Witam. Czy ktoś z Państwa miałby pomysł gdzie szukać miejscowości Wiczagóra. W akcie zgonu jednego z moich przodków, jako miejsce urodzenia podana jest ta miejscowość. Osoba ta prawdopodobnie bierze ślub w parafii Grabkowo lub parafii Kowal, gdyż rodzi się tam jego najstarszy syn w miejscowości Więsławice. Przejrzałam interesujące mnie lata, ale Wiczejgóry nie znalazłam (zakładając że mieszkał gdzieś w sąsiedztwie )
Dziękuję
Gosia
Poszukuje aktu małżeństwa Jana Szpytko /Szpytka z Marianną z Krzynówków/Krzynówek przed 1903 r.(podobno Myszyniec , Łyse)
Grabkowo [ wieś w Polsce położona w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie włocławskim, w gminie Kowal ] oddalona jest od miasta Kowal [ miasto w Polsce położone w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie włocławskim ] około 5 km. We wsi Grabkowo jest kościół i parafia pw. św. Marii Magdaleny. W mieście Kowal znajduje się kościół parafialny p.w. św Urszuli.
Więsławice [ wieś w Polsce położona w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie włocławskim, w gminie Kowal ] oddalona jest ona od wsi Grabkowo około 6 km a od miasta Kowal 6 km.
Wiczagóra to morze być Wilczogóra. Obecnie w Polsce jest kilka miejscowości o nazwie Wilczogóra:
1. Wilczogóra – wieś w woj. mazowieckim, w pow. grójeckim, w gminie Belsk Duży – oddalona ona jest około 162 km od wsi Więsławice;
2. Wilczogóra – wieś w woj. mazowieckim, w pow. sierpeckim, w gminie Sierpc – oddalona jest ona od wsi Więsławice około 80 km;
3. Wilczogóra – wieś w woj. wielkopolskim, w pow. konińskim, w gminie Wilczyn – oddalona jest ona od wsi Więsławice około 80 km;
4. Wilczogóra – osada w woj. zachodniopomorskim, w pow. koszalińskim, w gminie Bobolice – oddalona jest ona od wsi Więsławice około 303 km.
Około 4 km od wsi Więsławice jest wieś Wilkowiczki, która położona jest w Polsce, w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie włocławskim, w gminie Choceń.
Około 5 km od wsi Więsławice jest wieś Wilkowice, która położona jest w Polsce, w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie włocławskim, w gminie Choceń.
Około 4,5 km od wsi Więsławice leży wieś Kolonia Wilkowiczki, która położona jest w Polsce, w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie włocławskim, w gminie Choceń.
Może któraś ze wspomnianych przeze mnie wsi [ Wilkowiczki, Wilkowice, Kolonia Wilkowiczki ] jest miejsce urodzenia Twojego przodka.