Archiwum Instytutu Hoovera

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Instytut Hoovera/HOOVER INSTITUTION

Post autor: ttunin »

W dniu 4.07.2008 r. wysłałem pismo do Instytutu Hoovera w USA celem uzyskania jakich kolwiek informacji dot. siostry mego taty Leokadii Kowalskiej , która w 1940 roku została aresztowana przez Rosjan i wywieziona do łagru w Mordwińska ASSR – miejscowość Jawas.
W dniu dzisiejszym otrzymałem odpowiedź. Między innymi kserokopie zaświadczenia ( język rosyjski) wystawianego przez NKWD przy zwalnianiu z łagrów na mocy amnestii. Ponadto ksero ankiety jaką sporządził jej przyszły mąż por. Bolesław Wierzchoń po wstąpieniu do Armii Andersa ,
Myślę , że wielu genealogów może też spróbować tą drogą uzyskać potrzebne informacje.
Instytut ten dysponuje również „ Spisem Rodzin Wojskowych wywiezionych do ZSRR”.
Jestem w posiadaniu jednej strony o nr kolejnym 1109 z Zeszytu IV litery od S do Ż.
Występują tu osoby o nazwiskach : Wierzbicki, Wierzbicka , Wierzbieńska , Wierzbiło , Wierzbińska, Wierzbowska ,Wierzchleyska , Wierzchoń a przy nich dzieci , mężowie/żony.
Jeżeli takie nazwiska-osoby szukasz – pytaj.
Dołączam również pełną odpowiedź jaka otrzymałem , bo zawiera ciekawe informacje.
Obrazek
pozdrawiam Tadeusz
grabkk

Sympatyk
Adept

Instytut Hoovera/HOOVER INSTITUTION

Post autor: grabkk »

Witam ,
Proszę napisać czy wysyłał pan pismo emailem ,czy pocztą?
Może Pan podać dokładny adres na jaki Pan pisał.Mam wujka który był w niewoli sowieckiej,armi Andersa ,walczył pod Monte Cassino i tam zginął 17.05.1944 roku.
Będę wdzięczny za pomoc
pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

A o to objaśnienie do"Spisu Rodzin wywiezionych.."Obrazek
Tadeusz

Ryszardzie

Do nich wysłałem pismo- po polsku- podając wszelkie posiadane informacje
.Dołączyłem również kserokopie ,które wcześniej w marcu br. uzyskałem z Ośrodka "Karta" w Warszawie.
adres:
Hoover Institution
Stanford University
Stanford
CA 94305 - 6010
USA
PS. Pamiętaj o ile o tym nie wiesz , iż pisząc ręcznie przy jedynce nie dostawiaj tej "naszej kreseczki tak samo nie dostawia się poprzeczki przy 7. Ich poczta "nasze" pisanie błędnie odczytuje.
Jak co to pytaj.
pozdrawiam Tadeusz
grabkk

Sympatyk
Adept

Post autor: grabkk »

Wielkie dzięki!
pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

A swoją drogą Ryszardzie - jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś- to skontaktuj się z Ośrodkiem "Karta" w Warszawie.Może coś mają.
powodzenia
Tadeusz
Tadeusz
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: aka83 »

Gdyby ktoś był zainteresowany, to na SzWA są skany z Archiwum Instytutu Hoovera. W jednostkach "Reports of Polish deportees" można znaleźć sporo zeznań m.in. z woj. poleskiego, tarnopolskiego, Wołynia etc. Właściwie z całej Polski http://szukajwarchiwach.pl/800/41/0/-/s ... bJednostki

Dodam jeszcze, że przy każdym nazwisku figuruje numer. Tutaj jest spis numerów oraz nazwisk od nr 610-11323
http://szukajwarchiwach.pl/800/41/0/-/247#tabJednostka

Napisałam do Stanford University podając dany numer i otrzymałam kilka stron zeznań oraz kwestionariusz osobowy mojego pradziadka, który był w łagrach, a następnie wstąpił do Armii Andersa.
Aneta
bkalafat

Sympatyk

Post autor: bkalafat »

Na jaki adres mailowy pisać do archiwum, gdyż kilka użytych mi odbija jako niprawidłowe.
Ben
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Re: Archiwum Instytutu Hoovera

bkalafat pisze:Na jaki adres mailowy pisać do archiwum, gdyż kilka użytych mi odbija jako niprawidłowe.
Ale o które archiwum Ci chodzi?
Aneta
bkalafat

Sympatyk

Chodzi o uzyskanie ewentualnych informacji o żołnierzach z Armii Andersa.
Ben
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

bkalafat pisze:Chodzi o uzyskanie ewentualnych informacji o żołnierzach z Armii Andersa.
Ewentualne informacje z Archiwum Hoovera od dawna są dostępne online https://szukajwarchiwach.pl/800/41/0/-/ ... bJednostki Można też napisać do Ministry of Defence w Londynie gdzie za opłatą 30 funtów i po spełnieniu warunków można otrzymać dokumenty żołnierzy Andersa, jeśli mają takowe dotyczące konkretnej osoby
Aneta
bkalafat

Sympatyk

Dziękuję, Anglię załatwiłem dawno temu. Myślałem że w AH będą mieli jakieś inne materiały.
Ben
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

bkalafat pisze:Dziękuję, Anglię załatwiłem dawno temu. Myślałem że w AH będą mieli jakieś inne materiały.
No bo są inne
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”