Byczyna, Jaworzno, Katowice

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"na komputerze" tzn są skany z tego?
to zamówić
https://www.katowice.ap.gov.pl/index.ph ... ile&id=191
0 zł
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam!
Na komputerze w archiwum w formie cyfrowej (nie z mikrofilmów) będzie to co na stronie FS. Czyli:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Było to robione bodajże w 2016 roku. Nawet wg opisu mamy 2015-18.
Pozdrawiam!
Tadek
Ścibor_Grażyna

Sympatyk

Re: Byczyna, Jaworzno, Katowice

Post autor: Ścibor_Grażyna »

just_ulatowska pisze:Dzień dobry,

Poszukuję jakichkolwiek akt metrykalnych z Byczyny i Jaworzna sprzed 1920 roku. Niestety parafia nie chce mi ich udostępnić bez pojawienia się na miejscu. Pisałam także z poszukiwaniami do archiwum i bezskutecznie...

Poszukiwane nazwiska to: Gęborski, Stec, Palka, Szubert.
Błagam o jakiekolwiek dokumenty, jeśli ktoś ma, bo tracę już nadzieję.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt,
Justyna Ulatowska
Dobry wieczór.

Czy Twoja prośba jeszcze jest aktualna? Czego konkretnie poszukujesz?
Mogę pomóc niezależnie od tego, że - jak napisał Ted_B - parafialne księgi metrykalne z dawnej parafii Jaworzno (obejmującej tez wieś Byczyna) zostały przekazane do Archiwum Diecezjalnego w Będzinie.

Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
Ścibor_Grażyna

Sympatyk

Dzień dobry.

Wymienione przez Panią nazwiska - Gęborski, Stec, Palka i Szubert - są na kartach "Księgi zaślubionych parafii Jaworzno w latach 1798-1888 - wieś Byczyna z Jeziorkami". Tylko do tej mam obecnie dostęp.

Najmniej informacji znalazłam o rodzinach: SZTEC/STEC i SZUBERT.

Rodzina STECZ/STEC
W "Spisie ludności województwa krakowskiego z lat 1790-1791" we wsi Byczyna jaworznickiej parafii wymienione są dwie rodziny o nazwisku STEC: rodzina 30-letniego BARTŁOMIEJA STEC i rodzina 40-letniego TOMASZA STEC. Na podstawie dostępnych dokumentów nie potrafię powiedzieć, jak potoczyło się życie tych rodzin.
W pierwszej połowie XIX wieku zapisano we wsi Byczyna jaworznickiej parafii śluby trzech mężczyzn o nazwisku STEC:
1) Pod datą 1823/08/08 zapisano ślub 21-letniego JANA (?) STEC, kawalera z 17-letnią panną MARIANNA STOPIONKA [STOPA].
2) Pod datą 1828-02-11 zapisano ślub młodzieńca IGNACY STECZ z panną ANNA KASPERCZONKA [KASPERCZYK].
3) Pod datą 1835/09/28 zapisano ślub 34-letniego wdowca JÓZEF STEC z 18-letnią panną ROZALIA PALKOWNA [PALKA]
Małżonkowie Ignacy Stec i Anna Kasperczyk mieli co najmniej dwóch synów, którzy dożyli dorosłości i założyli swoje rodziny. W 1863r. ożenił się 34-letni JAN STEC z 19-letnią panną Agnieszką Radko. W 1875r. ożenił się 32-letni ANDRZEJ STEC z 17-letnią panną Ewą Labuda.

Rodzina SZUBERT
Rodzin SZUBERT nie ma we wsi Byczyna dawnej jaworznickiej parafii w "Spisie ludności województwa krakowskiego z lat 1790-1791"

W 1842r. 19-letnia panna WERONIKA SZUBERT wychodzi za mąż za Szymona Gęborskiego. Nie wiem czyją jest córką. Nie mam dostępu do ksiąg ochrzczonych w parafii Jaworzno w XIX wieku.

Pod datą 1882-08-16 zapisano we wsi Byczyna jaworznickiej parafii ślub:
25-letni PIOTR SZUBERT operarius (pracownik/robotnik) ur.Byczyna 18-10-1856r., syn Franciszka rolnika i Marianny Niemczyk (?) zam.Byczyna nr 134 żeni się z 27-letnią wdową ROZALIA KORZIARZOWA [KOZIARZ] córką Karola Chechelski rolnika i Zofii Nowak ur.Byczyna 04-09-1855r., zam. Byczyna nr 96.

