Poszukuję swoich przodków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Cherie87

Post autor: Cherie87 »

Dzień dobry :) Mam na imię Monika i to mój pierwszy post na forum. Poszukuję informacji na temat swoich przodków z rodziny Szopińskich (pradziadkowie mieszkali w Krzepicach a wcześniej w Zwierzyńcu, znam kilka 'legend' rodzinnych m.in iż mieliśmy Herb w którym widniały dwie pałeczki), Spaczyńskich (Weronika Spaczyńska- siostra Franka Spaczyńskiego - z tego co wiem miał dość dużo ziemi w Krzepicach) oraz z rodziny Ciesielskich (okolice Częstochowy) i Nogaj (ew. Nagaj, okolice Radomska). Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje a także chciałabym zapytać gdzie można zrobić takie drzewko online. Mile widziane wszelkie wskazówki co do szukania przodków gdyż dopiero raczkuję w temacie i czuję się dość niepewnie :)

Edit.
Rodzina od strony ojca:
Aureliusz Szopiński (zm. 1950) + Józefa Truszczyńska (zm. 1956). Z tego co wiem ojcem Aureliusza był Jakub Szopiński oraz Kamila. Jakub mieszkał najpierw w Zwierzyńcu ale zabrano im majątek (podobno po powstaniu, ale to taka luźna informacja rodzinna) i przeprowadzili się do Krzepic. No tu ta informacja o herbie z dwoma pałeczkami.

Walenty Kossowski + Weronika Spaczyńska. Spaczyńscy mieli mieć jakieś ziemie w Krzepicach. Tylko tyle wiem.

Jan Ciesielski (zm. 1954) + Antonina (nazwiska panieńskiego nie znam, zw. 1963). Jan prawdopodobnie pochodził w Częstochowy.
Józef Nogaj (lub też Nagaj) + Marianna Dąbrowska. Józef był stajennym, prawdopodobnie. Podobno zajmował się dworkami gdzieś w okolicach Radomska. Tam też mieszkali.

Niestety nic więcej nie wiem. Poszukuję wszelkich informacji, zwłaszcza o Szopińskich i Spaczyńskich ponieważ podejrzewam, że tu byłoby łatwiej skoro był jakiś herb - może ktoś coś posiada w swoich zbiorach lub też może ktoś podpowie mi gdzie mogłabym szukać informacji :) Czytałam "jak zacząć" i poszukałam w dostępnych bazach, ale albo jeszcze nie potrafię dobrze szukać albo po prostu nie wyszukuje mi żadnych informacji, bo ich tam nie ma. Gdzie mogą znajdować się metryki z Krzepic/Zwierzyńca? Czy musiałabym szukać w AK w Częstochowie?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc w stawianiu pierwszych kroków :)
Ostatnio zmieniony wt 13 kwie 2021, 15:27 przez Cherie87, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

napisz konkretnie co wiesz (daty i miejsca) i czego szukasz ?
I podpisz proszę post przynajmniej imieniem (regulamin i dobry zwyczaj) - nie wiemy jak się do Ciebie zwracać :)
Cherie87

Re: Poszukuję swoich przodków

Arek_Bereza pisze:napisz konkretnie co wiesz (daty i miejsca) i czego szukasz ?
I podpisz proszę post przynajmniej imieniem (regulamin i dobry zwyczaj) - nie wiemy jak się do Ciebie zwracać :)
Oczywiście, już wszystko dopiszę :) Dziękuję serdecznie :)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Bardzo dużo indeksów metryk z terenów Twoich przodków znajduje się na stronie Częstochowskiego Towarzystwa Genealogicznego. Musisz się tam zarejestrować by móc korzystać z wyszukiwarki. Bardzo ciekawe jest też istniejące forum.
Krzepice to też tereny moich przodków tyle tylko, że dużo wcześniej.
Powodzenia Grażyna
PS podpisuj swoje posty chociaż imieniem a najlepiej ustaw podpis stały.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: puszek »

Aureliusz Zygfryd Szopiński ur 10.VIII.1876r./Zwierzyniec/par. Krzepice (akt nr 102) syn Jakuba (46 lat) i Kamili Kanickiej (38 lat)
https://szukajwarchiwach.pl/8/111/0/2/9 ... VJQP1TFdSw
Bożena
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Weronika Spaczyńska
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2115410
Walenty Kossowski

ich córka rodzi się podobno w 1923 (Walentyna, po mężu Orlikowska) więc ślubu szukałbym 1918-1922 w Krzepicach raczej w miejscowym Urzędzie Stanu Cywilnego
To są wiadomości z myheritage, ktoś tak wpisał, trzeba to zweryfikować poprzez ten ślub. Najlepiej zadzwoń do USC i zapytaj, podaj wszystkie dane z tych aktów urodzeń i zapytaj czy się zgadzają z aktem małżeństwa (o ile on tam będzie)
Cherie87

Dziękuję serdecznie! Bardzo mi Państwo pomogliście :)
Jestem Państwu wdzięczna :)

Pozdrawiam serdecznie

Monika
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: puszek »

Weronika Spaczyńska i Walenty Kosowski śl 4.VII.1905r./par. Krzepice
Bożena
ODPOWIEDZ