Gdzie szukać?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie
kopie ASC z APW o Pułtusk są w serwisie genealodzy.pl
nie ma sensu "występować" o coś co jest
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Tadeuszu,
Przeczytaj i wyciągnij wnioski:
Księgi metrykalne spisywane były po łacinie aż do 1808 r.
Na mocy artykułu 69 konstytucji Księstwa Warszawskiego z 22 VII 1807 r. i dekretu króla saskiego i księcia warszawskiego Fryderyka Augusta z 27 I 1808 r. wprowadzono Kodeks Napoleona, przewidujący powołanie do życia świeckich urzędów stanu cywilnego, które miały być prowadzone w każdej gminie Księstwa Warszawskiego dla wszystkich religii i wyznań łącznie. Mimo że zgodnie z założeniami na czele urzędów stanąć mieli urzędnicy świeccy, jednak w praktyce czynności rejestracji stanu cywilnego nadal wykonywali duchowni. Księgi stanu cywilnego spisywano od 1808 r. w języku polskim w dwóch egzemplarzach, tzw. unikacie i duplikacie. Sytuacja taka istniała do 1825 r., kiedy to wszedł w życie Kodeks Cywilny Królestwa Polskiego, który złączył akta stanu cywilnego z metrykami kościelnymi poszczególnych wyznań. Przełożony parafii danego wyznania pełnił jednocześnie funkcję urzędnika stanu cywilnego. Dla religii niechrześcijańskich (judaizm, islam) akta stanu cywilnego prowadzić mieli początkowo burmistrzowie lub zastępujący ich urzędnicy, a od 1830 r. rabini (dla wyznania mojżeszowego). Począwszy od 1 I 1868 r. do mniej więcej 1916 r. księgi prowadzono w języku rosyjskim, a następnie ponownie w języku polskim. System rejestracji stanu cywilnego wprowadzony w 1825 r. utrzymał się do 1945 r. Dekret z 25 IX 1945 r. (z mocą obowiązującą od 1 I 1946 r.) wprowadził powszechną, państwową i jednolitą dla całego kraju rejestrację stanu cywilnego przez nowe organy administracji państwowej - urzędy stanu cywilnego, którym przekazano wcześniejsze księgi metrykalne do 1946 r.

źródło: https://szukajwarchiwach.pl/79/261/0/-#tabZespol
Skibek_Tadek

Sympatyk

Post autor: Skibek_Tadek »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Nie
kopie ASC z APW o Pułtusk są w serwisie genealodzy.pl
nie ma sensu "występować" o coś co jest
Słuszna uwaga. Akt urodzenia Ludwiki Spinek mam z serwisu genealodzy.pl
Jednak bardzo bym chciał odnaleźć akt zawarcia ślubu Rocha Spinka z Martą Balcer. Chociażby dlatego, że w aktach małżeństw jest dużo informacji o rodzicach młodych i miejscu urodzenia a to cenne informacje.

Tadek S.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

i APW o Pułtusk ma go urodzić - ten akt małżeństwa?:)
kwerendę możesz zlecić, ale skoro masz wszystko on-line, to wydatek kilkuset/paru tysięcy złotych na kilkadziesiąt lub więcej godziny pracy pracownika chyba ma mniejszy sens niż kwerenda w pozametrykalnych (być może niedostępnych on-line)
Skibek_Tadek

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:i APW o Pułtusk ma go urodzić - ten akt małżeństwa?:)
kwerendę możesz zlecić, ale skoro masz wszystko on-line, to wydatek kilkuset/paru tysięcy złotych na kilkadziesiąt lub więcej godziny pracy pracownika chyba ma mniejszy sens niż kwerenda w pozametrykalnych (być może niedostępnych on-line)
Nie, czekać będę na dalsze udostępnianie akt z różnych parafii. Liczę, że akt czeka na indeksację.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ponownie
asc z pułtuskiego oddziału są od lat opublikowane
z tego okresu - w całości
jeśli masz inne zdanie, to jakiś przykład?
wilku1967

Sympatyk

Post autor: wilku1967 »

Dzień dobry.
Gdzie i jak szukać? Aleksandra Oksiutycza urodzony 15.07.1867r. Głowaczów, powiat kozienice, rodzice Mateusz Oksiutycz i Marianna (Świątkowska) Oksiutycz. Dnia 24.01.1888r. w Głowaczowie zawarł związek małżeński z Pauliną Antoniną Donelson, ur. 14.06.1868r. w Głowaczowie. Jej rodzice to Wilhelm Donelson i Anna z Bajorów. W czasie wojny na tym terenie Niemcy utworzyli pole ćwiczeń bojowych dlatego wysiedlili na przełomie 1940-1941r. mieszkańców. W okolicy wsi Mariampol i Jasieniec powstał obóz/getto, gdzie oddzielni od siebie rowem i drutem kolczastym mieszkali wysiedleni Polacy i zastraszeni Żydzi. Był tam też sklep, urząd, parafia rzymskokatolicka, posterunek i apteka. Tam też jak wynika z aktu zgonu zmarła żona mojego pradziadka Aleksandra Oksiutycza, właśnie Paulina Antonina (Donelson) Oksiutycz. Dnia 7.08.1942r. zapisano że pozostawiła po sobie owdowiałego męża. Oboje byli w podeszłym wieku. Nie udało się ustalić czy przebywali w tym miejscu razem i kiedy, gdzie zmarł Aleksander Oksiutycz.

