Jak weryfikować zapisy z indeksów

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
tonffillka

Sympatyk
Adept

Post autor: tonffillka »

Dzień dobry

po kilku latach zniechęcenia próbuję znów wrócić do genealogii. Wiele kwestii wyleciało z głowy (niestety) więc czuję się trochę jakbym zaczynała od początku. Parę lat temu utknęłam na moich Jastrzębowskich z okolic Janowca-Zdziętów. Konkretnie udało mi się ustalić następujące pochodzenie Józef Jakub Jastrzębowski (1828-1905 Janowiec Zdzięty) był synem Bernarda Jastrzębowskiego (1790-?) i Bogumiły zd. Moszczeńskiej a tenże Bernard był synem Antoniego Jastrzębowskiego (1739-?) i Franciszki zd. Pepłowskiej. Tyle wiem na 98%. Problem mam z ustaleniem czy ojcem Antoniego był Bartłomiej Jastrzębowski (1712-?) czy też nie. Niestety przeważnie metryki na tym etapie (przynajmniej te na które natrafiłam poprzez genetekę) kończą się na jednym zdaniu i niestety trudno zweryfikować który spomiędzy np. dwóch Antonich urodzonych w podobnym okresie w tej samej miejscowości jest "tym właściwym". Wytypowałam na zasadzie prawdopodobieństwa że chodzi o Antoniego - syna Bartłomieja i Marianny, ale chciałabym mieć pewność co do mojego typu.
Kiedyś natrafiłam na spisy ludności/parafian gdzie ludność była spisywana domostwami. Czy ktoś z Państwa kojarzy coś podobnego dla Janowca-Zdzięty w tym okresie? Byłabym wdzięczna za pomoc
p.s. niestety w akcie małżeństwa nie ma wzmianki o rodzicach (ślub 1768 Jastrząbki)

Pozdrawiam
Małgosia
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Z własnej praktyki mogę poradzić ,ze kiedy wiedza z ksiąg metrykalnych dobiega kresu najskuteczniejszym sposobem tak weryfikacji dotychczasowych ustaleń (jak i szansą dalszej kwerendy) stają się księgi sądowe. Zastrzegam się, że nie jestem znawcą północnego Mazowsza ale wydaje mi się że Janowiec Koscielny był w I RP parafią należącą do powiatu mławskiego zatem zapisy sądowe powinny być w ciechanowskich księgach ziemskich i grodzkich (jeśli się mylę – a nie są to moje strony -proszę o sprostowanie)
http://www.agad.gov.pl/pomoce/ciechzg26.xml
Jeśli Pani przodkowie Jastrzębowscy byli szlachtą -a sądzę że byli - to można spodziewać się licznych dokumentów dotyczących przodków. Regułą w nich było zapisywanie imienia ojca. Zwykle wystarcza to do właściwej identyfikacji.
Awatar użytkownika
tonffillka

Sympatyk
Adept

Post autor: tonffillka »

Dzień dobry,

dziękuję za wskazówkę. Nigdy nie przeglądałam takich dokumentów więc będzie to nowe wyzwanie :) Ci Jastrzębowscy do których dotarłam z 1769 roku mają adnotację "szlachta" stąd wysoce prawdopodobne jest to że ma Pan rację.
A jeszcze mam pytanie bo z tego co widzę to akta te mają adnotację że są w złym stanie i nie udostępnia się ich - czyli rozumiem że należy zlecić kwerendę, tak?

Pozdrawiam
Małgosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”