Witam
To mój pierwszy post na tym forum. Chciałem się dowiedzieć jak zdobyć dostęp do akt stanu cywilnego (głównie chodzi mi o akta urodzenia i ślubu) z miasta Kamieńskie (Dnieprodzierżyńsk) na Ukrainie. Chodzi mi konkretnie o mojego pradziadka Michała Kruczkowskiego, którego posiadam jedynie akt zgonu z Lublina z 1928 roku. Z niego dowiaduję się, że miał lat 39, gdy zmarł i to wszystko. Wiadomo mi także, że z moją prababką dość długi czas mieszkali właśnie w Kamieńskim (są zdjęcia z tego miasta oraz jedno z dzieci się tam urodziło). Więc to jedyny punkt zaczepienia, jaki posiadam. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy w roku 1888-1890 urodził się w tym mieście mój dziadek?
Akta Stanu Cywilnego z Kamieńskiego
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 16 times
W par.św.Michała jest więcej informacji:
157 Akt Zgonu zgłoszony 26.06.1928r.par.św.Michał Lublin
Przedwczoraj 24.06.1928r.o godz.11 ,
zmarł Michał Kruczkowski lat 39 ,ślusarz z Opola ,
syn Jana i Pauliny ,pozostawiający żonę Stanisławę
https://regestry.lubgens.eu/news.php
Można domniemywać ,że ślub zawarł w Opolu Lub.
spróbuj odszukać.
Z Aktu Ślubu uzyskasz więcej informacji.
157 Akt Zgonu zgłoszony 26.06.1928r.par.św.Michał Lublin
Przedwczoraj 24.06.1928r.o godz.11 ,
zmarł Michał Kruczkowski lat 39 ,ślusarz z Opola ,
syn Jana i Pauliny ,pozostawiający żonę Stanisławę
https://regestry.lubgens.eu/news.php
Można domniemywać ,że ślub zawarł w Opolu Lub.
spróbuj odszukać.
Z Aktu Ślubu uzyskasz więcej informacji.
Pozdrawiam
Ela
Ela
Przepraszam, nie napisałem wszystkiego.
Oczywiście, dokument, który pani podaje znam. To właśnie ten akt zgonu, o którym pisałem. Znam imię matki i ojca. Znam datę śmierci i ile miał lat w dniu śmierci. W Opolu Lubelskim, w aktach, szukałem metryki urodzin oraz ślubu, ale niestety nic. Samych Kruczkowskich w jakiś sposób powiązanych z Michałem, czy jego rodzicami w przeróżnych wyszukiwarkach też próbowałem znaleźć, bez skutku. Jedyny ślad jaki mi pozostał to Kamieńskie, gdyż tam się urodziło ich pierwsze dziecko, z tamtąd pochodzą zdjęcia. Więc podejrzewam, że i tam mógł się odbyć ślub, więc może i tam Michał się urodził.
Oczywiście, dokument, który pani podaje znam. To właśnie ten akt zgonu, o którym pisałem. Znam imię matki i ojca. Znam datę śmierci i ile miał lat w dniu śmierci. W Opolu Lubelskim, w aktach, szukałem metryki urodzin oraz ślubu, ale niestety nic. Samych Kruczkowskich w jakiś sposób powiązanych z Michałem, czy jego rodzicami w przeróżnych wyszukiwarkach też próbowałem znaleźć, bez skutku. Jedyny ślad jaki mi pozostał to Kamieńskie, gdyż tam się urodziło ich pierwsze dziecko, z tamtąd pochodzą zdjęcia. Więc podejrzewam, że i tam mógł się odbyć ślub, więc może i tam Michał się urodził.