Genealogia na Podkarpaciu

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

krist20

Sympatyk

Post autor: krist20 »

Doprecyzuję, bo znalazłem swoje notatki.
W USC Rakszawa są dla Kątów urodzenia: 1890-1945, a zgony 1876-1945. Śluby dokładnie nie wiem, ale pewnie podobne lata.

Natomiast jeśli będziesz szukał danych dla Kątów po 1945 to one są w USC Żołynia.

Ja interesuję się tylko Kątami i nie znam geografii Rakszawy, więc nie wiem jak jest podzielona, i tutaj nic nie podpowiem :-) Musisz jeszcze uwzględnić margines błędu dla podatych na nagrobkach dat urodzenia. Dla moich przodków pochowanych w Trzebosi wiele dat urodzenia się nie zgadzało (+/- kilka lat). Dotyczy to zwłaszcza osób urodzonych na przełomie XIX i XX w. oraz wcześniej. Dokładne daty poznałem dopiero po uzyskaniu aktu zgonu. Data zgonu do tej pory zawsze mi się zgadzała.

Z USC Żołynia nie mam doświadczenia poza uzyskiwaniem aktu zgonu przez epuap.

W USC Rakszawa nie ma problemu. Byłem tam i robiłem zdjęcia metryk. W celu zrobienia zdjęcia trzeba się wcześniej umówić. Pani kierownik jest bardzo miła i pomocna, ale uprzejmość musi być obustronna, bo zdarzają im się roszczeniowcy, aby znaleźć jakiś akt na 'za godzinę' :-).

pozdrawiam

Krystian
adkako

Sympatyk

szukam informacji

Post autor: adkako »

Witam,

Poszukuję metryk parafii rzymskokatolickiej Gogołów, Frysztak i Bieździedza.
Interesuje mnie nazwisko Jedziniak, Kolbusz.

Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.

Pozdrawiam serdecznie,
Katarzyna
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

szukam informacji

Post autor: mmaziarski »

W genetece są już indeksy z Frysztaka i Biezdziedzy.
Oczywiście nie wszystkie.
Obecnie trwa robienie zdjęć we Frysztaku i indeksacja wsi wchodzących w skład parafii.
Nazwisko Jedziniak jest bardzo popularne w Gogołowie.
Tam jednak nikt nie robił indeksacji.
Oczywiscie metryki są w parafii,w USC frysztak i Kołaczyce oraz w Archiwum Diecezjalnym w Przemyślu.
MMaziarski
m.ziajaa

Sympatyk

RE: szukam informacji

Post autor: m.ziajaa »

Witam,

Czy jest gdzieś dostęp do metryk z parafii Tarnawiec? Przodkowie pochodzą z Brzyskiej Woli na podkarpaciu i ta miejscowość w latach 1812-1958 podlegała pod tą parafię.

Pozdrawiam
Mateusz
mklosowski

Sympatyk

Post autor: mklosowski »

krist20 pisze: W USC Rakszawa nie ma problemu. Byłem tam i robiłem zdjęcia metryk. W celu zrobienia zdjęcia trzeba się wcześniej umówić. Pani kierownik jest bardzo miła i pomocna
Potwierdzam i dziękuję jeszcze raz za pomoc, bez Twoich wskazówek nie miałbym świadomości, że metryki dla Kątów są w innej księdze niż te z Trzebosi i gdzie takiej księgi można szukać, a tak odnalazłem kolejną szóstkę przodków i trop być może pozwalający na znalezienie kolejnych :)
krist20 pisze: W USC Rakszawa są dla Kątów urodzenia: 1890-1945, a zgony 1876-1945. Śluby dokładnie nie wiem, ale pewnie podobne lata.
Księga ślubów jest dla lat 1869-1945 i mam nadzieję, że jeszcze coś w niej wygrzębię.
Rodzice Józefa Kłosowskiego (*1876): Marcin Kłosowski vulgo Kłoś i Marianna Dobek, córka Franciszka
Rodzice Katarzyny Kłosowskiej (*1881): Jan Cisek, Marianna Franciszka Wörfel (Werfel), córka Ferdynanda

Śluby w księdze są od 1869, więc być może w obu przypadkach uda się je odnaleźć.
rdrobo50

Pytanie do Jason8524

Post autor: rdrobo50 »

