Pytanie o zdjęcia więźniów obozów nazistowskich

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sawka_Adam

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Sawka_Adam »

Czy więźniowie obozów na Majdanku, Dachau, Flossenbürgu, Gross-Rosen lub zamku w Lublinie mieli robione fotografie więźniarskie podobne do tych, jakie mieli więźniowie w Oświęcimiu ? Jeśli tak, to czy zachowały się do czasów dzisiejszych ?
Chodzi mi o takie zdjęcia:
http://www.auschwitz.org/muzeum/o-doste ... ezniarskie
Polkownik

Sympatyk

Post autor: Polkownik »

Witam,

Proszę się zwrócić z pytaniem do https://arolsen-archives.org/pl/. Wypełnia Pan formularz podając informacje dotyczące osoby, której Pan szuka (Rodzina lub nie).
Myślę, że może Pan tam znaleźć dużo ciekawych informacji i fotografii więźniów, jeśli się takie zachowały.

Pozdrawiam serdecznie

Maciej
Sawka_Adam

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję bardzo.
Awatar użytkownika
ciekawoscpoznawcza

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ciekawoscpoznawcza »

Może się też Pan zwrócić do IPNu, ja otrzymałam ponad 100 stron dokumentacji plus fotografię. Aczkolwiek ta fotografia, choć robiona w stroju obozowym, wskazywała jakby było to zdjęcie robione gdzieś na dworze.
Pozdrawiam, Agata
Ostatnio zmieniony śr 24 mar 2021, 09:29 przez ciekawoscpoznawcza, łącznie zmieniany 1 raz.
Sawka_Adam

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję bardzo. A orientują się państwo jaka część fotografii się zachowała w obozie na Majdanku ? Ten obóz interesuje mnie najbardziej, bo zginął tam mój prapradziadek Andrzej Flondro, oraz przez pewien czas przybywał brat prababci -Kazimierz Pietrzak (on się przewinął przez bardzo wiele obozów, przeżył). Oprócz tego, według opowieści mojego śp. dziadka w Dachau zginęło dwóch braci jego ojca (Adolf i Stefan Sawka), ale w odróżnieniu do reszty osób nie znalazłem ich na żadnej internetowej liście więźniów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”