Lokacja sowchozu

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

Lokacja sowchozu

Post autor: Cwynar_Justyna »

Witam wszystkich,
Chciałabym się dowiedzieć czy jest możliwe ustalenie lokacji sowchozu w Kazachstanie.
W "Spisie rodzin wojskowych wywiezionych do Z.S.R.R." udało mi się odnaleść rodzinę mojej prababci.
Numer 3110 - Gębala Antoni z rodziną
http://pism.co.uk/Docs/SpisRodzin.pdf strona 236
Miejsce jest zapisane jako Dzambulska obł., Kurdajski rej., sowchoz Mołotowa. Spis jest zrobiony około 1943 roku.
Wydaje mi się, że Dzambulska oblast to obwód żambylski, a Kurdajski rejon to obecnie rejon Kordajski. Ale czy jest możliwe blizsze ustalenie lokacji sowchozu? Mam pewien problem z ustaleniem, czy ludzie mieszkali w różnych wioskach a nadal pracowali w tym samym sowchozie. W tym samym spisie znalazłam kilka innych rodzin gdzie widnieje ta sama nazwa sowchozu w tym samym rejonie, ale niektórzy mają dopiski "Georgiyevka", niektórzy dopisek "Frunze oblast, m. Kant" a u jednej osoby widnieje dopisek "s/s Stepnoj". Czy ktoś się orientuje co to oznacza? Czy rodziny bez dopisków mieszkały w "domach" na terenie sowchozu?
W tym samym temacie, czy ktos się orientuje czy jest możliwe zdobycie aktu zgonu z tamtych rejonów z 1943 roku? Czy zgony polaków były odnotowywane w urzędach, a jeżeli tak to gdzie najlepiej się zwrócic o taki akt.
Pozdrowienia,
Justyna
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Re: Lokacja sowchozu

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

Cwynar_Justyna pisze:Witam wszystkich,
Chciałabym się dowiedzieć czy jest możliwe ustalenie lokacji sowchozu w Kazachstanie.
W "Spisie rodzin wojskowych wywiezionych do Z.S.R.R." udało mi się odnaleść rodzinę mojej prababci.
Numer 3110 - Gębala Antoni z rodziną
http://pism.co.uk/Docs/SpisRodzin.pdf strona 236
Miejsce jest zapisane jako Dzambulska obł., Kurdajski rej., sowchoz Mołotowa. Spis jest zrobiony około 1943 roku.
Wydaje mi się, że Dzambulska oblast to obwód żambylski, a Kurdajski rejon to obecnie rejon Kordajski. Ale czy jest możliwe blizsze ustalenie lokacji sowchozu? Mam pewien problem z ustaleniem, czy ludzie mieszkali w różnych wioskach a nadal pracowali w tym samym sowchozie. W tym samym spisie znalazłam kilka innych rodzin gdzie widnieje ta sama nazwa sowchozu w tym samym rejonie, ale niektórzy mają dopiski "Georgiyevka", niektórzy dopisek "Frunze oblast, m. Kant" a u jednej osoby widnieje dopisek "s/s Stepnoj". Czy ktoś się orientuje co to oznacza? Czy rodziny bez dopisków mieszkały w "domach" na terenie sowchozu?
W tym samym temacie, czy ktos się orientuje czy jest możliwe zdobycie aktu zgonu z tamtych rejonów z 1943 roku? Czy zgony polaków były odnotowywane w urzędach, a jeżeli tak to gdzie najlepiej się zwrócic o taki akt.
Pani Justyno,

prawidłowo zlokalizowała Pani poszukiwane przez Panią obwód i rejon. Precyzyjna lokalizacja tego akurat sowchozu może być trudna (chociaż nie niemożliwa). TU ma Pani dość dokładną mapę radziecką tamtych terenów z lat 80. XX wieku (a do tego czasu sowchoz mógł być zlikwidowany, przemianowany lub wchłonięty przez większego molocha). Wieś Kordaj do roku 1995 nosiła nazwę Georgijewka; podobnie - w roku 1993 - zmieniono nazwę obwodu z 'dżambulskiego' na 'żambylski'. Zaś pobliskie miasto Frunze, o którym Pani pisze, to stolica dzisiejszego Kirgistanu - czyli Biszkek.

Adresy archiwów, gdzie (wbrew pozorom) znajduje się wiele dość precyzyjnych informacji z okresu II wojny (i nie tylko):

Archiwum Państwowe rejonu Kordyj:
Государственный архив Кордайского района
Жамбылская область, с. Кордай, ул. Домалак-ана, 209
tel. +7 (726-36) 2-23-29

Archiwum Państwowe obwodu żambylskiego:
Государственный архив Жамбылской области
г. Тараз, ул. Абая, 125а

tel. +7 (7262) 45-32-50

HTH

(-) Tomek Wojtaszek

P.S. Skrót 's/s' oznacza najprawdopodobniej Sielsowiet.
kocurek

Sympatyk

Post autor: kocurek »

Sowchoz Mołotowa położony był nad rzeczką Czeba-Kty, 17 km na płd.-wsch. od Bajkadam
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Irena_Powiśle »

kurdaj -Georgiewka
https://korday.ru/korday

https://tochka-na-karte.ru/modules/trav ... hp?id=1436
Stepnoje
https://wiki2.org/ru/Степное_(Жамбылская_область)
9 km od Kordaja

Bajkadam znajduje się w innej stronę obwodu.
Może był tam Kolchoz molotowa, nie sowchoz.
kocurek

Sympatyk

Koło Georgijewki był tylko w 1943 r. kołchoz Kirowski i sowchoz Zanamurmys. Przy Stepnoje nie było nic, bo wokół były bagna (od zachodu) i step (od wschodu). Innych nie było. W całej obłasti Dzambulskiej znam tylko jeden sowchoz Mołotowa podany wyżej. Albo w spisie jest pomylony rejon, albo nazwa kołchozu/sowchozu. Innego racjonalnego wytłumaczenia nie widzę.
kocurek

Sympatyk

Ad vocem:
W 1943 r. istniała już Georgijewka na rzeką Czu w rejonie kurdajskim oraz Kurdaj 50 km na płn.-wsch. od niej, stolica rejonu. Ten ostatni zaniknął po 1988r., a w 1995 r. Georgijewkę przemianowano na Kordaj. Było więc odwrotnie niż pisze Irena_Powiśle.
Nota bene Kurdaj w 1943 r. rozciągał się aż 30 km na płd.-zach. od stolicy rejonu, wszystko wokół nazywano Kurdajem, a ostatnia osada przed Stepnoje był Dżambuł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”