Szanowni Państwo,
Mam problem z odczytaniem metryki. Jest to metryka chrztu z 1854 r. ze Spytkowic k. Zatora. Zamieszczono tam adnotację, którą wg mnie należy przypisać Katarzynie Florek, której nazwisko w ogóle nie występuje w Spytkowicach. Wszystkie pozostałe występujące w dokumencie osoby pochodziły ze Spytkowic. Wydaje mi się, że adnotację należałoby odczytać w ten sposób, że Katarzyna Florek pochodzi z parafii Tyniec. Z kolei w akcie ślubu Katarzyny Florek z 1801 r. nie podano skąd pochodzi, a jak już wspomniałem wcześniej była pierwszą osobą w Spytkowicach, która posługiwała się nazwiskiem "Florek".
Chciałbym zapytać czy orientują się Państwo czy zachowały się metryki chrztu z parafii Tyniec z XVIII w. Metryki ślubu obejmują XVII i XVIII w.
Linki do dokumentów:
https://drive.google.com/file/d/14P81kr ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/10NCUAz ... sp=sharing
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Maciej Kornaś
Katarzyna Florek Spytkowice k. Zatora, Tyniec
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Kornaś_Maciek

Witam!
Maciek!
1. Adnotację (wg mnie) odczytałeś prawidłowo - pochodziła z parafii w Tyńcu.
2. Akta metrykalne Chrztu św. z Parafii pw. ŚŚw. Piotra i Pawła w Tyńcu z XVIII wieku dostępne są na mikrofilmach na FS - tylko "zakluczykowane".
3. Te same mikrofilmy były "nieoficjalnie" dostępne w AN Kraków (ul. Sienna), ale to już historia. Zapewne w archiwum w nowej lokalizacji już ich nie będzie.
4. Księgi natomiast powinny być na parafii.
Pozdrawiam!
Tadek
Maciek!
1. Adnotację (wg mnie) odczytałeś prawidłowo - pochodziła z parafii w Tyńcu.
2. Akta metrykalne Chrztu św. z Parafii pw. ŚŚw. Piotra i Pawła w Tyńcu z XVIII wieku dostępne są na mikrofilmach na FS - tylko "zakluczykowane".
3. Te same mikrofilmy były "nieoficjalnie" dostępne w AN Kraków (ul. Sienna), ale to już historia. Zapewne w archiwum w nowej lokalizacji już ich nie będzie.
4. Księgi natomiast powinny być na parafii.
Pozdrawiam!
Tadek
-
Kornaś_Maciek