Rodzina Stosio

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

stony76

Sympatyk

Rodzina Stosio

Post autor: stony76 »

Poszukuje informacji a tym też jakiś dokumentów na temat rodziny STOSIO pochodzącej z okolic Mińska Mazowieckiego.
------------------------------------------
Marcin Stosio
Ostatnio zmieniony czw 25 mar 2021, 12:25 przez stony76, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Pozdrawiam
Ela
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Marcinie,
Już to przerabialiśmy. Bądź precyzyjny. Odpowiedź Eli jest adekwatna do Twojego pytania :)
Tego szukasz?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Jestem ciekaw Twoich wniosków co do matki Andrzeja (jej nazwiska)
Myślę, że jeszcze jedno, dwa pokolenia i wylądowalibyśmy w Stoczku :)
stony76

Sympatyk

Pobłocka_Elżbieta pisze:Geneteka:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&exac=1
Arek_Bereza pisze:Geneteka:
Marcinie,
Już to przerabialiśmy. Bądź precyzyjny. Odpowiedź Eli jest adekwatna do Twojego pytania Smile
Tego szukasz?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... p;to_date=
Jestem ciekaw Twoich wniosków co do matki Andrzeja (jej nazwiska)
Myślę, że jeszcze jedno, dwa pokolenia i wylądowalibyśmy w Stoczku
Jestem bardzo wdzięczny Pani Elżbiecie jaki Panu, panie Arku za okazaną pomoc. :D :)
w 95% informacji czy to o rodzinie KACPURA czy też STOSIO pochodzi ze strony GENETEKA. Trochę z przykrością stwierdzam że brak jest skanów dokumentów aktów UMZ w przypadku rodziny STOSIO. Ale rozumiem, nie wszystko można zindeksować od razu i wszystko wymaga czasu.
Korzystam też ze strony szwa, tam też udało mi się pozyskać akty UMZ i inne informacje. Właśnie gdyby nie strona GENETEKA miałbym pewnie mało informacji i drogowskazów. Pisząc tu na forum, mam nadzieje że np odezwą się inni poszukujący i nastąpi wymiana informacji i dokumentów pozyskanych z różnych źródeł.
Odnośnie rodziny STOSIO, jak już panie Arku :wink: pisałem, ona jest duża. Według kiedyś pozyskanych informacji, nie wiem czy do końca prawdziwych pochodzi z ŻEBRACZKI a podobno jej rodowód sięga korzeni Austryjackich.
Jeszcze raz serdecznie dziękuje za wsparcie i okazaną pomoc oraz informacje.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Marcin Stosio
Ostatnio zmieniony pn 22 mar 2021, 12:18 przez stony76, łącznie zmieniany 1 raz.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: sbasiacz »

GENETEKA GENETEKA GENETEKA GENETEKA :-)
pozdrawiam
BasiaS
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Marcinie,
Na forum na Ty jesteśmy (taka konwencja) choć jeśli ktoś sobie nie życzy można zostać przy "formach"
skany z Mińska (np. ten ślub z Geneteki :) ) są na szwa https://szukajwarchiwach.pl/62/613/0/-#tabJednostki
więc możesz sam sprawdzić.
Tropy prowadzą do znanego i bliskiego mi Seroczyna gdzie urodził się Andrzej. a to już po sąsiedzku ze Stoczkiem :) I tak, w pewnym sensie to prawda z tą Austrią, bo to w początkowym okresie był zabór austriacki :)
stony76

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:Marcinie,
Na forum na Ty jesteśmy (taka konwencja) choć jeśli ktoś sobie nie życzy można zostać przy "formach"
skany z Mińska (np. ten ślub z Geneteki :) ) są na szwa https://szukajwarchiwach.pl/62/613/0/-#tabJednostki
więc możesz sam sprawdzić.
Tropy prowadzą do znanego i bliskiego mi Seroczyna gdzie urodził się Andrzej. a to już po sąsiedzku ze Stoczkiem :) I tak, w pewnym sensie to prawda z tą Austrią, bo to w początkowym okresie był zabór austriacki :)
Rozgałęzień rodziny STOSIO jak i KACPURA jest wiele. Wiem to po "utworzeniu drzewa" obu rodzin w programie MY FAMILY TREE. Staram się to jakoś uporządkować oraz połączyć w pewną całość jeśli pojawiają się nowe elementy. Jestem bardzo rad że można za pomocą różnych stron znaleźć dokumenty UMZ. korzystam ze strony https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ ale widzę że jest podobna i z niej też warto korzystać i tak będę robił. W swoich "badaniach" muszę być ostrożny gdyż trzeba umiejętnie dopasować do siebie poszczególnych członków rodziny.
Niemniej dziękuje za wszystkie wskazówki, zależy mi też na tym aby jeśli są tu inne osoby które interesują "te" rodziny dochodziło do wymiany informacji nie tylko tej "dokumentalnej".
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

Polecam sprawdzić parafię Parysów (niedaleko od Mińska) tam mój wujek Aleksander Stosio dożył 99 lat. Zmarł kilkanaście lat temu. Tam jeszcze żyją jego potomkowie.
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
stony76

