Lipie, parafia

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Lipie, parafia

Post autor: Komentarze »

Ten wątek zawiera informacje na temat <A HREF="modules.php?op=modload&name=Katalog&file=index&req=details&pid=4295&ez=2 target=_top">tej parafii</A>
igorczajka

Sympatyk

Lipie, parafia

Post autor: igorczajka »

Mam pytanie o księgi z Lipia sprzed 1808 roku: czy ktoś je widział? Czy one istnieją? Jeśli tak, to gdzie leżą? W Parafii? W AAD? Gdzieś indziej? Może ktoś dysponuje fotografiami? Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam - Igor
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Lipie, parafia

Post autor: Arek_Bereza »

A co sprawdziłeś sam?
https://parafie.genealodzy.pl/
Szwa. Gov, fs?
igorczajka

Sympatyk

Lipie, parafia

Apeluję o niezaśmiecanie forum pytaniami mającymi na celu jedynie okazanie braku szacunku.
Skoro dodałem wątek zgodnie z instrukcją zamieszczoną tu:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-11199.phtml
to można domniemywać że potrafię czytać i szukać informacji.
Jeśli natomiast coś przeoczyłem byłbym wdzięczny za informację co przeoczyłem.

Pozdrawiam - Igor
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

No nie wiem czy "zapytania" w wątku informacyjnym to nie większe zaśmiecanie forum:(
gdybyś choć napisał co wiesz, np krótkie zestawienie typu:
APW O Grodzisk Mazowiecki zespół 1431 Akta gminy Lipie są aneksy
73/1431/0/-/2 Aneksy do akt małżeństw 1809-1809
73/1431/0/-/4 Aneksy do akt małżeństw 1810
73/1431/0/-/6 Aneksy do akt małżeństw 1811
73/1431/0/-/8 Aneksy do akt małżeństw 1812
73/1431/0/-/10 Aneksy do akt małżeństw 1813
73/1431/0/-/12 Aneksy do akt małżeństw 1814
73/1431/0/-/14 Aneksy do akt małżeństw 1815
73/1431/0/-/16 Aneksy do akt małżeństw 1816
73/1431/0/-/18 Aneksy do akt małżeństw 1817
73/1431/0/-/20 Aneksy do akt małżeństw 1818
73/1431/0/-/22 Aneksy do akt małżeństw 1819
73/1431/0/-/24 Aneksy do akt małżeństw 1820
73/1431/0/-/26 Aneksy do akt małżeństw 1821

73/1431/0/-/30 Aneksy do akt małżeństw 1823
73/1431/0/-/32 Aneksy do akt małżeństw 1824

np czy ktoś wie coś o brakujących rocznikach 1822, 1825
albo inne wraz z podaniem informacji..nie byłoby wątpliwości
a tak? i jeszcze z pretensjami?
to może do wątku/działu "kierowniku złoty pińć złotych..tzn "poszukuję""
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
igorczajka

Sympatyk

Dziękuję za informację o aneksach z Lipia, ale pytałem o "księgi z Lipia sprzed 1808 roku"... Nie znalazłem o nich żadnych informacji jak dotąd, dlatego nie wiem nawet czy istnieją...

:roll:

W zasadzie to ostatnie 4 posty są do skasowania przez Moderatora, jako niezwiązane z tematem... :?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

To jeszcze raz:
piszemy w wątku KZM, gdzie jest informacja
https://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=4295
Ksiegi w parafii
Narodzin Slubów Zgonów
1764 1764 1764
sprawdziłeś, że informacja jest błędna i chcesz ją skorygować lub chciałbyś uściślić jakie konkretnie księgi po 1763 na parafii są?

co znaczy " Nie znalazłem o nich żadnych informacji jak dotąd, dlatego nie wiem nawet czy istnieją..."? skoro piszesz w wątku KZM gdzie jest informacja o księgach sprzed 1808?

oprócz ww informacji o księgach parafialnych sprzed 1808 roku dochodzą odpisy w aneksach gminnych (może coś i po 1825 w ASC parafii z okresu sprzed 1808 będzie) - nie tylko gminy Lipie
igorczajka

Sympatyk

Szukałem w inwentarzach AAD - nie znalazłem. Choć nawet gdybym znalazł, to nie dostanę przecież "od ręki" dostępu do fizycznych ksiąg.
Szukałem w Poczekalni - nie znalazłem.
W metrykach i genbazie też brak.