Witam Interesuje mnie nazwisko Drobotowicz
Wynika z tego co pan umieścił w indeksie osób że informacje o tych osobach o tym nazwisku w Krościenku nad Dunajcem pozyskał pan z Archiwów diecezjalnego w Tarnowie.
Mógłby pan napisać coś więcej. Pogniewasz ze strony wynika że strona jest w budowie i mają księgi od 1826r a pierwsza osoba którą pan znalazł jest 1646r.

moderacja (elgra)
Podpisuj swoje posty przynajmniej imieniem
lub wstaw automatyczny podpis
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-749.phtml
rdrobo50

pytanie do mmaziarski

Post autor: rdrobo50 »

Witam
Po proszę o więcej informacji o nazwisku Drobotowicz, z jakiego konkretnie Archiwum Parafialnego Pan te informacje uzyskał.

mmaziarski pisze:Z Podkarpacia kolejny spis nazwisk
tym razem z Sanoka

Nazwiska znajdujące się w ks.zmarłych w latach1878-1904 W Sanoku.

Spis zawiera 1500 nazwisk a wśród nich jest wiele z Czech,Słowacji,Węgier ,
Austrii i Włoch.
... Drobotowicz ...

MM
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda

pytanie do mmaziarski

Post autor: Paweł_Zawadzki »

Witam,
przesłałem do Geneteki (i są już wstawione) indeksy z Ropczyc - parafia Przemienienia Pańskiego.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Indeksy mam opracowane w wersji poszerzonej o imiona i nazwiska dziadków. Gdyby ktoś był zainteresowany mogę podesłać plik.

Podobnie z indeksami z Sędziszowa Małopolskiego z 1915
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=

Szukam też kontaktu do Michała Iwanowskiego, który rezerwował materiał z tej parafii do indeksowania.
https://geneteka.genealodzy.pl/plany.php?wo=PK

Paweł
MateuszB

Sympatyk
Adept

pytanie do mmaziarski

Post autor: MateuszB »

Witam serdecznie,
poszukuję jakichkolwiek ksiąg z nieistniejącej już niemieckiej osady Wyżne (Obersdorf) znajdującej się w gminie Krościenko k. Ustrzyk Dolnych. Czy ktoś z Państwa spotkał się z jakimikolwiek informacjami na jej temat?
pozdrawiam,
Mateusz
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

pytanie do mmaziarski

Post autor: Gocha_D »

Witaj!

Wg wikipedii osada Wyżne (Obersdorf) należała do zboru ewangelickiego w Bandrowie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wy%C5%BCne_(Obersdorf)
Akta metrykalne z lat 1767 - 1939 przechowywane są w Archiwum Głównym Akt Dawnych. Niestety, nie są zeskanowane.
https://www.szukajwarchiwach.pl/search? ... wie&order=

Pozdrawiam
Gocha_D
PawelKoss

Sympatyk

Post autor: PawelKoss »

MariaŁopaciuk pisze:
mmaziarski pisze:Zakończono indeksację parafii Kobylanka w skład której wchodzą Kobylanka i Dominikowice.
Indeksy są od roku 1784 -2015 w dyspozycji proboszcza Romana Gierka.

MM
Dzień dobry,
Jak można skorzystać z tych danych ?
Drogą korespondencyjną czy osobiście w kancelarii parafii ?

Pozdrawiam
Maria Ł

PS. wysłałam maila z forgenu
Podbiję bo nie znalazłem odpowiedzi. Czy to oznacza, że trzeba się kontaktować z proboszczem, czy może gdzieś te informacje są dostępne w necie? Jeśli gdzieś była odpowiedź to nie krzyczcie ale czasami nie łatwo wyszukać.

Pozdrawiam
Paweł
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Pawle, indeksy trafiają do geneteki a o skan należy zwrócić się do proboszcza parafii.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
PawelKoss

Sympatyk

Post autor: PawelKoss »

Rebell_Cieniewska_Grażyna pisze:Pawle, indeksy trafiają do geneteki a o skan należy zwrócić się do proboszcza parafii.
Powodzenia Grażyna
Dzięki. Nie wiem jak mi umknęło.

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Witam,

Pytanie do pana Maziarskiego jako autora indeksu z Trzcinicy.

Ślub z 1936 r. Franciszek Brągiel i Helena Podolska.

Czy w akcie ślubu są podani rodzice i data (miejsce) urodzenia Heleny Podolskiej?

Poszukuję dalszych losów Heleny Julii Podolskiej ur. 1901 r. w Mielcu, córki Andrzeja i Antoniny z d. Toczyńska.

Pozdrawiam
Marek Podolski
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Tak.Akt jest pełny.Helena ur.w Jaśle.
MMaziarski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”