Niemieccy koloniści w Galicji

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Agnieszka_Szumska

Sympatyk

Post autor: Agnieszka_Szumska »

Poszukuję danych na temat rodziny Fyk, z informacji jakie zdobyłam wiem że mieszkali w Babicach, ale nie wiem od kiedy
pozdawiam Małgorzata
Mimimi84

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mimimi84 »

Dzien dobry,

Minelo wiele lat, wiec nie wiem czy Pan Edward jeszcze sie udziela na forum.
Interesuje mnie nazwisko Gettinger/Getinger/Gottinger. To nazwisko mojej prababci, ktora urodzila sie i mieszkala w Wola Otałęskiej niedaleko Czermina. Nazwisko ewidentnie jest niemieckie/austryjackie.
Czy nazwisko moich przodkow mozna znalezc w publikacji?

Przepraszam za brak polskich liter, ale w pracy nie mam polskiej czcionki.

Pozdrawiam serdecznie
expat

Sympatyk

Post autor: expat »

Marek (sloniatko60) był zainteresowany nazwiskiem Rhein więc może ta informacja mu się przyda. Jednym z moich 3 x pradziadków był Anton Rhein. Anton był trochę nietypowym kolonistą bo nie był rolnikiem ale nauczycielem. Wiem, że w 1807 roku uczył w szkole w Wildenthal. Tam prawdopodobnie urodziła się jego córka, a moja praprababka, Marianna. W latach 1820-stych Anton był już nauczycielem w Sanoku gdzie prawdopodobnie zmarł około roku 1827. Marianna wyszła za mąż za Wincentego Wyżykowskiego i zmarła w Rudniku nad Sanem w 1876 roku.

Niektórzy koloniści wyemigrowali do USA. Na przykład, przynajmniej pięcioro dzieci Adama Rhein i Katarzyny Straub tam się przeniosło pod koniec lat 1880-siątych. Byli oni rolnikami i pochodzili z Wildenthal. W tym czasie byli już spolonizowani więc musieli pochodzić ze starych rodzin kolonistów. Musieli być również w jakiś sposób spokrewnieni z moim Antonem Rhein bo paru ich potomków jest pośród moich DNA dopasowań.

Krzysztof
Pozdrawiam
Krzysztof
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
uzupełnienie...

Miasto Leżajsk
Dokument Kolonisty z 6.o9.1786 wymienia niejakiego Theobald RHEIN (8 osób)
przybył z Blosten hrabstwo Zötern.

Wildenthal
Wymienieni jako właściciele domów
Rhein Johann kolonista - ojciec rodziny/dom Nr.5 - rok 1836
Rhein Jerzy kolonista dom Nr.8 - rok 1840
Rhein Michał kolonista dom Nr.28 -rok 1842
Quelle:M.Piórek - Wildenthal
Doniec_Henry
pozdrawiam
expat

Sympatyk

Post autor: expat »

Dzięki za informację. Mój Anton Rhein urodził się około roku 1769 ale nie wiem gdzie. Jego wnuczka określiła go w jednym z listów jako kolonistę niemieckiego. Byłoby bardzo ciekawe dla mnie dowiedzieć się skąd pochodził. Nie wiem też jak długo Anton mieszkał w Wildenthal. W 1822 roku był już nauczycielem w Sanoku. Jego żoną była Katarzyna von Eichelshof.

Krzysztof
Pozdrawiam
Krzysztof
valorum

Post autor: valorum »

Poprosze o informacje, czy w spisach widnieje może nazwisko:

Zajda, Seide, Sejde?

Podaję kilka możliwych pisowni nazwiska. Tutaj jest Wojciech (Adalbert) i August (Augustyn) http://www.stam.tkdami.net/strona02.html

Z góry dziękuję.
Łukasz
kosmakolodziej

Sympatyk

Post autor: kosmakolodziej »

Czy może ktoś pomoże skąd tam wzięła się rodzina Nowickich
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Niemieccy koloniści w Galicji

Post autor: jakub.witkowski »

kosmakolodziej pisze:Czy może ktoś pomoże skąd tam wzięła się rodzina Nowickich
Trudno poradzić coś sensownego mając tylko nazwisko, a nie znając dat ani dokładniejszego miejsca.

