Witam,
Staram się odnaleźć informację dot. swojego pradziadka Jana aka Iwana Pomirko. Z tego względu, że nie posiadam żadnych dokumentów dotyczących tej osoby bazuję tylko na mglistych wspomnieniach wujka i jednej fotografi.
Mam natomiast akt urodzenia jego syna Romana Pomirko ur. 1911 r. w Sądowej Wiszni.
Pomirko Roman, ur. 18/09/1911 w Sądowej Wiszni rejon Drohobycz,
zgłoszono w aktach 24/09/1911 Akt nr 79, syn Iwana (syn Pawła; narodowość ukraińska) i Marii (córka Stepana; narodowość ukraińska),
Miejsce rejestracji Sądowa Wisznia, dokument wydano 04/12/1956.
Mam również Certyfikat należący do Romana Pomirko (pomocnik handlowy) świadczący o tym, że w gminie Bortiatyn, pow. Mościska posiada prawo swojszczyzny.
Jan aka. Iwan Pomirko poślubił Marię zd. Polańska ur. ok. 1887-1888 r / zmarła 4.12.1968 we Lwowie (żyła lat 80). Wiem jeszcze, że mieszkali w dzielnicy Lwowa Zamarstynów, ul. Lwowska, kiedyś coś też słyszałem o ulicy Miodowej.
Te informację doprowadziły mnie do poszukiwań aktów w Bortiatynie.
Tam odnalazłem z lewej strony na dole:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1910265
Nadmienię, że tylko tam spotykam się z nazwiskiem Pomirko, więc wnioskuję, że ta parafia może coś mieć wspólnego z moimi Pomirkami.
Jan to też odpowiednik Iwana dlatego w rodzinie jest również tak nazywany. Czy może tu być błąd, w akcie ur. Romana jest podane że Iwan był synem Pawła ale akt był wypisany dopiero w 1956 r. więc mogła wkraść się pomyłka.
Rozumiem, że najlepiej będzie to potwierdzić poprzez odszukanie akt ślubu Jana aka. Iwana z Marią?
Pozdrawiam
Maciej