Miejscowość na Śląsku Cieszyńskim

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Magdalena_Strózik

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Strózik »

Witam serdecznie,
Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu miejscowości, z której pochodził mój pradziadek - w dokumentach jest podane: ur. w 1883 w miejscowości Bartoszewice (bądź Bartoszowice), Śląsk Cieszyński. W rodzinie zwykło się mówić, że pradziadek był "Austriakiem", pewnie dlatego, że w tym okresie miejscowość leżała na terenie Austo-Węgier.
Cóż to może być dzisiaj?
Pozdrawiam ciepło,
Magda
Awatar użytkownika
Sylwia_Hanf

Sympatyk

Post autor: Sylwia_Hanf »

Witam,
a moze to chodzi o Bartošovice niedaleko Studénka w Czechach ?
Poza tym sa Bartoszowice ale na Dolnym Slasku.
Pozdrawiam Sylwia
Magdalena_Strózik

Sympatyk
Nowicjusz

Serdecznie dziękuję za te wskazówki, spróbuję sprawdzić obydwa warianty,
Pozdrawiam z Grodziska,
Magda Strózik
baum_a

Sympatyk

Post autor: baum_a »

w tamtych czasach na śląsk cieszyński mówiło się ślask austriacki, więc to może być wskazówką tylko trzeba by przetrzepać stare mapy
pozdrawiam Andrzej
Rafal_Ptas

Sympatyk

Post autor: Rafal_Ptas »

Witam
Warto sprawdzić Bartosovice w okolicach Studenka – możesz to zrobić online na stronie Archiwum w Opawie
http://matriky.archives.cz/
Bartosovice to wieś z parafią – w sieci są metryki od 1653 r. do końca XIX – poniżej opis księgi chrztów w której być może znajdziesz chrzest pradziadka:
TITLE N, I-N • 1870 - 1884 • 1381 • P III 7 • Bartošovice
AUTHOR´S NAME Římskokatolická fara Bartošovice

Problem tylko taki że te Bartosovice to nie było już księstwo cieszyńskie, owszem leżą niedaleko ale już poza granicami księstwa ( i chyba Śląska Cieszyńskiego też).

Możesz też zerknąć na Bartovice – leżą pomiędzy Senovem (Szonowem) i Ostrawą – jak najbardziej księstwo cieszyńskie.
Te Bartovice leżą na terenie parafii Senov – zasoby online na stronie Archiwum w Opawie od 1676 r. też do końca XIX w.
http://matriky.archives.cz/
Poniżej opis księgi zawierającej chrzty dla Bartovic z 1883 r.
TITLE N, I-N • 1846 - 1883 • 3130 • SO VIII 20 • Bartovice
AUTHOR´S NAME Římskokatolická fara Šenov, o. Frýdek - Místek

Pozdrawiam,
Rafał Ptaś
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Miejscowość na Śląsku Cieszyńskim

Post autor: Edmunda »

Magdalena_Strózik pisze:Witam serdecznie,
Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu miejscowości, z której pochodził mój pradziadek - w dokumentach jest podane: ur. w 1883 w miejscowości Bartoszewice (bądź Bartoszowice), Śląsk Cieszyński. W rodzinie zwykło się mówić, że pradziadek był "Austriakiem", pewnie dlatego, że w tym okresie miejscowość leżała na terenie Austo-Węgier.
Cóż to może być dzisiaj?
Pozdrawiam ciepło,
Magda
Witam,
Bartošovice - miejscowość ok. 40km od Cieszyna.

http://bartosovice.cz/encyklopedie/sezn ... _2=8&lng=4

Archiwum w Opawie - Bartošovice
http://matriky.archives.cz/matriky_lite ... 1478%29%29

Pozdrawiam :)
Edmunda
Magdalena_Strózik

Sympatyk
Nowicjusz

Witam serdecznie!
Nie było mnie kilka dni na forum, a tu taka niespodzianka, tyle informacji!! Ogromnie Państwu dziękuję za pomoc i zabieram się za sprawdzanie,
Pozdrawiam ciepło,
Magda Strózik
Magdalena_Strózik

Sympatyk
Nowicjusz

Witam ponownie,

Chyba znalazłam!!!! To znaczy tak myślę, bo poza nazwiskiem Josef Schwarz nie jestem w stanie niczego przeczytać ani zrozumieć. Znalazłam w Bartosovicach, dokładnie tam, gdzie podał p. Rafał (TITLE N, I-N • 1870 - 1884 • 1381 • P III 7 • Bartošovice AUTHOR´S NAME Římskokatolická fara Bartošovice) na stronie 173. Czy ktoś z Państwa jest w stanie podpowiedzieć mi jak odczytywać takie księgi z rubrykami (resztę przodków miałam w Kongresówce...). Co oznaczają te cyfry / kreseczki w poszczególnych kolumnach?
Ogromnie się cieszę z tego znaleziska i bardzo, bardzo dziękuję Państwu za pomoc,
Magda
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Edmunda »