Rodzina GEMBORSKI/GĘBORSKI
Rodzin Gęborski nie ma we wsi Byczyna dawnej jaworznickiej parafii w "Spisie ludności województwa krakowksiego z lat 1790-1791"

Dnia 19-10-1803r. 33-letni kawaler GEMBORSKI ŁUKASZ żeni się z 40-letnią wdową JADWIGA KOZIARZYNA [KOZIARZ]. Ślub zapisano we wsi Byczyna dawnej jaworznickiej parafii - kserokopia aktu ślubu w załączeniu.

W 1803r. Łukasz ma 33 lata (zapis w akcie ślubu). Z obliczeń matematycznych wynika, że urodził się w 1770 roku. Nie znalazłam aktu urodzenia Łukasza Gemborskiego w parafii Jaworzno w przedziale czasowym 1765-1775r. Albo ksiądz nie wpisał chrztu Łukasza do księgi ochrzczonych (dużo jest takich braków w księgach jaworznickiej parafii w XVIII wieku), albo Łukasz przybył do wsi Byczyna jako dorosły młodzieniec.

Dnia 04-05-1812r. 40-letni wdowiec GEMBORSKI ŁUKASZ żeni się z wdową JADWIGA ................... (nazwisko nieczytelne).

Łukasz Gęborski miał co najmniej dwóch synów (nie wiem, z którego małżeństwa) - JÓZEFA i SZYMONA - którzy dożyli dorosłości i założyli swoje rodziny.

JÓZEF GĘBORSKI ur. ~1812r., syn Łukasza Gęborskiego i Jadwigi ........... był żonaty 4-krotnie:
1) 1 ślub - około 1840r. z FRANCISZKĄ WILCZEK (nie ma zapisu ślubu we wsi Byczyna. Panna młoda może pochodzić z innej wsi jaworznickiej parafii).
2) 2 ślub - 1852-05-03 - 40-letni wdowiec Józef Gęborski żeni się z 29-letnią panną APOLONIA KOZIARZOWNA [KOZIARZ]
3) 3 ślub - 1853-02-20 - Józef Gęborski wdowiec żeni się z 33-letnią wdową KATARZYNA KUŹMINA [KUŹMA] z domu CZOPIK
4) 4 ślub 1860-05-21 - Józef Gęborski wdowiec żeni się z 24-letnią panną FRANCISZKA BARGIEŁOWNA (?) [BARGIEŁ]

Z małżeństwa Józefa Gęborskiego z Franciszką Wilczek (pierwsze małżeństwo Józefa) dorosłości dożyło i założyło swoje rodziny dwóch synów MACIEJ GĘBORSKI i SZYMON GĘBORSK.

- MACIEJ GĘBORSKI ur. ~1842r., jako 27-letni kawaler, syn Józefa Gęborskiego i Franciszki Wilczek żeni się dnia 03-02-1869r. z 15-letnią panną ZUZANNA PALKA c. Bazylego Palka i Brigidy Ziętek
- WAWRZYNIEC GĘBORSKI ur.14-08-1844r., kawaler, syn Józefa Gęborskiego i Franciszki Wilczek żeni się dnia 28-02-1870r. z panną BARBARA LEJA c.Kazimierza i Marianny

SZYMON GĘBORSKI ur.~1820, drugi syn Łukasza Gęborskiego i Jadwigi ..........., jako 23-letni kawaler żeni się 19/09/1842r. z 19-letnią panną WERONIKA SZUBERTOWNA [SZUBERT]. Świadkiem na ślubie jest Józef Gęborski; kserokopia aktu ślubu w załączeniu.
Małżonkowie mają co najmniej jednego syna - ANDRZEJ - który dożył dorosłości i założył rodzinę:
ANDRZEJ GĘBORSKI ur.Byczyna 12-11-1842r. (data ur. z aktu ślubu) 36-letni kawaler, syn zmarłego Szymona i żyjącej Weroniki Szubert żeni się 04-06-1878r. z 32-letnią panną MAGDALENA RADKO ur.Byczyna 02-06-1845r. córką Piotra i Małgorzaty Dyba.
Na podstawie powyższych informacji mamy we wsi Byczyna dawnej jaworznickiej parafii kilka pokoleń rodziny GĘBORSKI.

Rodziny o nazwisku PALKA żyły w wiekach XVII-XIX we wsiach: Byczyna, Jeleń i Jaworzno (wieś Jaworzno otrzymała prawa miejskie we wrześniu 1901r.) dawnej jaworznickiej parafii. Ród był dość liczny. W "Spisie ludności województwa krakowskiego z lat 1790-1791" wymienione są trzy rodziny Palka we wsi Byczyna parafii Jaworzno.

