Prośba o pomoc w odszukaniu i odczytaniu aktu

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

SanSandra

Sympatyk

Post autor: SanSandra »

Witam serdecznie
Długi czas szukałam aktu bo brakuje mi danych chodzi o mojego 4x pradziadka i jego żonę.
Natrafiłam w końcu na pewien akt którego jestem pewna że nazwisko musiało być pomylone
Moi Wrzesińscy własnie pochodzili z Kielc, tak na prawde z calego swietokrzyskiego
Chodzi mi o odszukanie tego aktu bym mogla dowiedziec sie gdzie sie urodzili i jakich mieli Rodziców
niestety na genetece nie widnieje :(
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=

Zbieg okolicznosci jest taki iz moi 4xpra to wlasnie Paweł Wrzesiński i Anna Dembowska (choć wpisywano czasem Debowska) data ślubu idealnie zgadzałaby się z innymi datami np dzieci oraz ich przodkami... z góry dziękuje za pomoc Pozdrawiam Sandra :)
wilku1967

Sympatyk

Post autor: wilku1967 »

Dzień dobry.
Franciszek Drabiński urodzony 18.01.1864r. Jedlińsk, powiat radomski rodzice Tomasz Drabiński i Paulina (Skoczek) Drabińska. Po podziale majątku po zmarłych rodzicach Franciszek swoją część sprzedał ( sprawa w sądzie pokoju w Jedlińsku z 1903r.-taką informację otrzymałem z AP Radom) Wyjechał z domu w Jedlińsku w nieznane, był jeszcze wtedy, kawalerem miał 39 lat. W Jedlińsku został tylko brat Paweł. Chyba nieporozumienia po podziale majątku były przyczyną wyjazdu dwóch braci Stanisława i Franciszka. Poszukiwałem przez AP Radom i Lublin-gdzie znalazłem jego brata Stanisława zmarłego w 1919r. brak księgi ludności stałej i niestałej z tych lat w Lublinie i Jedlińsku.
Pozdrawiam
Piotr
Irena_Skuła

Sympatyk

Post autor: Irena_Skuła »

https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,56951,6
Nie rozumiem tu wpisu Piotra
Do Sandry
ponieważ linki Genbazy raz się otwierają a raz nie podaję to co odczytałam załączników do aktu ślubu
Akt znania przed Sądem Pokoju w Skalbmierzu
Anna Dembowska lat 16 córka Sebastiana i Salomei ur. w Bieczu a chrzczona w Sławęcinie cyrkule Jasło zamieszkała z rodzicami w Żbikowicach parafii Małokazimierzowskiej . Brak możliwości dostarczenia aktu ur. z zagranicy w Galicji.
Zeznają - ojciec Sebastian lat 70 ur. w ?(nie odczytałam miejscowości) w cyrkule Jasłowskim
i Jędrzej Smoczyński - mąż siostry Anny Dembińskiej

Paweł Wrześniowy ur. 11.01.1798 parafia Zagość dekanat Buski pow. Pińczów - ojciec Łukasz Wrześniowy , matka Ewa z Kamieńskich
To z załącznika do ślubu , natomiast ten link do aktu ur. z AD w Kielcach - nazwisko ojca Wrzesieński Łukasz
Ponieważ nie znam tych terenów miałam kłopoty z odczytaniem nazw miejscowości
Slub 19.08.1820/14
SanSandra

Sympatyk

Witaj Irenko Bardzo Ci dziękuje, Cieszę się że pomogłas mi :) tak bardzo nie moglam sie doczekac tego... :) zgadza sie, są pomylone nazwiska czyli moja intyicja nie zmylila :) ojciec i matka zgadzają się tylko że poprawnie powinno być Wrzesiński Łukasz i Ewa z Kamieńskich :) mimo wszystko tak samo mylone nazwiska Anny Dembowskiej jako ze pozniej jest znow Dembińska, to co samo między Wrześniakiem a Wrzesińskim :) Data Pawła Wrzesińskiego się zgadza jak i też data ślubu. Bardzo dziękuje jeszcze raz Pozdrawiam Sandra
Irena_Skuła

Sympatyk

Post autor: Irena_Skuła »

To nie pomyłka nazwiska tylko tak w tych wczesnych latach bywało.Nazwisko utworzone od nazwy wrzesień i jedni mówili syn Września to Wrześniowy inni wołali Wrzesieński albo Wrześniak i tak tworzyło się nazwisko aż do Wrzesiński.
Jeśli chodzi o Annę Dembowską to wieś urodzenia Sebastiana z aktu znania to Łajsce parafia Lubienko. 12 km na południe od Jasła. a matka to Salomea z Zagórskich. W 1818/2 w parafii Kazimierza Mała jest śl Marianny Dembowskiej siostry Anny z Jędrzejem Smoczyńskim i tam jest też akt znania Marianny,
2.08.1831/67 zg. Sebastian Debowski lat 80 wdowa Salomea z Zagórskich
Zapisy nazwiska Dembowska różne , to też nie dziwne , tak bywało.
Pozdrawiam Irena
SanSandra

Sympatyk

Re: Prośba o pomoc w odszukaniu i odczytaniu aktu

Irena_Skuła pisze:To nie pomyłka nazwiska tylko tak w tych wczesnych latach bywało.Nazwisko utworzone od nazwy wrzesień i jedni mówili syn Września to Wrześniowy inni wołali Wrzesieński albo Wrześniak i tak tworzyło się nazwisko aż do Wrzesiński.
Jeśli chodzi o Annę Dembowską to wieś urodzenia Sebastiana z aktu znania to Łajsce parafia Lubienko. 12 km na południe od Jasła. a matka to Salomea z Zagórskich. W 1818/2 w parafii Kazimierza Mała jest śl Marianny Dembowskiej siostry Anny z Jędrzejem Smoczyńskim i tam jest też akt znania Marianny,
2.08.1831/67 zg. Sebastian Debowski lat 80 wdowa Salomea z Zagórskich
Zapisy nazwiska Dembowska różne , to też nie dziwne , tak bywało.
Pozdrawiam Irena

Ojej to dziękuje ci za pomoc, poniewaz nie wiedzialam ze kiedys faktycznie tak wymawiano, a wiesz wlasnie czesto wyskakuje mi ciagle Wrzesień, przygladalam sie temu... coś czulam ze ma zwiazek to nazwisko lecz nie mialam wiedzy odnosnie nazwisk jak powstawaly kiedys... czyli np. jak moja praprababka byla z domu Jeziorowska a czasem widze Jeziorska to faktycznie mam szukac tak samo pod nazwiskiem Jeziorska? dziekuje bardzo za uwagi :) pozdrawiam cieplo Sandra
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”