Dziadkowie Chotylub (gmina Cieszanów)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

obora69

Sympatyk

Dziadkowie Chotylub (gmina Cieszanów)

Post autor: obora69 »

Poszukuję bardziej dokładnych daty narodzin/zgonów oraz miejsce urodzenia/zgonu moich dziadków a jak można to i również pradziadków.

*Stanisław Łosiniecki ur.1929 (najprawdopodobniej)-syn Józefa i Anny (z domu Wolanin)
*Józefa Łosiniecka (z domu Szawara) ur.1923 (najprawdopodobniej)-córka Andrzeja i Katarzyny (z domu Bzden/Bzdel/Bzdeń/Bardel-- nazwisko rodowe było nieczytelne)
*Oboje-Stanisław i Józefa zawarli związek małżeński w 1953r w Lipsko koło Narola
*Oboje mieszkali w Chotylub/Jędrzejówka
Kontaktowałem się z parafiami w pobliżu Chotylubia i jedynie udało mi się zdobyć akt chrztu mojej mamy, skąd mam "tylko" tyle informacji
Vogelsinger_Lukasz

Sympatyk

Re: Dziadkowie Chotylub (gmina Cieszanów)

Post autor: Vogelsinger_Lukasz »

obora69 pisze:Poszukuję bardziej dokładnych daty narodzin/zgonów oraz miejsce urodzenia/zgonu moich dziadków a jak można to i również pradziadków.

*Stanisław Łosiniecki ur.1929 (najprawdopodobniej)-syn Józefa i Anny (z domu Wolanin)
*Józefa Łosiniecka (z domu Szawara) ur.1923 (najprawdopodobniej)-córka Andrzeja i Katarzyny (z domu Bzden/Bzdel/Bzdeń/Bardel-- nazwisko rodowe było nieczytelne)
*Oboje-Stanisław i Józefa zawarli związek małżeński w 1953r w Lipsko (prawdopodobnie to w pobliżu Zamościa)
*Oboje mieszkali w Chotylub (w roku '63 prawdopodobnie pod numerem 45)

Kontaktowałem się z parafiami w pobliżu Chotylubia i jedynie udało mi się zdobyć akt chrztu mojej mamy, skąd mam "tylko" tyle informacji
Witaj obora69,

Troszkę szkoda, że nie podpisałeś się imieniem - na forum używamy imion m.in. po to, by poprawnie adresować wypowiedzi.

Jak zapewne się orientujesz, księgi chrztów są udostępniane (przekazywane do AD bądź AP) dopiero po 100 latach od ich zamknięcia, toteż wiele wskazuje na to, że poszukiwane przez Ciebie informacje "tkwią" wciąż w USC właściwych dla miejsca urodzenia podanych osób i tylko Ty - jako potomek - masz możliwość wystąpić o kopie akt metrykalnych.

Z pozdrowieniami,
Łukasz

EDYCJA. Z witryny MyHeritage: Stanisław Łosiniecki, ur. 3 lutego 1929 roku w Chotylubiu, syn Tomasza i Anny de domo Maciejko, żona Katarzyna de domo Mikuła, ur. 19 kwietnia 1929, córka Aleksego i Katarzyny z Mikułów; ślub zawarli w dniu 12 maja 1953 roku w Chotylubiu. Daty się zgadzają, nazwiska już mniej :|
obora69

Sympatyk

Vogelsinger_Lukasz pisze:
obora69 pisze:Poszukuję bardziej dokładnych daty narodzin/zgonów oraz miejsce urodzenia/zgonu moich dziadków a jak można to i również pradziadków.

*Oboje-Stanisław i Józefa zawarli związek małżeński w 1953r w Lipsko (prawdopodobnie to w pobliżu Zamościa)
*Oboje mieszkali w Chotylub (w roku '63 prawdopodobnie pod numerem 45)

Witaj obora69,

Troszkę szkoda, że nie podpisałeś się imieniem - na forum używamy imion m.in. po to, by poprawnie adresować wypowiedzi.

Jak zapewne się orientujesz, księgi chrztów są udostępniane (przekazywane do AD bądź AP) dopiero po 100 latach od ich zamknięcia, toteż wiele wskazuje na to, że poszukiwane przez Ciebie informacje "tkwią" wciąż w USC właściwych dla miejsca urodzenia podanych osób i tylko Ty - jako potomek - masz możliwość wystąpić o kopie akt metrykalnych.