Na podstawie zapisów w księdze - podaję nazwę po polsku - "Księdze zaślubionych parafii Jaworzno w latach 1798-1888 - wieś Byczyna z Jeziorkami" ustaliłam, że Pani Przodkowie to: MICHAŁ PALKA i w kolejnym pokoleniu BAZYLI PALKA.

MICHAŁ PALKA młodzieniec żeni się 27-06-1825r. z panną DOROTA NOWAK (kserokopia aktu ślubu w załączeniu)
Proszę napisać e-maila do Archiwum Diecezjalnego w Będzinie o cywilny akt ślubu wymienionej pary nowożeńców. Poczeka Pani 2-3 tygodnie, zapłaci Pani ok. 60 zł, a będzie Pani miała kserokopię cywilnego aktu małżeństwa napisanego w języku polskim z wszystkimi danymi o nowożeńcach. Korzystałam z tej formy i ją polecam, m.in. dlatego, że mając cywilny akt ślubu Michała Palka z Dorota Nowak pozna Pani rodziców Michała i Doroty.

Małżonkowie Michał Palka i Dorota Nowak mieli co najmniej dwóch synów - BAZYLEGO i STANISŁAWA - którzy dożyli dorosłości i założyli swoje rodziny.

BAZYLI PALKA ur.08-07-1829r. żonaty był trzykrotnie. O tym, że był synem małżonków Michała Palka i Doroty Nowak wiadomo z aktu drugiego ślubu Bazylego, który był w 1877r. W drugiej połowie XIX wieku księża w jaworznickiej parafii wpisywali więcej danych do aktów metrykalnych.
1) 1 ślub 1848-07-27 - 19-letni BAZYLI PALKA, kawaler żeni się z 30-letnią panną BRIGIDA ZIĘTEK (ich córka ZUZANNA wyszła za mąż w 1869r. za Macieja Gęborskiego).
2) 2 ślub 1877-02-11 - 47-letni wdowiec BASILIUS PALKA operarius (robotnik/pracownik) syn Michała i Doroty Nowak ur.Byczyna, zam. Byczyna żeni się z 35-letnią panną ANNA KŁOSOWSKA famula (służąca) c. Stefana/Szczepana villani i ........... Kłeczkowna urodzona Filipowice, zam. Byczyna.
3) 3 ślub 1879-02-24 - 50-letni wdowiec BASILIUS PALKA agricola (rolnik) ur. Byczyna 08-07-1829 naturalny syn nieżyjącego Michała Palka rolnika i Doroty Nowak zam. Byczyna 152 żeni się z 36-letnią wdową MARIANNA MZYKOWA (?) operaria (robotnica) urodzoną we wsi Jeleń, naturalną córką nieżyjącego Gaspari (Kacpra) Banasik i żyjącej Heleny Baranowna (Baran) ur.28/10/1843r - kserokopia aktu slubu w załączeniu. Świadkami na ślubie byli: Wawrzyniec Gęborski i Szymon Ratko, obaj wieśniacy z Byczyny.

Tyle udało mi się ustalić. Poniżej linki do kserokopii aktów ślubu. Mam nadzieję, że podane informacje okażą się przydatne.

https://zapodaj.net/ffd12edbb88d0.jpg.html
https://zapodaj.net/78f1fd1f68339.jpg.html
https://zapodaj.net/ce4806c215cbc.jpg.html
https://zapodaj.net/1b5abe3131329.jpg.html
https://zapodaj.net/64bd175ffbaf6.jpg.html

Pozdrawiam,
Grazyna Ścibor
just_ulatowska

Sympatyk

Post autor: just_ulatowska »

Pani Grażyno,

Dziękuje dziękuje dziękuje!!! :) Ogrom informacji do przestudiowania :)

Pozdrawiam,
Justyna Ulatowska
Ścibor_Grażyna

Sympatyk

Dobry wieczór.

Cieszę się, że mogłam pomóc.
Proszę studiować. I proszę uważać... genealogia wciąga😊.

Gdyby miała Pani jakieś wątpliwości, proszę pytać - będę próbować odpowiedzieć.

Polecam książkę "Byczyna na starej fotografii" dostępną w Śląskiej Bibliotece Cyfrowej. Poniżej link. To jest I tom.

https://www.sbc.org.pl/dlibra/publicati ... 19/content

Wiem, że został wydany II tom, ale nie mogę znaleźć w bibliotece cyfrowej. Gdy znajdę, podam link.

Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”