Stanisław Kulwieć - nadleśniczy Lasów Chojnowskich.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Wracam po ponad sześciu latach do tematu.

Marta Chmielińska w styczniu 2013r napisała iż:
Chmielińska pisze:Witam,
...
2. Kulwieć Stanisław, Nadleśniczy nadl Chojnów l. Warszawy, Członek AK. Aresztowany przez Niemców, został przez nich zamordowany w obozie w Radogoszczy w 1944 roku. Wg. innego źródła zakatowany w więzieniu w Grójcu

Pozdrawiam- Marta
Do tej pory udało mi sie troche ustalić na temat Stanisława Kulwiecia, ale niestety daleko mi do pełnej wiedzy. Dość zagadkowa jest dla mnie historia Jego śmierci, ale również i urodzenia.

Stanisław był synem profesora Kazimierza Jakuba Kulwiecia i według wszelkich materiałów (skąpych bardzo) z internetu, oraz z własnoręcznie napisanego życiorysu, urodził sie 13-07-1901 w Suwałkach.
Albo ja jestem już tak ślepa, że nie widzę oczywistości, albo urodził się lub był chrzczony gdzie indziej. Nie umiem znaleźć jego aktu urodzenia.
Był studentem SGGW (mam komplet zachowanych dokumentów z SGGW z lat 1922-1931), założycielem korporacji Akademickiej Sparta. Po studiach pracował jako praktykant w Nadleśnictwie Nowogródek, a potem w latach 1940-1944 był pracownikiem Nadleśnictwa Pilawa w Chojnowie, a następnie Nadleśniczym Chojnowskim . Aresztowany we wrześniu 1944 - osadzony w ... i tutaj dwie wersje niczym nie poparte, w Grójcu lub w Pruszkowie.
W styczniu 1945 przewieziony do obozu w Gross-Rosen, a w lutym 1945 przewieziony do obozu Mittelbau (Sangerhausen-Dora). 2 marca 1945 deportowany z obozu koncentracyjnego Mittelbau/ komando Ellrich do obozu Koncentracyjnego Mittelbau/komando Boelcke koszary-Nordhausen) W dniu 8 maarca 1945r. więźniowie komanda Boelcke Kaserne zostali deportowani do obozu koncentracyjnego Bergen-Belsen".

Większość tych informacji jest niepotwierdzona żadnymi dokumentami, a są to przepisane i skompilowane informacje ściągnięte z internetu.

Jedyne dokumenty, które posiadam to:

1/ komplet zachowanych dokumentów z SGGW z lat 1922-1931
2/ dwa nic nieznaczące dokumenty ze strony www Bad Arolsen potwierdzające jego pobyt w obozie Mittelbach (kilka lat temu pisałam do Bad Arolsen, ale nie mam odzewu do dnia dzisiejszego)

Zupełnie nie wiem jak i gdzie szukać potwierdzenia, co stało sie ze Stanisławem. Czy został zakatowany w więzieniu w Grójcu? Raczej nie, bo są materiały z Mittelbach Dora z 1945r. Czy zmarł (lub został zabity) w KCL, a może przeżył wojnę?
Był żonaty z Izabelą Tymińską i miał syna Ryszarda urodzonego w 1924r w Toruniu, który zmarł w 1987r. Kontaktowałam sie z Ryszardem w latach osiemdziesiątych, przekazał mi kilka list profesora Kazimierza, ale o ojcu nie chciał rozmawiać. Może nic nie wiedział? Byłam wtedy młoda, on znacznie starszy i nie wypadało mi sie dopytywać.

No i w związku z tym nic nie wiem. I nie bardzo wiem jak sie dowiedzieć!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Leśników można szukać w swojego rodzaju "rocznikach", nie umiem tego odszukać ale była o tym mowa tu na forum - z podziałem na nadleśnictwa, może tam coś będzie.
Faktycznie nowa wyszukiwarka w Bad Arolsen pokazuje trzy osoby o tym nazwisku ale nie ma tam Stanisława jest Henryk, Irena i Alicja.
Jeżeli Ryszard zmarł bezpotomnie, to zwiększa problem.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

No i znów minęły prawie dwa lata i moja wiedza o Stanisławie ciut sie poszerzyła.

Bad Arolsen udostępniło kilka następnych dokumentów, tez niewiele pomocnych, ale zawsze.
Córka Barbara w roku 1945 poszukuje ojca, z jej pisma wynika iż 15-02-1945 r Stanisław jeszcze żył i był w Mittelbach Dora.

Za to dzisiaj, o radości, wreszcie, po wielu, wielu latach, znalazłam akt urodzenia, a właściwie chrztu Stanisława. Tam gdzie sie go spodziewać nie powinnam, bo w Warszawie. Został ochrzczony w parafii Św. Aleksandra w grudniu 1901r, choć urodził sie w Suwałkach w lipcu tegoż roku. Bardzo sie cieszę, bo juz zaczęłam wątpić czy kiedykolwiek znajdę ten akt. Dzieki Ci Grażyno_Przybysz za zindeksowania tej parafii. Nigdy nie wpadłam na to aby szukać tego aktu w Warszawie.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Stanisław Kulwieć - nadleśniczy Lasów Chojnowskich.

Post autor: ROMAN_B »

Małgorzato, dobry wieczór.

W czasopiśmie Sylwan w roku 1981, w numerze 10, 11, 12 ukazał się artykuł Wiktora Lipko i Zdzisława Piątkowskiego pt. Udział leśników w ruchu oporu i walkach partyzanckich w Warszawie i okręgu warszawskiego w okresie II wojny światowej [ strona 21 – 27 ]. Na stronie 26 autorzy pisali: „(…). Oto niektórzy z żołnierzy – leśników z rejonu Warszawy: (…), (…), Kulwieć Stanisław, (…), (…).”.
Jest to lakoniczna wzmianka, która mówi, że Stanisław Kulwieć był w okresie okupacji niemieckiej żołnierzem i leśnikiem.

Link do elektronicznej wersji wspomnianego przeze mnie artykułu:
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/b ... /21-28.pdf

Pozdrawiam – Roman.

Ps.
Sylwan to najstarsze leśne czasopismo naukowe w Polsce i na świecie, organ naukowy Polskiego Towarzystwa Leśnego. Ukazuje się, z małymi przerwami od 1820 roku. Pełni ważną rolę edukacyjną i popularyzatorską, podnosząc poziom wiedzy leśników oraz naukową, stale publikując wyniki najnowszych badań z różnych dziedzin nauk leśnych. Okładkę i stronę tytułową najstarszych wydań oraz zeszytów od 1953 zdobi rycina twarzy Silvanusa – rzymskiego bożka lasów i dzikiej przyrody. Przez cały okres wydawania opublikowano w Sylwanie około 13,5 tysiąca rozpraw naukowych, artykułów i doniesień.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”