Z pozdrowieniami,
Łukasz

EDYCJA. Z witryny MyHeritage: Stanisław Łosiniecki, ur. 3 lutego 1929 roku w Chotylubiu, syn Tomasza i Anny de domo Maciejko, żona Katarzyna de domo Mikuła, ur. 19 kwietnia 1929, córka Aleksego i Katarzyny z Mikułów; ślub zawarli w dniu 12 maja 1953 roku w Chotylubiu. Daty się zgadzają, nazwiska już mniej :|
Chciałbym przeprosić za brak imiennego podpisu.Z całego zaangażowania najzwyczajniej zapomniałem.
Wszystkie te dane, które wymieniłem (dzięki uprzejmości pewnego ksiądza) są z aktów chrztu mojej mamy oraz jej sióstr.Chciałem się dowiedzieć coś więcej, a dokładniej daty/miejsca.
Co do USC to pojawiają się problemy rodzaju,nie znam miejsc/dat urodzin/zgonów, to że mieszkam poza granicami Polski oraz nie mam profilu zaufanego, żeby móc je wyciągnąć w szybkim terminie.
Oczywiście również dziękuję za poświęcony czas na wygrzebanie tych informacji

Pozdrawiam
Paweł
Vogelsinger_Lukasz

Sympatyk

Witaj Pawle,

Za witryną MyHeritage:
1. Anna Łosiniecka (z d. Wolanin), ur. 2 listopada 1903, córka Andrzeja (ur. 29 listopada 1865: http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/56/ ... 5_0027.jpg ) i Marii de domo Kublas (ur. 1871).
2. Józef Łosiniecki, ur. 3 marca 1893, syn Jana (ur. 7 stycznia 1849: http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/56/ ... 5_0011.jpg ) i Katarzyny de domo Łakomy (ur. 7 lutego 1859: http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/56/ ... 2_0011.jpg ).
3. Ślub Józefa Łosinieckiego z Anną Wolanin - 29 stycznia 1929.

Wszystkie podane wyżej zdarzenia miały miejsce w Chotylubiu. Pod linkami aktów chrztu Andrzeja Wolanina, Jana Łosinieckiego i Katarzyny Łakomy znajdziesz więcej informacji na temat ich rodziców oraz dziadków.

Wspomniany wcześniej Tomasz Łosiniecki to rodzony brat Józefa (rok starszy), zatem wynika z tego dość ciekawa sprawa, że obydwu im w tym samym roku urodzili się synowie, którym dali tak samo na imię.

Powodzenia :)
Łukasz
Ostatnio zmieniony wt 30 mar 2021, 23:16 przez Vogelsinger_Lukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
obora69

Sympatyk

Vogelsinger_Lukasz pisze:Witaj Pawle,

Za witryną MyHeritage:
1. Anna Łosiniecka (z d. Wolanin), ur. 2 listopada 1903, córka Andrzeja (ur. 29 listopada 1865: http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/56/ ... 5_0027.jpg ) i Marii de domo Kublas (ur. 1871).
2. Józef Łosiniecki, ur. 3 marca 1893, syn Jana (ur. 7 stycznia 1849: http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/56/ ... 5_0011.jpg ) i Katarzyny de domo Łakomy (ur. 7 lutego 1859: http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/56/ ... 2_0011.jpg ).
3. Ślub Józefa Łosinieckiego z Anną Wolanin - 29 stycznia 1929.

Wszystkie podane wyżej zdarzenia miały miejsce w Chotylubiu. Pod linkami aktów chrztu Andrzeja Wolanina, Józefa Łosinieckiego i Katarzyny Łakomy znajdziesz więcej informacji na temat ich rodziców oraz dziadków.

Powodzenia :)
Łukasz

Dziękuję bardzo za pomoc.
Linki do aktów chrztu to na stronie głównej tej witryny czy na myHeritage?
Vogelsinger_Lukasz

Sympatyk

obora69 pisze:Linki do aktów chrztu to na stronie głównej tej witryny czy na myHeritage?
Pawle,

Linki, które podałem, prowadzą wprost do właściwych skanów akt, przechowywanych w Archiwum Państwowym w Przemyślu.

Z pozdrowieniami,
Łukasz
obora69

Sympatyk

Vogelsinger_Lukasz pisze:
obora69 pisze:Linki do aktów chrztu to na stronie głównej tej witryny czy na myHeritage?
Pawle,

Linki, które podałem, prowadzą wprost do właściwych skanów aktów, przechowywanych w Archiwum Państwowym w Przemyślu.

Z pozdrowieniami,
Łukasz

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i przepraszam za kłopot

Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”