Jak szukać w Czechach ?

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Jaka to miejscowość w Czechach?

Post autor: zmad »

Zgadza sie, tylko Krzysztof chce znalezc Domaradz w Czechach a ten w powiecie namyslowskim jest blizej Czech niz ten na polnoc od Rzeszowa:)

Zbigniew Maderski
leliwczyk

Sympatyk

Post autor: leliwczyk »

Gdyby ktoś potrzebował, wyszukiwarka miejscowości w Czechach; wg mapy powiatów i alfabetycznie.

https://wwwinfo.mfcr.cz/ares/obce/ares_obce.html.cz

Z pozdrowieniami
G.
kamila.87

Sympatyk

Post autor: kamila.87 »

Do jakiego urzędu muszę napisać jeżeli szukam aktów urodzenia/zgonów/ślubu sprzed roku 1945 z miejscowości Mosty u Jablunkova?
Czy może to być wiadomość poprzez e-mail z przesłanymi załącznikami potwierdzającymi moje pokrewieństwo?
Pozdrawiam
Kamila Z.
leliwczyk

Sympatyk

Re: Jaka to miejscowość w Czechach?

Post autor: leliwczyk »

Według informacji ze strony Archiwum Ziemskiego w Opawie, większość ksiąg metrykalnych dla Mostów pod Jabłonkowem znajduje się w USC w Mostach. Najlepiej byłoby więc napisać do tej pani :) :

https://www.mostyujablunkova.cz/kvetosl ... 04/p1=3055

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że pani Květoslava mówi po polsku.

Z pozdrowieniami
G.
olilo

Sympatyk
Adept

Akty urodzenia na terenie Opavy

Post autor: olilo »

Witam.
Proszę o wskazówki, gdzie szukac dokumentów/metryk dotyczących przodków z początku XX wieku, z rejonu Opavy, w obecnych Czechach. Oczywiście familysearch już przejrzałam, czy ktoś próbował szukać przodków w tamtym regionie Europy? Dziękuję za ewentualne wskazówki. Ola
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Akty urodzenia na terenie Opavy

Post autor: jakub.witkowski »

Cześć Ola. Archiwum Ziemskie w Opawie ma doskonałą stronę z wyszukiwarką zasobu w kilku językach, w tym po polsku. Dokumenty często sięgają XVII wieku.

https://digi.archives.cz/da/index.jsp?

Kuba
www.austriackiegadanie.wordpress.com - blog o odkrywaniu galicyjskich korzeni
olilo

Sympatyk
Adept

Re: Akty urodzenia na terenie Opavy

jakub.witkowski pisze:Cześć Ola. Archiwum Ziemskie w Opawie ma doskonałą stronę z wyszukiwarką zasobu w kilku językach, w tym po polsku. Dokumenty często sięgają XVII wieku.

https://digi.archives.cz/da/index.jsp?

Kuba
Witaj. Dziękuję za wskazówki, odwiedziłam tę stronę, ale na razie nie bardzo umiem się po niej poruszać. Szukam metryk lub aktów urodzenia.
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Na górze masz szerokie pole do wprowadzania tekstu. Wpisz tam nazwę miejscowości, czeską lub niemiecką, bo w tamtych czasach to cesarstwo austro-węgierskie. Kiedy strona zwróci Ci wyniki możesz wyfiltrować same metryki. N to urodzenia, Z to zgony, O to małżeństwa.

Po prawej stronie ekranu masz filtry w formie obrazków: drzewo, płotek, itd. - w zależności od tego jakich dokumentów poszukujesz możesz skorzystać z konkretnej bazy danych. W prawym górnym rogu ramki z filtrami masz krzyżyk, którym możesz odznaczyć wszystkie filtry, i ptaszek, który możesz zaznaczyć wszystkie filtry. Filtr nieaktywny to czerwony pasek pod obrazkiem, filtr aktywny to zielony pasek pod obrazkiem. Skoro szukasz tylko metryk to proponuję krzyżykiem odznaczyć wszystko, a następnie kliknąć tylko drzewko - powinien pojawić się zielony pasek tylko pod drzewkiem. Warto najpierw przełączyć język na polski klikając na fladze czeskiej w górnym prawym rogu ekranu.

Jakiej miejscowości szukasz?

Kuba
Ostatnio zmieniony wt 06 kwie 2021, 17:53 przez jakub.witkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Olu, wpisujesz miejscowość, której szukasz, filtrujesz, jakich akt szukasz. I szukasz. Strona jest świetna, musisz się robi oklikać.

Irek
Pozdrawiam, Irek
olilo

Sympatyk
Adept

Poszukuję aktów z miejscowości Wawrowice/Wawrowitz i Jaktarz/Jaktar z początku XX wieku
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Vávrovice pojawiają się w tych wynikach:
https://digi.archives.cz/da/searchlink? ... eView=LIST

A tu link do wyników dla Jaktař:
https://digi.archives.cz/da/searchlink? ... eView=LIST

Czy to te miejscowości?
Kuba
olilo

Sympatyk
Adept

Dokładnie tak. Proszę mi jeszcze podpowiedzieć, gdy wchodzę do koszyka, mogę zamówić linki, jak wyglada forma płatności?
ALeksandra
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Zamiast koszyka najedź wskaźnikiem myszki na symbol spinacza. Po lewej stronie, tuż obok, wyświetli się wtedy mała ikonka z obrazkiem. W ten sposób dostaniesz się do treści księgi. O ile wiem wszystko jest dostępne bezpłatnie.

Kuba
olilo

Sympatyk
Adept

Bardzo dziękuję za cenne wskazówki, w czeskich realiach kiepski ze mnie genealog :) Pozdrawiam, Ola
ALeksandra
Awatar użytkownika
Jan_ek

Sympatyk
Kontakt:

Rodzina w Ostrawie - pomocy!

Post autor: Jan_ek »

Dzień dobry!

Mój przodek Rudolf Skoumal urodził się w Ostrawie dnia 20.08.1878. Staram się odnaleźć informacje o nim na stronie "Zemský archiv v Opavě" (m.in. metrykę) ale niestety bezskutecznie.
Czy to ja robię coś źle, czy po prostu tam nie ma tego, czego szukam? Jeśli tak, to gdzie indziej mógłbym spróbować sięgnąć?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”