Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Gośka pisze:Poszukuję już od dobrych kilku lat aktu ślubu
Tomasza Czaszewicza s. Rocha i Urszuli ze Stankowskich Ciasiów ur. 1830 par. Końskie i Marianny Monkoł/Mąkoła c. Mikołaja i Franciszki z Zubrzyckich Mąkołów ur. 1850 par. Libiszów.
Gośka, akt jest w par. Sławno - nr 9/1867:
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,304321,43
Pozdrawiam.
Elża
Zdzicho

Sympatyk

Post autor: Zdzicho »

Witam.
Zmarła jako wdowa (akt 65/1883r. zgłoszony Brzóza)
Zdzichu
MaciejW

Sympatyk

Post autor: MaciejW »

Witam,

Staram się odnaleźć informację dot. swojego pradziadka Jana aka Iwana Pomirko. Z tego względu, że nie posiadam żadnych dokumentów dotyczących tej osoby bazuję tylko na mglistych wspomnieniach wujka i jednej fotografi.
Mam natomiast akt urodzenia jego syna Romana Pomirko ur. 1911 r. w Sądowej Wiszni.

Pomirko Roman, ur. 18/09/1911 w Sądowej Wiszni rejon Drohobycz,
zgłoszono w aktach 24/09/1911 Akt nr 79, syn Iwana (syn Pawła; narodowość ukraińska) i Marii (córka Stepana; narodowość ukraińska),
Miejsce rejestracji Sądowa Wisznia, dokument wydano 04/12/1956.

Mam również Certyfikat należący do Romana Pomirko (pomocnik handlowy) świadczący o tym, że w gminie Bortiatyn, pow. Mościska posiada prawo swojszczyzny.

Jan aka. Iwan Pomirko poślubił Marię zd. Polańska ur. ok. 1887-1888 r / zmarła 4.12.1968 we Lwowie (żyła lat 80). Wiem jeszcze, że mieszkali w dzielnicy Lwowa Zamarstynów, ul. Lwowska, kiedyś coś też słyszałem o ulicy Miodowej.

Te informację doprowadziły mnie do poszukiwań aktów w Bortiatynie.
Tam odnalazłem z lewej strony na dole:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1910265

Nadmienię, że tylko tam spotykam się z nazwiskiem Pomirko, więc wnioskuję, że ta parafia może coś mieć wspólnego z moimi Pomirkami.

Jan to też odpowiednik Iwana dlatego w rodzinie jest również tak nazywany. Czy może tu być błąd, w akcie ur. Romana jest podane że Iwan był synem Pawła ale akt był wypisany dopiero w 1956 r. więc mogła wkraść się pomyłka.

Rozumiem, że najlepiej będzie to potwierdzić poprzez odszukanie akt ślubu Jana aka. Iwana z Marią?

Pozdrawiam
Maciej
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

Zdzicho pisze:Witam.
Zmarła jako wdowa (akt 65/1883r. zgłoszony Brzóza)
Zdzichu
Witaj Zdzichu
Dopóki nie znajdziesz ślubu Marianny z Walentym dopóty Walenty pozostanie mitycznym ojcem jej bliźniąt.
Wydaje mi się, że nie pochodziła z tej parafii, przybyła, urodziła synów, powiedziała, że mąż żołnierz na wojnie i tyle.
Dzielna kobieta, wychowała bliźnięta a jaka była prawda to tylko ona wiedziała.
pozdrawiam
BasiaS
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Officinalis_Paeonia pisze:
Tomasza Czaszewicza s. Rocha i Urszuli ze Stankowskich Ciasiów ur. 1830 par. Końskie i Marianny Monkoł/Mąkoła c. Mikołaja i Franciszki z Zubrzyckich Mąkołów ur. 1850 par. Libiszów.
Pozdrawiam.
Elza - jesteś WILEKA - dziękuję bardzo :k: :k: :k: :k: :k: już myślałam, że nie znajdę tego aktu - szukałam go tak na prawdę od ponad 10 lat a tu taka niespodzianka :D , jeszcze raz dziękuję, a szukałam w tylu parafiach. W Sławnie też, ale wtedy nie wiedziałam, że nazwisko Czaszewicz wcześniej brzmiało Ciaś. I tu wyjątkowo ślub nie jest w parafii panny młodej. Jeszcze raz dziękuję :k: :k: :k:
Pozdrawiam - Gośka
Zdzicho

