Czerniowce - Bogusławscy h. Korab

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sleboda_Piotr
Adept

Post autor: Sleboda_Piotr »

Witam,
Poszukuję informacji o powiązaniach rodzinnych Władysława Bogusławskiego Edler von Ligenza-Leitgeb albo Ligenza-Korab, ur. 1847.05.24 w Czerniowcach, zm. śmiercią samobójczą 03.05.1896 roku w Salzburgu. Był znanym wiedeńskim architektem, mającym na koncie projekty kilku reprezentacyjnych kamienic w Wiedniu oraz współpracę w projektowaniu i budowie Opery Wiedeńskiej. Był dwukrotnie żonaty (podobno nieszczęśliwie, co miało być przyczyną samobójstwa). Z pierwszego małżeństwa miał czworo dzieci.
Dotąd nie udało mi się odnaleźć dostępu do archiwów dotyczących rodu Bogusławskich z Czerniowiec.
Drugim z Bogusławskich, którego poszukuję jest Aleksander (roku urodzenia nieznanego). Miał ze swoją małżonką (prawdopodobnie Wandą zd. Tott) troje dzieci: Bernarda, Monikę i Elwirę (ur. 25.12.1910 w Wiedniu). Był inżynierem, a w trakcie Wielkiej Wojny saperem (być może oficerem). Zginął wraz z żoną w trakcie wojny.
Czy Aleksander był synem Władysława? To dla mnie najistotniejsza cześć układanki.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Piotr Sleboda
Robert_Kostecki

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Robert_Kostecki »

W 1884 roku ukazało się ogłoszenie, że Władysław Bogusławski uzyskał dyplom Cesarsko-Królewskiego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych na szlachectwo/potwierdzenie szlachectwa z predykatem Ligenza oraz herbem Korab (Wiener Salonblatt No. 42, 12 października 1884, s.6). Bogusławski w salzburskim Badeanstalcie zabił się strzałem z rewolweru. Żona Bogusławskiego Helene von Boguslawska wyskoczyła z okna:
https://translate.google.pl/translate?h ... ch&pto=aue

Radzę napisać w tej sprawie do Österreichisches Staatsarchiv w Wiedniu: https://www.oesta.gv.at/

Robert
Sleboda_Piotr
Adept

Bardzo dziękuję. Rzeczywiście najlepiej zapytać u źródła.
Robert_Kostecki

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Robert_Kostecki »

Protoplastą tej rodziny wg. A. Bonieckiego był Andrzej Ligenza (Ligęza), który otrzymał szlachectwo w 1511 roku z herbem Korab. Jego potomkowie używali Ligęza jako przydomku. Jeżeli Władysław Bogusławski autentycznie pochodził z tej rodziny, to mamy tu do czynienia z potwierdzeniem szlachectwa w Monarchii Austro-Węgierskiej w 1884 roku. Na pewno stosowne dokumenty są przechowywane w archiwum wiedeńskim. Daj znać Piotrze na forum jak coś uzyskasz.
https://crispa.uw.edu.pl/object/files/4 ... ay/Default

Robert
Sleboda_Piotr
Adept

Rzeczywiście, poczytałem trochę o pochodzeniu rodu i dotarłem do tych informacji. Rzecz w tym, że moje poszukiwania opierają się na relacjach mojej 81-letniej Cioci wywodzącej się z Bogusławskich z Wiednia. Jej matka, Elwira Bogusławska, urodzona w Wiedniu, wspominała o swojej tęsknocie i wydarzeniach związanych z pobytem u babci, Mołdawią, Rumunią, o uprawach winorośli i produkcji wina, o rosyjskojęzycznych przyśpiewkach, modlitwach... i tak dalej. Nie wiedziałem jak powiązać ze sobą te historie z jej wiedeńskim rodowodem, kiedy natrafiłem na ślad Władysława herbu Korab, żyjącego w Wiedniu, a urodzonego w Czerniowcach, czyli wówczas w granicach Cesarstwa, a geograficznie w Bukowinie. Wydawało mi się, że trafiłem na właściwy trop i stąd moje poszukiwania. Bardzo chciałbym Cioci pomóc, bo jak sama twierdzi... nie wie kim jest i skąd pochodzi.
Dziękuję za pomoc. Wysłałem zapytanie do austriackiego archiwum i czekam, przeglądając dzień po dniu listy ofiar CK Armii.
Pozdrawiam
Ewka58

Sympatyk

Post autor: Ewka58 »

Verlustliste 24. April 1917 tu jest Bogusłąwski Alexander

https://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno ... nno-search

Ewa
Sleboda_Piotr
Adept

Wielkie dzięki. Właśnie skończyłem przeglądać rok 1915... byłem jeszcze daleko.

Ale to raczej nie on. Jest zbyt młody, jeśli 1894 to rok urodzenia. Najmłodsza córka Aleksandra urodziła się w 1910 roku. Niby możliwe, ale bardzo mało prawdopodobne ;)

Tak czy inaczej dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”