Wojciech Podgórski żołnierz polski (1816 r.)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

TomHa

Sympatyk

Wojciech Podgórski żołnierz polski (1816 r.)

Post autor: TomHa »

Dzień dobry, przeszukując akta stanu cywilnego dot. mojej miejscowości wpadłem na informację o narodzinach w karczmie w 1816r. córki (Weroniki Agaty Podgórskiej) żołnierza polskiego Wojciecha Podgórskiego, i Marianny

nr 4
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =1&x=0&y=0

Czy pomożecie mi Państwo odnaleźć więcej informacji o tym żołnierzu, cokolwiek, chociaż skąd pochodził?

Pozdrawiam Tomasz
Piotrekk

Sympatyk

Post autor: Piotrekk »

Dzień dobry,
Zacznę od wysunięcia stwierdzenia, że podczas chrztu bądź nawet urodzenia Wojciech Podgórski nie był obecny, wszak akt zgłosił gospodarz z Dąbrówki, podając ojca dziecka i matkę (kobieta nie zgłaszała chrztu w tamtych czasach). Prawdopodobnie ojciec ten nawet nie musiał wiedzieć, że jest ojcem – może zapłodnił Mariannę podczas stacjonowania w tejże wsi?
Brak podania sformułowania "i małżonki jego Marianny" a "i matki Marianny" wskazują także na to, że nie byli oni po ślubie – zważywszy na analizę innych aktów chrztu na tejże stronie. Ponadto brak podanego wieku rodziców – Wojciech nie mógł być tym bardziej na chrzcie, Marianna musiała być z innej parafii skoro nie wyciągnęli jej metryki urodzenia by wiek sprawdzić albo metryki tej nie było, bądź zignorowali ten fakt – podali wiek zgłaszającego i świadków. W parafii tej nie występują Podgórscy, ale w sąsiednich Brzezinach jest ich pokaźna sumka. Jeśli posiadasz więcej informacji – pisz. Niestety trudno coś ustalić mając tak szczątkowe informacje – Weronika Podgórska musiała wyjechać gdzieś indziej, bo nie mogę znaleźć pasującego aktu o tych personaliach w łódzkiem (stosując stronę geneszukacz) patrząc po domniemanuch małżeństwach – jeśli zmarła jako stara panna to mamy problem, jeśli posługiwała się panieńskim matki – tym bardziej, bo nie podali go w akcie (czyżby matki też nie było podczas tegoż to chrztu dziecka?)

Pozdrawiam, Piotr
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 8 times

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Wojciech Podgórski (Albert Podgurski) był wśród szwoleżerów - nr 1027:
https://www.memoiredeshommes.sga.defens ... 995b69e037
O ile dobrze odczytuję, zaginął w Smorgoniach w 1812 r., ale może przeżył...
Pozdrawiam.
Elża
TomHa

Sympatyk

Officinalis_Paeonia pisze:Wojciech Podgórski (Albert Podgurski) był wśród szwoleżerów - nr 1027:
https://www.memoiredeshommes.sga.defens ... 995b69e037
O ile dobrze odczytuję, zaginął w Smorgoniach w 1812 r., ale może przeżył...
Pozdrawiam.
Ale Albert to inne imię. Czy dobrze widzę urodzony w okolicach Grodna?
Piotrekk

Sympatyk

Post autor: Piotrekk »

Adalbert to łaciński Wojciech, więc stąd może pochodzić ewentualny błąd w imieniu, ale czy na pewno ci dwaj Wojciechowie są tymi samymi ludźmi? Nie jednemu psu Burek...
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Może w akcie chrztu więcej będzie, w mniej urzędowej formie (np formacja, coś o matce)? podlinkowany jest akt urodzenia
może gdzieś w tym okresie (wcześniej) w księgach s.c. się pojawia np jako świadek
tam coś stacjonowało w 1815?
teoretycznie minimum dwie wersje:
- ciężarna Marianna w karczmie np w podróży doczekała się rozwiązania, zgłaszający o ojcu wiedzą z zasłyszenia (do matki)
- zgłaszający znali ojca, którego w trakcie zgłaszania urodzenia już nie było (np z powodu służby lub jej konsekwencji)
faktycznie niejednemu Burek - co pewnie mistrz Wojciech by potwierdził:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
TomHa

Sympatyk

W mojej parafii więcej to nazwisko się nie pojawia. Do aktu chrztu też nie dotarłem ani też niestety nic nie wiem o wojsku , które mogło tu stacjonować :/
Wygląda na to, że Państwa teorie są słuszne.

Tomasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”