodzenia ale BISKUPICE Radłowskie czyli okolice Tarnowa.

Wiem ze dziadek mial przybrane rodzeństwo :
Antoni Marcinkowski urodzony w Biskupicach w 1924 zmarl w Parkoszowie 1997( woj. dolnoslaskie )
Na jego akcie bylo wypisany ojciec jako ANdRZEJ MARCINKOWSKI - matk JULIA MARCINKOWSKA.

Czyli Julia moja prababcia dała mojemu dziadkowi jej panieńskie nazwisko albo wyszla za mąż drugi raz? nie wiem w sumie gdzie szukac dalszych informacji ? Diecezje ? parafie ? Bardzo mnie ciekawi gdzie moja prababcia została pochowana.... Moja rodzina bardzo mało inforamcji na jej temat wie tak samo jak o Andrzeju.

Dziekuje !
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

czy na pewno dziadek urodził się w 1931 ?
Jeżeli w akcie zgonu podana jest tylko matka to znaczy, że ojca nie znano, dziwne jest tylko, że Antoni Marcinkowski miałby być jego przyrodnim bratem urodzonym wcześniej ?
Nie pomożemy, obowiązuje RODO, nie minęło jeszcze ustawowe 100 lat, możesz dzwonić, pisać do USC.
pozdrawiam
BasiaS
Jerzyk_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jerzyk_Kamil »

O ile rodzina faktycznie nic już nie pomoże w tej kwestii to można najpierw poszukać indeksów w konkretnym województwie (dla różnych Biskupic) - dziadka, jego urodzenia, może poszczęści się Pani i będzie jakiś ślad indeksu. Rok 1931 - faktycznie nie minęło 100 lat, ale czasem może być zaindeksowany. Tam znajdzie może Pani (w przypadku farta) dalszy odnośnik do archiwum.
A jeśli nie to trzeba szukać rodzeństwa, na początek podobną metodą.
Być może rodzeństwo wskaże Pani jakiś kierunek.

Od tego zacząłbym.

cyt.: "Czyli Julia moja prababcia dała mojemu dziadkowi jej panieńskie nazwisko albo wyszla za mąż drugi raz (...)". Tak może być, u mnie w rodzinie tak bywało i to nie raz.

O ile nie popełniła Pani błędu w interpretacji.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Re: Poszukuję Moich Pradziadków

Post autor: sbasiacz »

Jerzyk_Kamil pisze:O ile rodzina faktycznie nic już nie pomoże w tej kwestii to można najpierw poszukać indeksów w konkretnym województwie (dla różnych Biskupic) - dziadka, jego urodzenia, może poszczęści się Pani i będzie jakiś ślad indeksu. Rok 1931 może być zaindeksowany. Tam znajdzie może Pani (w przypadku farta) dalszy odnośnik do archiwum.
A jeśli nie to trzeba szukać rodzeństwa, na początek podobną metodą.
Być może rodzeństwo wskaże Pani jakiś kierunek.

Od tego zacząłbym.

cyt.: "Czyli Julia moja prababcia dała mojemu dziadkowi jej panieńskie nazwisko albo wyszla za mąż drugi raz (...)". Tak może być, u mnie w rodzinie tak bywało i to nie raz.

O ile nie popełniła Pani błędu w interpretacji.
jak może być zindeksowany rok 1931 ? Urodzenia ?
pozdrawiam
BasiaS
Jerzyk_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jerzyk_Kamil »

Racja. Urodzeń raczej w geneszukaczu takich nie ma.
Ostatnio zmieniony wt 16 mar 2021, 22:20 przez Jerzyk_Kamil, łącznie zmieniany 2 razy.
bubu24

Sympatyk

Post autor: bubu24 »

Akt po roku 1920 raczej nie znajdzie Pani on-line. Sugeruję kwerendę (zleconą, bo nieupublicznione księgi nie zostaną Pani udostępnione) w Archiwum Archidiecezji Tarnowskiej. Jako osoba spokrewniona uzyska Pani dokumenty, które nie są jeszcze publicznie dostępne. Powinien znaleźć się akt urodzenia dziadka i być może akt ślubu Andrzeja Marcinkowskiego (ojca) z Julią (powinno być nazwisko panieńskie). Skoro przyrodni brat dziadka urodził się wcześniej od niego, to jeśli Julia Marcinkowska była z domu Jankowska, powinien się znaleźć też akt zgonu Andrzeja Marcinkowskiego (ojca). Jeśli nazwisko panieńskie było inne, to być może Andrzej Marcinkowski (ojciec) ożenił się z Pani prababką już po 1931 (lubił imię Julia), ale z tego, że nie uznał po ślubie Pani dziadka raczej wygląda na to, że nie był jego ojcem.
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

sbasiacz pisze:czy na pewno dziadek urodził się w 1931 ?
Jeżeli w akcie zgonu podana jest tylko matka to znaczy, że ojca nie znano, dziwne jest tylko, że Antoni Marcinkowski miałby być jego przyrodnim bratem urodzonym wcześniej ?
Nie pomożemy, obowiązuje RODO, nie minęło jeszcze ustawowe 100 lat, możesz dzwonić, pisać do USC.
Karolina napisała że dziadek miał PRZYBRANE rodzeństwo, a to nie jest to samo co PRZYRODNIE.
Mogła więc panna Julia Jankowska (z dzieckiem) wyjść za mąż za wdowca Marcinkowskiego ( Antoni był dzieckiem z jego poprzedniego małżeństwa).

pozdrawiam
Ala
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”