Pozdrawiam
Piotr
Ścibor_Grażyna

Sympatyk

Post autor: Ścibor_Grażyna »

Dzień dobry.

Sroczyński_Włodzimierz straszy tysiącami złotych do zapłaty za kwerendę w Archiwum Państwowym. Nie wiem, nie korzystałam z kwerendy w Archiwum Państwowym. Za 3 skany i kwerendę w Archiwum Diecezjalnym zapłaciłam 60 zł...

Przejrzałam indeksy we wszystkich parafiach na projektpodlasie.pl w przedziale czasowym 1880-1910. Znalazłam dwa śluby Rocha Spinek.
1885r. - pierwszy ślub (akt 30). Roch Spinek s.Franciszka i Franciszki Sułkowskiej żeni się z Katarzyną Szydlik c. Jana i Zofii Kucharczyk. Ślub zapisany w parafii Jelonki.
1906r. - drugi ślub (akt 13). Roch Spinek wdowiec s.Franciszka i Franciszki Ziółkowskiej - to na pewno jest pomyłka w odczytaniu nazwiska i winno być: Sułkowskiej - żeni się z wdową Bogumiłą Zaniewską (z domu: Radgowska) c.Stanisława i Mariany Radulska. Ślub zapisano w parafii Jelonki.

Nie ma ślubu Rocha Spinek z Martą Balcer. Może go w ogóle nie było, a jej imię i nazwisko zostało pomyłkowo wpisane w akcie chrztu Leokadii Spinek....

Znalazłam też akt chrztu Rocha Spinek.
ROCH SPINEK ur. 1859 (akt 131 ) wieś Sielc parafia Ostrów Mazowiecka, syn Franciszka i Franciszki Sułkowskiej
Roch Spinek urodził się we wsi Sielc, która pierwotnie należała do parafii pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Ostrowi Mazowieckiej. Z terytorium tej parafii erygowano 29 listopada 1992 r. przez Biskupa Łomżyńskiego Juliusza Paetza parafię pw. Chrystusa Dobrego Pasterza, do której od 1992r. należy wieś Sielc.

Tadeuszu, masz przodków w parafiach Podlasia i wschodniego Mazowsza, proponuję byś zarejestrował się na projektpodlasie.pl. Możesz też dołączyć do facebookowej grupy "Genealogia podlaska" i zapytać, kto ma w swoim drzewie genealogicznym te same osoby, co Ty. Jeśli ktoś odpowie, łatwej Wam będzie wyjaśniać genealogiczne zagadki....

Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Grażyna - nie straszę, a wyceniam pracę
Jeśli (powtarzam: SKANY SĄ OPUBLIKOWANE, m.in. w serwisie PTG, a większość z ASC ZINDEKSOWANA) chcesz ponownie wykonać pracę - to tak zajmie to do kilkuset godzin (a nawet więcej)
100 godzin = 6 tysięcy złotych ( to i tak dumping)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Grażyno,
Wszystkie pozostałe śluby i AU Rocha są w genetece, podlinkowane. zupełnie nie wiem po co ich szukać na Projekt Podlasie. Z resztą Tadeusz ma te wszystkie informacje, o czym pisze w poście otwierającym.
Nie wiem czy wpisano imię i nazwisko Marty B. omyłkowo, na pewno matką nie była ani pierwsza żona Katarzyna dd. Sz (bo nie żyła) ani trzecia żona, bo ślub w 1906. Pytanie czy Marta Balcer była żoną ? Choć tak w AU Leokadii zapisano. Ja po prostu przeszukałem wszystkie sąsiednie parafie (te bez indeksów są dostępne w genbazie) i nie znalazłem. Pewnym tropem jest Troszyn, bo tam urodził się Stanisław (dla mnie przynajmniej domniemany brat Marty). AU z Troszyna z lat 80 nie jest dostępne (ja nie znajduję) więc nie mogę sprawdzić czy jakaś Marta B. się tam urodziła.
zakładam (głupio być może), że wdowiec z gromadką dzieci nie wyrusza gdzieś bardzo daleko po to by wrócić za rok (max.2) do Jelonek. Ostatni trop to Ostrów M. gdzie umiera córka Rocha i Katarzyny w 1899. W Polkach czyli miejscu zamieszkania rodziców Rocha. Zostawia dzieci u dziadków a sam udaje się do..... gdzie poznaje Martę B. i wraca do Jelonek w 1901 (AU Leokadii)?
Skibek_Tadek

Sympatyk

Grażyno i Arku
Też tak sobie wydedukowałem. Poszedłem też tropem Stanisława (domniemanego brata Marty) do Troszyna i też nic nie znalazłem. Ślad Balcerów jest ale bez pewności pokrewieństwa. Ciekawi mnie też co się stało z Martą Spinek(skoro w akcie ur. córki jest jako żona). Jeśli umarła to gdzie akt zgonu? A może nie umarła tylko wzięli rozwód (były rozwody chyba?) W akcie drugiego ślubu nie ma po której żonie Roch jest wdowcem.
Jak na razie zagwozdka dalej jest.

Pozdrawiam
Tadek S.
wilku1967

Sympatyk

Post autor: wilku1967 »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”