Sympatyk

Gośka pisze:
Officinalis_Paeonia pisze:
Pozdrawiam.
Elza - jesteś WILEKA - dziękuję bardzo :k: :k: :k: :k: :k: już myślałam, że nie znajdę tego aktu - szukałam go tak na prawdę od ponad 10 lat a tu taka niespodzianka :D , jeszcze raz dziękuję, a szukałam w tylu parafiach. W Sławnie też, ale wtedy nie wiedziałam, że nazwisko Czaszewicz wcześniej brzmiało Ciaś. I tu wyjątkowo ślub nie jest w parafii panny młodej. Jeszcze raz dziękuję :k: :k: :k:
Witam.
Dopóki nie znajdziesz ślubu Marianny z Walentym dopóty Walenty pozostanie mitycznym ojcem jej bliźniąt.
Wydaje mi się, że nie pochodziła z tej parafii, przybyła, urodziła synów, powiedziała, że mąż żołnierz na wojnie i tyle.
Dzielna kobieta, wychowała bliźnięta a jaka była prawda to tylko ona wiedziała.
Zgadzam się z Tobą Basiu, tylko gdzie szukać ślubu Marianny i Walentego lub zgonu Walentego?
Pozdrawiam
Zdzichu
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

@ Maciej,
Nazwisko Pomirko pojawia sie w wielu wyszukiwarkach dotyczacych strat w I i II WS rowniez
w innych i prawie wszystkie osoby pochodza lub sa urodzone: Księży Most, Sądowa Wisznia.
Deklaruja wyznanie gr-kat czyli parafia Bortiatynie.
https://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno ... h&seite=34
https://obd-memorial.ru/html/info.htm?id=4992032
Wpisac tylko nazwisko i przegladac dokumenty:
https://collections.arolsen-archives.org/de/
https://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno ... ch&seite=4
https://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno ... ch&seite=7

A tu urodzenie w parafii gr-kat Bortiatynie w 1896 - rodzice: Jan Pomorko syn Stefana i Rozali Barszczyk oraz Marii dd Moroz c. Jana i Katarzyny Kamyk.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1910265
Czyli slub tej pary nalezy szukac przed tym urodzeniem.

Pozdrawiam
Grazyna
wilczynskahanna

Sympatyk

Post autor: wilczynskahanna »

Dobry wieczór. Już długi czas nie mogę odnaleść metryki urodzenia mojej praprababci Stefanii z Sienkiewiczów. W dokumencie o zesłaniu napisane, że urodziła się i mieszkała w Grodnie, wezwania katolickiego, mieszczanka Grodna. Z akta o małrzeńswie wiem, że urodziła się około 1856, ojciec Józef, matka Marcelina, jej panieńskiego nazwiska Stefania nie pamięta. Przeglądalam wszystkie metryki z 3 kościolów Grodna i niedaleko, dostępne na FS, jednak nic nie znałazłam. Może ktoś w swoich poszukiwaniach z tych miejsc wypadkowo natknie się na zapis o mojej Stefanii.
Pozdrawiam,
Hanna.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

do Zdzicha
tu przeczytaj kim była (lub mogła być) żołnierka
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 195#105195
Ja jak nie mogę odszukać aktu po nazwisku, wybieram parafię i wpisuję tylko imiona a w miejsce nazwisk wstawiam * może nazwisko źle odczytano, np. szukając aktu zgonu Marianny nie znalazłam jej bo indeksujący wpisał Witkowska, zupełnie nie rozumiem bo w akcie jest po polsku wyraźnie napisane Wilkowska, może ksiądz źle zapisał, może nawet zostało zmienione (to okres kiedy nazwiska nie były ustalone raz na zawsze) np. indeksując, spotkałam nazwisko Wilkiecki, który później okazał się Ołtarzewskim, to sporo pracy, ale jak ci zależy.. popatrz jakie parafie są w pobliżu, możesz zaznaczyć opcję "sprawdź w pobliskich parafiach" jak nie będzie rezultatów, sprawdź, które parafie są nie zindeksowana. Jeżeli istniał ten Walenty i zginął, to o takim fakcie informowano gminę/parafię nawet kilka lat po fakcie, jeżeli znano jego pochodzenie. Zastanawiające jest też to, że dopiero przy drugim ślubie Jan przypomniał sobie, że miał ojca.
pozdrawiam
BasiaS
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

wilczynskahanna pisze:Dobry wieczór. Już długi czas nie mogę odnaleść metryki urodzenia mojej praprababci Stefanii z Sienkiewiczów. W dokumencie o zesłaniu napisane, że urodziła się i mieszkała w Grodnie, wezwania katolickiego, mieszczanka Grodna. Z akta o małrzeńswie wiem, że urodziła się około 1856, ojciec Józef, matka Marcelina, jej panieńskiego nazwiska Stefania nie pamięta. Przeglądalam wszystkie metryki z 3 kościolów Grodna i niedaleko, dostępne na FS, jednak nic nie znałazłam. Może ktoś w swoich poszukiwaniach z tych miejsc wypadkowo natknie się na zapis o mojej Stefanii.

