Witam!
Szukam aktu urodzenia mojego 3xpradziadka, Rudolfa Fibingera.
Z aktu małżeństwa wynika, że pochodził z Rajczy i urodził się w 1866 r.
Dodatkowo, w akcie małżeństwa, napisane jest, że Rudolf był nieślubnym dzieckiem Marianny Fibinger.
Czy w takim razie uważać sprawę za przegraną?
Czy ktoś z Państwa ma dostęp do ksiąg parafialnych w Rajczy?
Dzwoniłam do parafii i niestety nie odnaleziono aktu urodzenia Rudolfa, mało tego, osoba, z którą rozmawiałam nie kojarzyła w ogóle nazwiska.
Czy spotkaliście się z sytuacją, że ktoś się "postarzył", by móc zawrzeć związek małżeński?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Sylwia Paszek
Rajcza, Fibinger
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
sylwia_paszek

-
sbasiacz

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Rajcza, Fibinger
1. podaj link do aktu małżeństwa
2. pochodził z Rajczy nie oznacza, że tam się urodził
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
sylwia_paszek

Re: Rajcza, Fibinger
Akt: https://www.fotosik.pl/zdjecie/1d70ea3971054ec2sbasiacz pisze:1. podaj link do aktu małżeństwa
Pozdrawiam,
Sylwia P.
-
sbasiacz

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
mógł być ewangelikiem, był to jego pierwszy ślub - musiał przedstawić metrykę, raczej się odmładzali (wdowcy), może zachowały się aneksy do tego ślubu i tam będzie jego metryka, z geneteki widać, że znali się dobrze przed ślubem 
możesz jeszcze poprosić o tłumaczenie w odpowiednim dziale (łacina) jest tam dopisek pod jego danymi, niestety nie wiem co oznacza.
możesz jeszcze poprosić o tłumaczenie w odpowiednim dziale (łacina) jest tam dopisek pod jego danymi, niestety nie wiem co oznacza.
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
sylwia_paszek

* Jeżeli był ewangelikiem to gdzie szukać dokumentów?sbasiacz pisze:mógł być ewangelikiem, był to jego pierwszy ślub - musiał przedstawić metrykę, raczej się odmładzali (wdowcy), może zachowały się aneksy do tego ślubu i tam będzie jego metryka, z geneteki widać, że znali się dobrze przed ślubem
* Tak, akt jest już przetłumaczony
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... nger.phtml
Nadzieja w tym, że się uda zobaczyć metrykę chrztu. Chociaż myślę, że nie będzie tam innych informacji o Jego pochodzeniu, bo i dlaczego ksiądz w akcie małżeństwa miałby wpisywać coś innego.
Dziękuję i pozdrawiam,
Sylwia P.