Magdalena_Strózik pisze:Witam ponownie,

Chyba znalazłam!!!! To znaczy tak myślę, bo poza nazwiskiem Josef Schwarz nie jestem w stanie niczego przeczytać ani zrozumieć. Znalazłam w Bartosovicach, dokładnie tam, gdzie podał p. Rafał (TITLE N, I-N • 1870 - 1884 • 1381 • P III 7 • Bartošovice AUTHOR´S NAME Římskokatolická fara Bartošovice) na stronie 173. Czy ktoś z Państwa jest w stanie podpowiedzieć mi jak odczytywać takie księgi z rubrykami (resztę przodków miałam w Kongresówce...). Co oznaczają te cyfry / kreseczki w poszczególnych kolumnach?
Ogromnie się cieszę z tego znaleziska i bardzo, bardzo dziękuję Państwu za pomoc,
Magda
Witam,
jest napisane
Josef Schwarz
urodzony 26.7.1883
chrzest 29.7.1883

Kreski oznaczają:
- katolik, nie katolik
- chlopiec, dziewczynka
- ślubny, nie ślubny
O ile się nie myle to w Twoim wypadku jest:
-katolik
-chłopak
-ślubny
dalej jest:
- imie ojcieca Simonis Schwarz(katolik)
-imię matki Julianna ?(katolik)
dalej rodzice chrzestni
to tyle
Pozdrawiam
Edmunda
Magdalena_Strózik

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki!!! Trochę się martwię imieniem ojca - mój prapradziadek miał na imię Franz a nie Simonis. Czy imię ojca to jest pierwszy wyraz w tej kolumnie? Może tam się jakoś tego Franza dopatrzę.... Jeśli nie, to muszę szukać dalej.
Ogromnie dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Jeśli potrzebujesz pomocy w archiwum w Warszawie, to służę!
Magda
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Post autor: cocolinko »

Ja tam widzę wyraźnie Franz a nie żaden Simonis.
Pozdrawiam!
Krzysiek
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Miejscowość ta do 1946 roku nazywała się Partschendorf
polecam stronkę: http://www.partschendorf.de/

Masz szczęście bo w tych metrykach zanotowano wiele innych informacji cennych dla Twoich dalszych poszukiwań między innymi to że oboje rodzice pochodzili z tej samej miejscowości a więc i tam prawdopodobnie się pobierali.
To wszystko znajdziesz w tym samym zbiorze archiwalnym.

Franz Schwarz handlarz w Partschendorf, syn Josefa Schwarz handlarza w Partschendorf i jego żony Judithy Tobich itd....
Gratuluję!!
Krzysiek
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

;) A skoro zaciekawiłaś mnie tymi materiałami tak mocno że zarwałem dla nich kawałek nocy to znalazłem Ci następnych parę danych. W każdej z tych ksiąg z tyłu masz skorowidze według roczników i liter alfabetu.
Dodam że tych Schwarzów było tam dość sporo (prawdopodobnie wszyscy jakoś spokrewnieni).
Ale to co dla Ciebie to:
najpierw w księgach małżeństw (O, I-O • 1847 - 1893 • 1388 • P III 13 • Bartošovice) odnalazłem na str. 53 akt małżeństwa z dnia 26.10.1875 Franz Schwarz (27) oraz Julianna Schleser (23)

a następnie w księdze chrztów (N, I-N • 1816 - 1844 • 1379 • P III 5 • Bartošovice) odnalazłem na str. 19 akt chrztu Franza Schwarz urodzonego 09.10.1848
jest tam też zanotowana w późniejszym czasie data zawarcia małżeństwa oraz data jego śmierci 23.07.1917

Data jego śmierci wskazuje że prawdopodobnie zginął w czasie I WŚ, a więc sprawdziłem na http://www.volksbund.de/graebersuche/
i jest tam wielu Franz Schwarz którzy polegli w 1917 roku. Ich dane są niepełne i brakuje wpisu o miejscu urodzenia, zawsze jest tam też wiele drobnych błędów ale według mojego nosa to TEN Schwarz Franz co niby poległ w dniu 27.07.1917 we Francji i spoczywa na cmentarzu w Labry kwatera grobowa Endgrablage: Block 2 Grab 156 (jest nawet fotka tych grobów)

To tyle na juz dzisiaj.
Magdalena_Strózik

Sympatyk
Nowicjusz

Jesteś NIEPRAWDOPODOBNY!!!!!!! Po czymś takim trudno nie wierzyć w czary :)))
Jestem Twoją dłużniczką - mogę pomóc w poszukiwaniach np. w AP Grodzisk Maz.
Pozdrawiam bardzo serdecznie,
Magda
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Gratuluje i Cieszę się z Tobą, chociaż po części w tej chwili szlak mnie trafia bo chciałem do Ciebie napisac na PW i pół godziny pisałem do Ciebie list i jak nacisnąłem wyślij to wyskoczyl komunikat adresat nieznany i wszystko poszło ...
Prawdopodobnie dlatego że za każdym razem jak chce Ci coś wysłać to twój adres wyświetla się tak: Magdalena_StrĂłzik
:(
Krzysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”