Rozumiem że księgi z lat 1764-1808 są jedynie w kancelarii parafialnej? Pytanie dotyczy tego: może ktoś dysponuje zdjęciami tych ksiąg? Może są w trakcie indeksacji? Może czekają na indeksację? Może księgi czekają na sfotografowanie? Może nie można ich sfotografować bo kancelaria odmawia dostępu? Możliwości dużo.

Zadałem proste pytanie.
Czy nie szkoda wysiłku na manifestację braku informacji? Tylko rośnie liczba postów do skasowania przez Moderatora... :(
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

w podanych miejscach szukałeś kopii (cyfrowych) nie ksiąg
tak, księgi "jedynie" mogą być w jednym miejscu - bilokacja w sferze hipotez pozostaje
jeśli są na parafii (a tak z KZM wynika) to nie ma ich gdzie indziej
więc pytanie "gdzie są księgi" kwestionuje informacje "księgi od 1764 są na parafii"

Pytanie może proste, ale odpowiedź na nie była, gdy pytałeś.

Chciałbyś się zaangażować w wytworzenie i publikację kopii przechowywanych w kancelarii parafialnej w Lipiu? Szukam jakiejś przyczyny, dalszego ciągu może nawet
igorczajka

Sympatyk

Jeśli nie ma kopii cyfrowych ksiąg z Lipia sprzed 1808 r i nikt nie próbował ich zrobić, to postaram się (może w lecie?) spróbować to zrobić. Wiem też że w sąsiednich parafiach opór księdza był spory, ale udało się go przełamać, choć księgi nie są dostępne w necie ogólnie. Dlatego pytam, czy ktoś próbował, bo nie ma sensu pokonywać oporu przez kogoś z zewnątrz, kogo przodkowie opuścili parafię ponad 100 lat temu. A mam kilka zagadek związanych z Lipiem i Wilkowem z przełomu wieków XVIII i XIX i tylko te księgi mogą pomóc w ich rozwiązaniu.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Kontynuując ze świadomością, że zostanie całość skasowana (więcej, uważam, że powinna zostać):
Nie twierdzę, że nie ma kopii (w tym cyfrowych). W ogóle jestem przekonany, że bardzo duża część ksiąg była wielokrotnie fotografowana- tylko co z tego? Poza zużyciem ksiąg i zaspokojeniem indywidualnych potrzeb - niewiele z tego wynika dla "środowiska" (materiał nie jest ogólnie dostępny)
Jeśli jesteś zainteresowany współpracą, uczestnictwem we współpracy z PTG, polecam wątki o projektach PTG-AAW.
I udział w tym co jest obecnie robione. Pozwala nabyć umiejętności, poznać co i jak i dostarcza efektów dla innych.
W ostatnim z wątków (dotyczącym czwartej edycji) zamieściłem uwagę, że pomysły (jak najbardziej do zrealizowania) fotografowania w AAW ksiąg spoza zasobu w AAW z uwagi na pandemię i obostrzenia - raczej w najbliższym czasie nie będą realizowane. Fotografowanie ksiąg spoza zasobu w AAW, w miejscu jego przechowywania , na terenie archidiecezji , według zasad ustalonych w porozumieniu kurii z PTG jest możliwe i było realizowane (przykładowo: Wilanów, mokotowski Św. Michał, Św. Krzyża w Warszawie, Narodzenia NMP na Lesznie (wówczas księgi nie w AAW), a z efektami tego możesz w serwisie PTG się zapoznać. Z przebiegiem prac też (znajdziesz wątki).
Staramy się i o ochronę ksiąg podczas i wskutek digitalizacji i o publikację. Przy zachowaniu jakości i efektywności, próbując nawet czasem wyjść poza "proste fotografowani".
Pomimo zawieszenia (nie odwołania) ścieżki "robimy w AAW spoza AAW" warto (z wielu powodów:) byś się skontaktował z AAW, w tym z członkiem PTG Pawłem Misierewiczem w sprawie Lipia.
Mocno sugeruję zachowanie dotychczasowego charakteru "nie robimy na zamówienie, nie wybrzydzamy , a współpracujemy przy tym co można robić już, nie czekając biernie na poszerzenie możliwości" plus oczywiście podstawowa zasada "materiał dostępny dla wszystkich"

A posty faktycznie do przeniesienia z podforum o serwisie "Katalog Zasobów Metrykalnych" albo do skasowania, bo od początku odbiegają od tematu KZM.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”