Nazwiska w Regestr Diecezjów-właściciele ziemscy Korona 1783
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
wojteks1950
-
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Dziękuje Łucjo za wyczerpującą odpowiedź. To musi być pasjonująca lektura. Już sprawdzałam - jest osiągalne drugie wydanie z 2009 r. , 999 stron, cena 98 zł. W sprzedaży internetowej około 90 zł. Mimo ceny chyba jednak warte kupienia. Masz rację, publikacji tego typu nie da się przeczytac od razu, trzeba się w nie wczytywać. Warto być posiadaczem takiego zbioru dokumentów źródłowych.
pozdrawiam
Elżbieta.
pozdrawiam
Elżbieta.
-
wojteks1950
Pankracy,
Rakowskich w diecezji płockiej całe mnóstwo, ale postaram się wypisać. Od dekanatu bielskiego do wyszogrodzkiego.
Nazwisko Rakowski:
dek. bielski, parafia Bielsk - Jonczewo Abramki,
parafia Gora - Szarzyno
(Raki i Wólka Rakowska jest w parafii Krasnosiele, dekanat ostrołęcki, ale nie ma tak Rakowskich)
dekanat płoński, parafia Radzymino - Wroblewo
dekanat rypiński, parafia Rogowo - Roiewo
dekanat wąszoszki, parafia Grabowo - Baginskie, Guty Podlesne, Przyborowo,
parafia Niedzwiadna - Niedzwiadna,
parafia Radziłowo - Borawskie, Dębowka, Konopki Błonie,
dekanat wizki, parafia Burzyno - Bartki Mocarze, Brzostowo, Chyliny Kąty, Mocarze, Siestrzanki,
parafia Dobrzyiałow - Dobrzyiałow, Korpyl młyn
parafia Drozdowo - Rakowo Boginie
parafia Piątnica - Czarnocin, Czarnowskie Budy, Piątnica
parafia Płock Mały - Cwaliny Małe, Cwaliny Wielkie, Popki, Rakowo Chmielewo, Zalesie
parafia Przytuły - Łoie
dekanat wyszogrodzki, parafia Naruszewo - Troski,
parafia Skołatowo - Korytowo Nadolne, Rakowo, Starczewo Kanie
Łucja
Rakowskich w diecezji płockiej całe mnóstwo, ale postaram się wypisać. Od dekanatu bielskiego do wyszogrodzkiego.
Nazwisko Rakowski:
dek. bielski, parafia Bielsk - Jonczewo Abramki,
parafia Gora - Szarzyno
(Raki i Wólka Rakowska jest w parafii Krasnosiele, dekanat ostrołęcki, ale nie ma tak Rakowskich)
dekanat płoński, parafia Radzymino - Wroblewo
dekanat rypiński, parafia Rogowo - Roiewo
dekanat wąszoszki, parafia Grabowo - Baginskie, Guty Podlesne, Przyborowo,
parafia Niedzwiadna - Niedzwiadna,
parafia Radziłowo - Borawskie, Dębowka, Konopki Błonie,
dekanat wizki, parafia Burzyno - Bartki Mocarze, Brzostowo, Chyliny Kąty, Mocarze, Siestrzanki,
parafia Dobrzyiałow - Dobrzyiałow, Korpyl młyn
parafia Drozdowo - Rakowo Boginie
parafia Piątnica - Czarnocin, Czarnowskie Budy, Piątnica
parafia Płock Mały - Cwaliny Małe, Cwaliny Wielkie, Popki, Rakowo Chmielewo, Zalesie
parafia Przytuły - Łoie
dekanat wyszogrodzki, parafia Naruszewo - Troski,
parafia Skołatowo - Korytowo Nadolne, Rakowo, Starczewo Kanie
Łucja
Ostatnio zmieniony pt 11 cze 2010, 21:12 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtku,
jeśli chodzi o parafię Gościeradów, dekanat urzędowski, diecezja krakowska:
Gościeradów - Przmowski (tu jest chyba błąd i powinno być Prazmowski, ale w Regestrze jest tak jak autor opracowania rozczytał z oryginału, są literówki, brak polskich znaków, itd.)
Lesnik, Szczecień, Wolka Lesnicka - Wybranoski
a parafia Kraśnik, ten sam dekanat:
wszystko należy do Zamoyjskich według "Regestru": Budzyn, Gary, Kraśnik, Piaski, Podlesie, Słodkow, Stroza, Suchynia, Wyzianka, Wyznica, Zarzecze oraz dwa majątki do konwentu kraśnickiego (kanonicy regularni kraśniccy - Pasieka, Rzeczyca.
Przy okazji, skoro masz przodka z tamtych stron to zwróć proszę uwagę na osobę Ludwika Domańskiego (ur. 1844) i jego syna Tadeusza, mieszkali pod koniec XIX w. i na początku XX wieku pomiędzy Gościeradowem i Kraśnikiem, a mianowicie w Trzydniku.
Może na coś z nimi przypadkiem trafisz.
Pozdrawiam
Łucja
jeśli chodzi o parafię Gościeradów, dekanat urzędowski, diecezja krakowska:
Gościeradów - Przmowski (tu jest chyba błąd i powinno być Prazmowski, ale w Regestrze jest tak jak autor opracowania rozczytał z oryginału, są literówki, brak polskich znaków, itd.)
Lesnik, Szczecień, Wolka Lesnicka - Wybranoski
a parafia Kraśnik, ten sam dekanat:
wszystko należy do Zamoyjskich według "Regestru": Budzyn, Gary, Kraśnik, Piaski, Podlesie, Słodkow, Stroza, Suchynia, Wyzianka, Wyznica, Zarzecze oraz dwa majątki do konwentu kraśnickiego (kanonicy regularni kraśniccy - Pasieka, Rzeczyca.
Przy okazji, skoro masz przodka z tamtych stron to zwróć proszę uwagę na osobę Ludwika Domańskiego (ur. 1844) i jego syna Tadeusza, mieszkali pod koniec XIX w. i na początku XX wieku pomiędzy Gościeradowem i Kraśnikiem, a mianowicie w Trzydniku.
Może na coś z nimi przypadkiem trafisz.
Pozdrawiam
Łucja
- Skrzypczak_Bogumiła

