Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bazie »

Włodku,
Nie zgodzę się. Konieczność zalogowania nie oznacza niedziałania linku. Jeśli jesteś zalogowany, link prowadzi do właściwego skanu. Gdzie tu niedziałanie?
I nigdzie nie napisałem, żeby "nie robić 95%, bo nie da się zrobić 5%" czy tam nawet w innych proporcjach.
Idealnie by było, gdyby wszystkie skany z AP mogły być w Metrykach. Wtedy szwa z taką czy inną końcówką przestaje mieć znaczenie.
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

OK, nie musisz
ale wszystkie skany z AP mogą być w metrykach, to jest fakt:)

PS Ale nie ma o co się na poważnie spierać, skoro nadal jest bardzo dużo rekordów z linkami do szwa, które mogłyby być olinkowane do metryk - bo materiały w metryki są, gotowe. To raczej głos nie dla efektu, a dla uświadomienia, że to to tylko od nas w co zdecydowana większość będzie "uzbrojona".
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Michał_Zieliński »

W gronie administratorów geneteki zachodzą dwie zmiany.
Po fantastycznym rozruszaniu indeksacji w Małopolsce, za co jej bardzo dziękujemy, Renata Majewska żegna się ze stanowiskiem administratora województwa małopolskiego (ale nadal będzie z nami współpracować na wielu polach). Zastąpi ją Michał Stojek, który od dzisiaj wraz z Szymonem będzie współadministrował Małopolską. Adres mailowy adminów pozostaje ten sam: geneteka.malopolskie (a) genealodzy.pl

Do Konrada, jako współadministrator województwa podkarpackiego i Ukrainy, po zakończeniu szkolenia dołączy Aleksandra Bury. Mail adminów również bez zmian: geneteka.podkarpackie (a) genealodzy.pl

Nowym administratorom życzę powodzenia i satysfakcji z tego zajęcia. Mam nadzieję, że zostaniecie z nami na długo :D
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
stojex

Członek PTG
Mistrz

Post autor: stojex »

Dzień dobry,
Ciszę się, że mogę dołączyć do grona administratorów i mam nadzieję godnie zastąpić Renatę Majewską.

Pozdrawiam
Michał Stojek
Marcin_Dobrzyński

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Marcin_Dobrzyński »

Indeksujących i obserwujących nowości z województwa mazowieckiego chciałbym poinformować o moim zbliżającym się urlopie (1-9 maja). W tym czasie będę miał ograniczony dostęp do komputera i nie będę dodawał indeksów. Wszystkie osoby które mają zamiar zarezerwować materiał (serdecznie polecam metryki mniejszości wyznaniowych, na Genetece to terra incognita) proszę o zrobienie tego do końca kwietnia. Indeksy również będą dodawane z dużym opóźnieniem, proszę o wyrozumiałość, admin też człowiek i potrzebuje chwili na naładowanie baterii :)

Przy okazji dziękuję Renacie za gigantyczny wkład w rozwój Geneteki, a naszym nowym koleżankom i kolegom administratorom życzę powodzenia w nowej roli!

Pozdrawiam,
Marcin Dobrzyński
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Post autor: Majewska_Renata »

Dziękuję Michałowi i Marcinowi za miłe słowa. Przystępując do administrowania w Genetece nie wiedziałam, że w ten projekt jest zaangażowanych tak wielu pracowitych i pozytywnie nastawionych genealogów, zarówno po stronie administracji jak i wśród osób indeksujących. Bardzo dobrze mi się z Wami pracowało, mając wsparcie w obu wymienionych grupach.

Miłego wieczoru,
Renata
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Zmiana administratora województwa podlaskiego

Kolejna zmiana wśród administratorów.
Po 6 latach nieprzerwanego administrowania województwem podlaskim Igor opuszcza swój posterunek.

Administrację województwa podlaskiego przejmuje Donata - dotychczasowy admin województwa warmińsko-mazurskiego. Tak więc wszystkie indeksy z obu tych regionów możecie wysyłać na jej adres: donata.stremplewska (a) genealodzy.pl

Igorowi bardzo dziękuję za jego wkład w rozwój geneteki, a Donacie dziękuję za przygarnięcie jeszcze jednego regionu i życzę powodzenia! :D
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Rafael »

Zgłaszanie braków skanów - prośba do indeksujących
Nie wiem, jakie są doświadczenia. Jednak proponowałbym, żeby zauważone braki skanów z indeksowanych materiałów zgłaszać w celu uzupełnienia i zrobienia pełnego indeksu. Przykład. Indeksuję urodzenia 1909. Brakuje skanów akt 10-17. Te braki zgłaszam tam, skąd materiał jest. Ostatnio spotkałem się z sytuacją, że zamiast zgłosić w indeksie wpisano tylko imię i nazwisko na podstawie końcowego skorowidza. Oczywiście chodzi o sytuacje, gdy dane skany są lub mogą być zrobione. Brak stron w księgach to co innego :)
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

c.d. ku pamięci dla "olicznikowania"