Sympatyk

kola16 pisze:Polecam sprawdzić parafię Parysów (niedaleko od Mińska) tam mój wujek Aleksander Stosio dożył 99 lat. Zmarł kilkanaście lat temu. Tam jeszcze żyją jego potomkowie.
Dziękuje za informację. Na pewno sprawdzę ten trop. :D
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Przyznaję, że trochę nie rozumiem dalszych dociekań. Do tej pory rozumiałem, że szukamy przodków Andrzeja Stosio męża Marianny Kubowiak. Ślub brali w Mińsku, w akcie są podani rodzice i miejsce urodzenia, parafia Seroczyn. Tam też urodził się przynajmniej jeden brat. Reszta rodzeństwa w Latowiczu. Chyba, że szukamy kogoś innego to doprecyzuj. A Stosiowie owszem występują w parafii Parysów ale w XX wieku.
Aleksander, o którym pisze Mikołaj to zapewne ten :)
294. 1908 Górki. Stosio Aleksander. Rodz.: Jan - chłop - (40) i Katarzyna Kępkowicz (36). Uwagi: zawarł związek
małżeński 24.02.1938 r. w Parysowie, z Małgorzatą Jedynak, zmarł w 07.06.2008 r. w Otwocku
stony76

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:Przyznaję, że trochę nie rozumiem dalszych dociekań. Do tej pory rozumiałem, że szukamy przodków Andrzeja Stosio męża Marianny Kubowiak. Ślub brali w Mińsku, w akcie są podani rodzice i miejsce urodzenia, parafia Seroczyn. Tam też urodził się przynajmniej jeden brat. Reszta rodzeństwa w Latowiczu. Chyba, że szukamy kogoś innego to doprecyzuj. A Stosiowie owszem występują w parafii Parysów ale w XX wieku.
Aleksander, o którym pisze Mikołaj to zapewne ten :)
294. 1908 Górki. Stosio Aleksander. Rodz.: Jan - chłop - (40) i Katarzyna Kępkowicz (36). Uwagi: zawarł związek
małżeński 24.02.1938 r. w Parysowie, z Małgorzatą Jedynak, zmarł w 07.06.2008 r. w Otwocku
Punktem wyjścia poszukiwań rodziny STOSIO jest mój pradziadek Piotr Stosio ożeniony z Julianną Nalazek pochodzący z Cielechowizny/Gliniaku a potem zamieszkały w Osinach powiat Mińsk Mazowiecki. Nie miałem żadnej wiedzy odnośnie rodziców Piotra Stosio. Dzięki informacjom z geneteka wiem że rodzicami Piotra Stosio są Jan Stosio i Antonina Kucbus (druga żona), oraz że Piotr (mój pradziadek) miał rodzeństwo. Wiadomo że ciekawość jest ogromna i chce się wskoczyć "szczebel" wyżej czyli znaleźć rodziców Jana Stosio itd. Ale na tym chyba poprzestanę gdyż jest to za dużo informacji i mogę się pogubić. Muszę skupić się na przodkach bliższych czyli dzieciach pradziadka Piotra Stosio i tu zrobić "mały" porządek :lol: A potem dalej....
Dlatego dziękuje za wszelkie informację, weryfikacja ich będzie następować czasowo :)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Ciekawe. Z indeksu AM Piotra Stosio z Julianną Nalazek nie wynikają rodzice. Zamów skan tego aktu w AP Siedlce lepiej. A co jeśli rodzice Piotra to Michał i Agnieszka? :)
Zapomnij o myheritage zacznij sam
Intuicja mi podpowiada, że na końcu i tak będzie Andrzej i Marianna K.
stony76

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:Ciekawe. Z indeksu AM Piotra Stosio z Julianną Nalazek nie wynikają rodzice. Zamów skan tego aktu w AP Siedlce lepiej. A co jeśli rodzice Piotra to Michał i Agnieszka? :)
Zapomnij o myheritage zacznij sam
Intuicja mi podpowiada, że na końcu i tak będzie Andrzej i Marianna K.
Przyjąłem że rodzicami Piotra mogą być Jan i Antonina, wynika to z: https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date= zamieszkiwali oni właśnie wieś Gliniak/k Mińska Mazowieckiego. (ta część rodziny, według moich kiedyś tam zdobytych informacji, później Piotr po ożenku z Julianną przenosi się do wsi Osiny pod Mińskiem Mazowieckim). Być może jest to mylny trop, ale jakiś trzeba przyjąć. Być może masz rację że ze strony myheritage nie warto korzystać. Ale gdzieś, coś "jest na rzeczy". Być może masz rację, narazie przyjąłem ten trop.
Co do skanów w AP Siedlce, to proszę o PW bo chciałbym wiedzieć dokładniej jak to zrobić (zdobyć skany różnych dokumentów).
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: sbasiacz »

a dlaczego na PW ? wszyscy chcemy wiedzieć jak zamówić skany w AP Siedlce :-)
czekam z niecierpliwością na informacje
pozdrawiam
BasiaS
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

sbasiacz pisze:a dlaczego na PW ? wszyscy chcemy wiedzieć jak zamówić skany w AP Siedlce :-)
czekam z niecierpliwością na informacje
Basiu,
Masz dłuższy staż ode mnie. Ty napisz :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”