Sformułowanie mieszczanka Grodna nie oznacza zamieszkania w Grodnie. To szlachta niewylegitymowana gdzieś z okolic Grodna. Przynajmniej cały dekanat grodzieński. Moi przodkowie z Krynek też byli mieszczanami z Grodna a nigdy tam nie mieszkali
Zdzicho

Sympatyk

Witam.
Basiu dziękuję bardzo, sprawdzę Twój sposób. Gdybyś jednak przypadkiem coś znalazła napisz na forum.
Pozdrawiam
Zdzichu
matawu

Sympatyk

Post autor: matawu »

Widzę, że dokonujecie tu cudów, więc proszę o pomoc.

Szukam aktu zgonu mojego prapraprapradziadka Ludwika Dobrskiego (syna Macieja) urodzonego 20 kwietnia 1778 w Dobrskach, powiat płoński, woj. mazowieckie. Jego żona Joanna z Bagniewskich zmarła w 1819 w Stryków, zgierski, łódzkie, ale – jak podano w jej akcie zgonu - była tam czasowo na kuracji. W jej akcie zgonu przy nazwisku Ludwika, widnieje „dzierżawca Grochowa w powiecie orłowskim” (teraz to powiat kutnowski). Wszystkie ich dzieci rodziły w Grochowie albo w niedalekim Grodnie (parafia Grochów). Na podstawie akt ślubu dzieci wiem, że Ludwik Dobrski zmarł pomiędzy 1837 i 1844. Przeszukałam akty zgonu w parafii Grochów, ale jego tam nie znalazłam. Szukałam też w parafiach, gdzie osiadły ich dzieci tzn. parafia Blichowo, parafia Gostynin i w Warszawie - św. Andrzej, św. Krzyż. I nic. W Warszawie w grę tez wchodzi św. Antoni (choć prawdopodobieństwo, że umarł tam jest praktycznie zerowe), ale nie znalazłam skanów z tych lat. Chciałam jeszcze przepatrzyć parafie, które sąsiadują z parafią Grochów, ale nie mam pojęcia które to.
Ktoś ma jakiś pomysł jak odnaleźć jego akt zgonu?
Marta
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

zaznacz w genetece parafię Grochów i opcję wyszukaj w pobliskich parafiach, sprawdź, która parafia nie jest zindeksowana w interesujących latach.
pozdrawiam
BasiaS
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

matawu pisze:Widzę, że dokonujecie tu cudów, więc proszę o pomoc.

Szukam aktu zgonu mojego prapraprapradziadka Ludwika Dobrskiego (syna Macieja) urodzonego 20 kwietnia 1778 w Dobrskach, powiat płoński, woj. mazowieckie. Jego żona Joanna z Bagniewskich zmarła w 1819 w Stryków, zgierski, łódzkie, ale – jak podano w jej akcie zgonu - była tam czasowo na kuracji. W jej akcie zgonu przy nazwisku Ludwika, widnieje „dzierżawca Grochowa w powiecie orłowskim” (teraz to powiat kutnowski). Wszystkie ich dzieci rodziły w Grochowie albo w niedalekim Grodnie (parafia Grochów). Na podstawie akt ślubu dzieci wiem, że Ludwik Dobrski zmarł pomiędzy 1837 i 1844. Przeszukałam akty zgonu w parafii Grochów, ale jego tam nie znalazłam. Szukałam też w parafiach, gdzie osiadły ich dzieci tzn. parafia Blichowo, parafia Gostynin i w Warszawie - św. Andrzej, św. Krzyż. I nic. W Warszawie w grę tez wchodzi św. Antoni (choć prawdopodobieństwo, że umarł tam jest praktycznie zerowe), ale nie znalazłam skanów z tych lat. Chciałam jeszcze przepatrzyć parafie, które sąsiadują z parafią Grochów, ale nie mam pojęcia które to.
Ktoś ma jakiś pomysł jak odnaleźć jego akt zgonu?
Marta
A to nie jego córka wychodzi za mąż w Gostyninie ? Niestety online nie znalazłem
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Tak w ogóle jakbyś linki do tych ślubów dzieci dała to byłoby łatwiej nieco, szukanie tego od nowa trochę jest stratą czasu
matawu

Sympatyk

Post autor: matawu »

Podążyłam za poradą Basi i sprawdziłam pobliskie parafie. Tylko Kutno nie jest zindeksowane na Genetece. Na szczęcie są tam sumariusze. Niestety tam Ludwika nie ma :(

Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”