35 000 000 2020-12-26
35 500 000 2021-01-18 23d
36 000 000 2021-02-12 25d
36 500 000 2021-03-14 30d
37 000 000 2021-04-12 29d
37 500 000 2021-05-17 35d
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Podmiana linków do SZWA

Jak już może zauważyliście, linki w indeksach do starego SZWA zostały zamienione na linki do nowej wersji serwisu (szukajwarchiwach.gov.pl). Jest to podmiana linków w samych indeksach, nie przekierowanie. Operację udało się przeprowadzić sprawnie, bez angażowania administratorów, dzięki Jarkowi (który w odpowiedni sposób zgrał wszystkie potrzebne dane, a potem zmienione linki wgrał do bazy, osobno dla każdego zdarzenia z każdego województwa) i NAC, który udostępnione linki przekonwertował. Bardzo dziękuję Jarkowi i p. Karolowi Dowgiale z NAC za pomoc.

Sprawdzałem losowo kilkadziesiąt parafii z różnych województw i linki funkcjonują prawidłowo. Jednak części linków mogło nie udać się przekonwertować, co może mieć dwojakie przyczyny:
1. Materiały mogą nie być obecnie dostępne w szukajwarchiwach.gov.pl. Przy czym może być to rozwiązanie chwilowe i z czasem zostaną opublikowane ponownie.
2. W wyniku modyfikacji o charakterze metodycznym zmianie uległa sygnatura materiału – np. zespół został przeniesiony do innego archiwum państwowego, bądź dodano/usunięto serie.

Gdybyście się natknęli na takie niedziałajce linki należy je zgłaszać standardowo, przy użyciu formularza do zgłaszania błędów.
Pozdrawiam,
Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Podmiana linków do SZWA

* tak z ciekawości - zostały podmienione, bez korzystania z konwersji on-line, w biegu, bo...?
tzn co to dało poza dodatkową pracą dla Jarka, Karola i pewnie jeszcze kilku osób
czy oznacza to nieufność czy realną ocenę, że praca NAC włożona w przekierowania będzie użyteczna w ograniczonym czasie?

** może udałoby się linkować do zasobu własnego, gdy jest to możliwe? przede wszystkim docelowego, nie o poczekalni piszę, a o metryki
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

*Pisałem o tym wyżej: "Wbrew wcześniejszym deklaracjom, „ze względów bezpieczeństwa”, nie będzie automatycznego przekierowania linków do starego serwisu na nowy (szukajwarchiwach.gov.pl). Oznacza to, że po tej dacie wszelkie linki do starego serwisu staną się nieprawidłowe."
Problemem dla geneteki nie było wyłączenie starego szwa, tylko rezygnacja z przekierowania. Przekierowanie wczoraj jeszcze działało, ale będzie wyłączone.

**Jeśli w momencie dodawania indeksu skany tego samego materiału są w metrykach i w innym serwisie, to powinny być linkowane do metryk. Jeśli skany do metryk zostaną dodane później to admini, w miarę możliwości, przy okazji mogą podmienić linki.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bazie »

Przyznam, że trochę tego nie rozumiem. Ktoś sobie zadał trud, żeby zrobić przekierowania, i będzie to wyłączone? Dla mnie bez sensu.
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

* OK, czyli na podstawie informacji lub przewidywań "działa, ale nie będzie działało".
Powód może być raczej typu "nieradzenie sobie z zagadnieniem bezpieczeństwa" niż "z powodów bezpieczeństwa".
Działa i może działać, ale decyzję rozumiem, jeśli jest sygnał "nie będzie"- trzeba to uwzględnić.

** ja wiem, że mogą i wiem, że niejednokrotnie pisałeś, że "masz w planach". Nie pytałem o możliwości teoretyczne, tylko "może udałoby się"..nie wiem...termin określić?
Awatar użytkownika
Jarosław_Młynik

Zarząd PTG

Post autor: Jarosław_Młynik »

Z mojej strony to nie było więcej pracy niż godzina. A więc nie należy przesadzać z obciążeniem. Cały proces trwał - ale to komputer robił nie ja. Ja tylko wgrywałem pliki sql do bazy, które zmieniały linki.

Taką ścieżkę wybraliśmy jako najbardziej optymalną. mamy te odwzorowania a więc jakiekolwiek zmiany na przyszłość są możliwe.

Jarosław Młynik
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”