Pani Łucjo,bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Stańczak,Dąbek,Goślomska,Bindużko.
Wszyscy zamieszkiwali okolice ;Strzyże,Bindużka,Obryte ,myślę,że Diecezja Płocka ale nie mam pewności.
Pozdrawiam.
Bogumiła Skrzypczak
Wszyscy zamieszkiwali okolice ;Strzyże,Bindużka,Obryte ,myślę,że Diecezja Płocka ale nie mam pewności.
Pozdrawiam.
Bogumiła Skrzypczak
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiło,
tych nazwisk nie ma w "Regestrze". Sprawdziłam na mapie miejscowości i wg Słownika były w 3 parafiach:
Bindużka w parafii Szelkowo. W Regestrze jest Bienduga w parafii Szelkowo w dekanacie makowskim. Własność - Przeradowska (Mateusz Przeradowski były podsędek różański).
Strzyże w parafii Dzierżenin, wg Regestru są Strzyże w parafii Dzierzenino, dekanat pułtuski, własność - altarya pułtuska
Obryte było parafią w dekanacie wyszkowskim i należy do parafii opuszczonych w Regestrze.
Ale nie mam pewności czy dobrze zlokalizowałam Twoje miejscowości.
O Obryte jest dużo w Słowniku:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_VII/352
Łucja
tych nazwisk nie ma w "Regestrze". Sprawdziłam na mapie miejscowości i wg Słownika były w 3 parafiach:
Bindużka w parafii Szelkowo. W Regestrze jest Bienduga w parafii Szelkowo w dekanacie makowskim. Własność - Przeradowska (Mateusz Przeradowski były podsędek różański).
Strzyże w parafii Dzierżenin, wg Regestru są Strzyże w parafii Dzierzenino, dekanat pułtuski, własność - altarya pułtuska
Obryte było parafią w dekanacie wyszkowskim i należy do parafii opuszczonych w Regestrze.
Ale nie mam pewności czy dobrze zlokalizowałam Twoje miejscowości.
O Obryte jest dużo w Słowniku:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_VII/352
Łucja
- Skrzypczak_Bogumiła

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedż,jeśli się jeszcze więcej dowiem to pozwolę sobie na następne pytania , dobrze ?
Życzę miłego wypoczynku i pięknej pogody.
Bogumiła.
Życzę miłego wypoczynku i pięknej pogody.
Bogumiła.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Bogumiła.
-
turczynska_jaga

-
cyganmokotow

-
cyganmokotow