Grabów, co dalej?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kasprowicz.Marianna

Grabów, co dalej?

Post autor: Kasprowicz.Marianna »

Witam. Jestem tu nowa. Utknęłam w poszukiwaniach, może ktoś mnie nakieruje :wink:
Znalazłam swoją babcie. Urodziła się 9.01.1914 roku w Grabowie pow. łęczycki. Pół roku wcześniej zmarł jej ojciec.
Oto czego się zdążyłam dowiedzieć:
Babcia: Maria Karolewska ur. 1914
Prababcia: Józefa Karolewska z domu Ogoniak, wdowa po Józefie Karolewskim
Pradziadek: Józef Karolewski syn Franciszka Karolewskiego i Marianny z domu Puchalska, urodzony 6.03.1865. zmarl 13.06.1913
Szukajac aktu malzenstwa pradziadkow znalazlam akt slubu Józefa Karolewskiego z inna kobieta, wdową starsza o 18 lat. Jednak nigdzie nie moge znalezc aktu z prababcia. Nie wiem kiedy się urodzila, ani kiedy zmarla.
Pradziadek urodzil sie i zmarl w Grabowie (aktu urodzenia tez jeszcze nie mam). Moja babcia reszte zycia spedzila w Poznaniu, ale nazwisko Karolewska lub Ogoniak tez nigdzie nie widnieje.
Czy moglby mi ktos pomoc i powiedziec, gdzie i czego szukac? To malzenstwo pradziadka mnie zaskoczylo i troche skomplikowalo poszukiwania.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
stony76

Sympatyk

Grabów, co dalej?

Post autor: stony76 »

Poszukaj w metryki lub geneteka np ojca babci lub męża babci albo jej rodzeństwo. Nie zawsze są dostępne akty urodzenia, małżeństwa czy zgonu, widnieje tylko nr aktu i tu już trzeba zgłosić się do AP. Warto poszperać w domu lub po rodzinie.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Grabów, co dalej?

Post autor: Arek_Bereza »

Kasprowicz.Marianna pisze:Witam. Jestem tu nowa. Utknęłam w poszukiwaniach, może ktoś mnie nakieruje :wink:
Znalazłam swoją babcie. Urodziła się 9.01.1914 roku w Grabowie pow. łęczycki. Pół roku wcześniej zmarł jej ojciec.
Oto czego się zdążyłam dowiedzieć:
Babcia: Maria Karolewska ur. 1914
Prababcia: Józefa Karolewska z domu Ogoniak, wdowa po Józefie Karolewskim
Pradziadek: Józef Karolewski syn Franciszka Karolewskiego i Marianny z domu Puchalska, urodzony 6.03.1865. zmarl 13.06.1913
Szukajac aktu malzenstwa pradziadkow znalazlam akt slubu Józefa Karolewskiego z inna kobieta, wdową starsza o 18 lat. Jednak nigdzie nie moge znalezc aktu z prababcia. Nie wiem kiedy się urodzila, ani kiedy zmarla.
Pradziadek urodzil sie i zmarl w Grabowie (aktu urodzenia tez jeszcze nie mam). Moja babcia reszte zycia spedzila w Poznaniu, ale nazwisko Karolewska lub Ogoniak tez nigdzie nie widnieje.
Czy moglby mi ktos pomoc i powiedziec, gdzie i czego szukac? To malzenstwo pradziadka mnie zaskoczylo i troche skomplikowalo poszukiwania.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Nie masz aktu urodzenia, bo i skąd miałabyś go mieć skoro w Grabowie się raczej nie urodził.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... &parents=1
Ten okres jest zindeksowany. Może lepiej zacząć od aktu zgonu ?

Już rozumiem, to nie jest wcale Grabów pow. łęczycki tylko Grabów nad Prosną :)
Tam sobie ślubowali rodzice Józefa

W pobliżu znajduje się parafia Wyszanów (woj. łódzkie) gdzie nazwisko Ogoniak występuje bardzo licznie, a w 1863 rodzi się tam jakaś Józefa Ogoniak. czy ta ? nie wiem, ale w tej parafii szukałbym aktu ich ślubu.
Online niestety nie widzę ale to kompletnie nie moje okolice
Kasprowicz.Marianna

Post autor: Kasprowicz.Marianna »

Nie masz aktu urodzenia, bo i skąd miałabyś go mieć skoro w Grabowie się raczej nie urodził.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... &parents=1
Ten okres jest zindeksowany. Może lepiej zacząć od aktu zgonu ?

Już rozumiem, to nie jest wcale Grabów pow. łęczycki tylko Grabów nad Prosną :)
Tam sobie ślubowali rodzice Józefa

W pobliżu znajduje się parafia Wyszanów (woj. łódzkie) gdzie nazwisko Ogoniak występuje bardzo licznie, a w 1863 rodzi się tam jakaś Józefa Ogoniak. czy ta ? nie wiem, ale w tej parafii szukałbym aktu ich ślubu.
Online niestety nie widzę ale to kompletnie nie moje okolice[/quote]

Akt zgonu pradziadka mam.
"Józefa Karolewska urodzona Ogoniak, zamieszkała w Grabowie zgłosiła, że szewc Józef Karolewski, jej mąż, 48 lat i 3 miesiące, zamieszkały w Grabowie, urodzony w Grabowie, syn zmarłego cieśli Fanciszka Karolewski i jego zmarłej żony Marianny urodzonej Puchalska, obydwoje ostatnio zamieszali w Grabowie, zmarł 13 czerwca 1913 roku po południu o godzinie 11"

Mam własnie podejrzenia, że Jozefa Ogoniak z Wyszanowa urodzona w 1863 to prababcia, jednak chcialam sie upewnić. W takim razie będę szukac aktu slubu w Wyszanowie :) Dziekuje
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Jesli jeszcze nie masz to akt urodzenia Jozefa Karolewski ponizej (akt 25) to stare SZWA trudno mi sie poruszac w tym nowym.

https://www.szukajwarchiwach.pl/53/3310 ... RoC0YyPhSQ

Masz jeszcze slub prapradziadkow - rodzicow Jozefa w 1864 akt 8

https://www.szukajwarchiwach.pl/53/3310 ... bHTCAUWx9A

Moze warto jednak sprawdzic Grabów pod kątem tego slubu pradziadkow? Slub mogl byc tez w parafii zamieszkania młodej mialam taki przypadek u siebie kiedy jedna z moich pracowala na dworze mieszkala przy dworze i brala slub w tej parafii choc urodzila sie spory kawalek od miejsca jej urodzenia.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”