Kuba
www.austriackiegadanie.wordpress.com - blog o odkrywaniu galicyjskich korzeni
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Poszukując informacji na temat zdobywania zawodu nauczyciela w XVIII i XIX wieku na terenie Galicji znalazłam artykuł Czesława Majorka Początki austriackiego systemu szkolnictwa ludowego w Galicji w latach 1772-1780.
Osoby zastanawiające się skąd mój przodek na tym terenie, bo przecież nie rolnik ani rzemieślnik mogą znaleźć odpowiedź. Pojawiają się też nazwiska pierwszych specjalnie sprowadzanych nauczycieli.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Piekarski_M

Sympatyk

RE: Re: Niemieccy koloniści w Galicji

Post autor: Piekarski_M »

Witam,

Od dłuższego czasu poszukuję rodziny mojej prababci. Gizela Preissig była z pochodzenia (pół?) Niemką i urodziła się 19 lipca 1883 roku w Użoku na dzisiejszej Ukrainie. Jej rodzicami byli Franciszek (Franz?) Preissig, i Maria Sandak/Santag. Dziadkami byli: Józef Preissig i Anna Chartig/Hartich oraz Gregor Sandak/Santag (Sonntag?) i Katarzyna Niselnik/Nischnitz. Pisownia nazwisk jest różna, ponieważ znalazłem obiecujące wskazówki na AncestryDNA i FamilySearch wskazujące na pochodzenie z Sudetów, ale bez żadnych źródeł i bez odpowiedzi od osób, które zamieściły te informacje. Miała też co najmniej jednego brata, Ludwika, urodzonego w 1889 roku: (https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&w=21uk)

Chociaż nigdy nie znalazłem jej aktu urodzenia, znam nazwisko jej rodziców i dziadków, więc to pewnie i tak nie pomoże. Zastanawiam się, czy są może jakieś akta imigracyjne lub coś podobnego, gdzie mógłbym zobaczyć skąd pochodzą. Nie jestem również pewien, w której parafii mógłbym szukać ich aktu małżeństwa. Próbowałem sprawdzać mapy i szukać parafii, w której znajdował się Użok, ale nie znalazłem odpowiedzi online. Z tego co wiem, rodzina Preissig pochodziła z Sudetów, co wydaje się prawdopodobne, ponieważ nazwisko to pojawia się w Sudetach bardzo często, a także dlatego, że w Galicji były niemieckie działania kolonizacyjne z Czech w bardzo bliskim sąsiedztwie do Użoku. Nie jestem pewien co do pochodzenia Sandak i Nisnik/Nischnitz, ale zakładam niemieckie pochodzenie tam również.

Przepraszam za ewentualne błędy, nie znam biegle języka polskiego i korzystam z translatora.

Pozdrawiam,
Martin
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
Użok wieś położona - Karpaty Wschodnie - nad samą rzeką Uż.
Na wsi drewniana cerkiew św. Michała Archanioła z 1745 r.
W pobliżu jest Rozłucz – osiedlili się tu niemieccy koloniści.

http://agad.gov.pl/inwentarze/ksGrec298.xml
Sygnatura 182

skomplikowane poszukiwania.
Ostatnio zmieniony sob 01 maja 2021, 19:53 przez Doniec_Henry, łącznie zmieniany 2 razy.
Doniec_Henry
pozdrawiam
Piekarski_M

Sympatyk

Post autor: Piekarski_M »

Przepraszam, przypomniałem sobie, że jakiś czas temu czytałem, że ten kościół był greckokatolicki, więc nie byłem pewny, czy oni, jako katolicy, mogliby tam ochrzcić swoje dziecko.

Pozdrawiam,
Martin
kosmakolodziej

Sympatyk

Post autor: kosmakolodziej »

Witam serdecznie
szukam informacji na temat rodzin przybyłych do Galicji
Naziwiska Dusel, Tusel, Lichtenburger (Lichtenburg), Zausner, Lipetz, Gruner, Mally (Molly) oraz Mayer
Pozdrawiam
K. Kołodziej
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jakub.witkowski »

kosmakolodziej pisze:Witam serdecznie
szukam informacji na temat rodzin przybyłych do Galicji
Naziwiska Dusel, Tusel, Lichtenburger (Lichtenburg), Zausner, Lipetz, Gruner, Mally (Molly) oraz Mayer
Pozdrawiam
K. Kołodziej
O jakie miejscowości albo przynajmniej o jaki rejon chodzi?

Kuba
www.austriackiegadanie.wordpress.com - blog o odkrywaniu galicyjskich korzeni
merdigon

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: merdigon »

Witam,

szukam informacji o rodzinie Heger zamieszkującej w Starych Brodach, miejscowości pod miastem Brody. Najstarszy przedstawiciel o jakim wiem to Maciej (Mathias) Heger, urodzony według wyliczeń z aktu zgonu około 1750 roku.
Druga rodzina której szukam to rodzina Laydamus (Lajdamus), też zamieszkali w Starych Brodach. Najstarszy przedstawiciel to Jan Lajdamus, który był oficerem Urzędu Celnego w Brodach. Urodzony prawdopodobnie w podobnych latach.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
Pozdrawiam,
Szymon
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”