Probuję znależc Tomasza Załęskiego. Najprawdopodobniej szlachcic w służbie wojskowej. Żona Wiktoria Gryglas 1806 -61 (Czerwonka powiat Węgrowski)
Ich dzieci Tomasz ur 1828 Czerwonka pow. Węgrowski, Sułki (również był wojskowym)
Piotr ur ok 1837, i Franciszka ur 1843 (Krypy) - 1847 (Krypy)
W akcie ur syna Tomasza ojciec Tomasz nie figuruje i dziecko nosi nazwisko matki.
Nie wiem skąd Tomasz senior pochodził, nie moge znależć rejestrów z Czerwonki sprzed 1810...
Tomasz Załęski - Czerwonka Liwska
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Jaro_Chudzik

- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
Wprawdzie sam jeden z tych indeksów kiedyś weryfikowałem ale... człowiek może się mylić. jeden z proboszczów miał pismo szczególnie kiepskie.
Nazwisko Załęski nie jest raczej nazwiskiem szlacheckim z Ziemi Liwskiej. Podobnie jak Gryglas. jest natomiast Zaleski/Zalewski.
Faktycznie na stronie projekt podlasie są zindeksowane metryki z łacińskie z Czerwonki. I status osoby trzeba by sprawdzić w metrykach. Część małżeństw osób z nazwiskiem Załęski była zawierana ze szlachciankami.
Same metryki są zasadniczo na parafii.
Nazwisko Załęski nie jest raczej nazwiskiem szlacheckim z Ziemi Liwskiej. Podobnie jak Gryglas. jest natomiast Zaleski/Zalewski.
Faktycznie na stronie projekt podlasie są zindeksowane metryki z łacińskie z Czerwonki. I status osoby trzeba by sprawdzić w metrykach. Część małżeństw osób z nazwiskiem Załęski była zawierana ze szlachciankami.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
Dziekuje. We wszystkich dokumentach tych kilku osób ktore mam jest Załęski, nie Zaleski. Wyraźnie. Brałem pod uwage że moze był błąd w pisowni, ale nie doszedłem z tym nigdzie.piotr_nojszewski pisze:Wprawdzie sam jeden z tych indeksów kiedyś weryfikowałem ale... człowiek może się mylić. jeden z proboszczów miał pismo szczególnie kiepskie.
Co do szlachty natomiast to piotr, syn Tomasza i Wiktorii Gryglas w akcie zgonu opisany jako szlachcic. W akcie zgonu jego matki Wiktorii świadkami są dwaj dziedzice szlachta, w akcie urodzenia jego brata Tomasza świadkami są oficer kawalerii i szlachcianka, choć o samej Wiktorii jako szlachciance nie mówi. Gryglasy byli wszyscy młynarzami, podejrzewam więc ze jej mąż Tomasz był szlachcicem a ona chłopką...
Krzysztof Włodarski