Białoruś, Nienadowicze, Lida

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

piogrz

Post autor: piogrz »

Białoruś to temat trudny, wiem. Ale może ktoś z forumowiczów już tam był i natknął się na moich przodków? Poszukuję Stanisława i Elżbiety Litkowskich. W Nienadowiczach urodziła się ich córka, moja prababka Maria dnia 01.11.1896. Maria wychodzi za Adama Rak w okolicy 1920 roku. Biorąc pod uwagę tradycję :) nie sądzę aby ślub brali poza parafią panny młodej. Niestety nie ma w internecie żadnych metryk.

Adam Rak i Maria z d. Litkowska mieszkają później w Lidzie, gdzie Adam jest dorożkażem. Ciekawostką jest fakt, że zginął tragicznie dośc młodo spadając z dorożką z mostu na rzece w Lidzie. Ciekawe czy było to gdzieś odnotowane? Z okresu Lidy nie mogę znaleźć metryk dziadka Edwarda Rak. Urodził się 05.04.1922 w Lidzie. Chyba nie było tam zbyt wielu parafii katolickich.

Jeżeli znacie te nazwiska, jakieś fakty, albo macie indeksy, że o skanach nie wspomnę - bardzo bym prosił o informację.

Grzegorz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Nienadowicze, jeśli to te to może być parafia Rędzinowszczyzna.

Online metryki z dekanatu Słonim są tu ale tylko do 1864
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Może jednak warto sprawdzić występowanie nazwiska
Tę parafię zlikwidowano jak czytam, pewnie w latach 60 a metryk trzeba szukać w Słonimiu.

Metryki z Lidy są na fs do 1890 ale z Twojego opisu wnioskuję, że to nie ten czas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”