Piotrowscy - powiat bialski, gubernia grodnienska

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

celonesa

Sympatyk

Re: Piotrowscy - powiat bialski, gubernia grodnienska

Post autor: celonesa »

A zatem... pare puzzli sie udalo zlozyc. Ale nadal potrzebowalabym pomocy i rady gdzie dalej pogrzebac.
Bańkowski_Leszek pisze:Dzień dobry,
wraz z moim kuzynem indeksujemy tę parafię. To co już zrobiliśmy jest dostępne na stronie Projekt Podlasie. Zindeksowaliśmy jednak kilkanaście lat więcej. Z bardzo pobieżnego przejrzenia moich arkuszy wynika, że Piotrowscy w tej parafii mieszkali. To było kilka zaledwie rodzin, taka największa jaką znalazłem mieszkała w połowie XIX w. w Bolestach.
Jeśli mógłbym w czymś pomóc, to proszę o konkretne wskazanie, kogo i kiedy mam szukać.
Pozdrawiam,
Leszek Bańkowski
Panie Leszku, wracam do tematu bo udalo mi sie odnalezc pare nowych faktow.
Przepraszam ze troche zamace.
Arek_Bereza pisze: Dodam tylko, że może to niezwykły przypadek ale w Warszawie Wsz.Świętych w 1871 r. Ślub bierze Bronisław Piotrowski syn Tomasza urodzony w Brzeźnicy, o której Jerzy wspominał.
Rzeczywiscie Bronislaw Piotrowski ze slubu w Warszawie okazal sie dobrym tropem (serdecznie dziekuje!) i po nitce do klebka odnalazlam akt urodzenia owego Bronislawa (i jego rodzenstwa) w parafii Wyszonki Koscielne (zam. w Wyszonki-Wypychy), akta ur potwierdzaja szlachectwo ojca (figuruje jako "szlachetny Tomasz Piotrowski, ekonom folwarku Wypych), a matka to Maryanna Brzozowska (jej rodzice to Jan i Marcjanna Wyszynska). Marianna wg aktu zgonu (zreszta tez zmarla w Warszawie Wszystkich Sw) byla urodzona w Brzozowie Starym, choc wg indeksow w Wyszonkach-Nagórki. Z tego co pobieznie poszukalam Wyszonki, Brzozowo to bylyby rejony zwiazane z matka (Wyszynscy, Brzozowscy) i tamtejsza drobna szlachta.

Wracajac jednak do poszukiwania Tomasza i Piotrowskich:
Ale tenze Bronislaw (syn Tomasza i Marianny), mimo ze urodzony w Wyszonkach jak i paru innych braci i siostr, wg aktu slubu pochodzil z Brzeznicy, dlatego chcialabym podrazyc potencjalne zwiazki z linia jego ojca- czyli jakies tropy Tomasza Piotrowskiego z Brzeznica (akt urodzenia, akt slubu).
Wedle moich kalkulacji (na podstawie aktow urodzenia dzieci) Tomasz powinien byc urodzony ok 1810 roku. Chcialabym sprawdzic czy byc moze nie w Brzeznicy.
Czy moze Pan cos w tej kwestii poradzic?
Ewentualnie jakies tropy co do Piotrowskich tam?
Z gory serdecznie dziekuje,
Ola
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Tak jak wcześniej sugerowałem proszę wreszcie przejrzeć metryki parafii Brańsk Są w AD w Drohiczynie ale także na mormońskich mikrofilmach.
Dla większej zachęty przedstawiam informację ze spisu parafialnego z 1851 lub 1852 roku (nie moja parafia stad nie dociekałem konkretów). W Brzeźnicy zapisani są Tomasz Piotrowski (lat 40) , jego zona Marianna (35), synowie: Leopold (12) , Bronisław(7), córki : Leokadia (8), chyba (bo nie mam pewności odczytu) Olimpia (4) i Zofia (2)
celonesa

Sympatyk

Post autor: celonesa »

jamiolkowski_jerzy pisze:Tak jak wcześniej sugerowałem proszę wreszcie przejrzeć metryki parafii Brańsk Są w AD w Drohiczynie ale także na mormońskich mikrofilmach.
Dla większej zachęty przedstawiam informację ze spisu parafialnego z 1851 lub 1852 roku (nie moja parafia stad nie dociekałem konkretów). W Brzeźnicy zapisani są Tomasz Piotrowski (lat 40) , jego zona Marianna (35), synowie: Leopold (12) , Bronisław(7), córki : Leokadia (8), chyba (bo nie mam pewności odczytu) Olimpia (4) i Zofia (2)
az mi cisninie podskoczylo :D

To zdecydowanie "moi" - z parafii w Wyszonkach dostalam akta urodzenia (tam) Bronislawa, Leokadii, Antoniego i dwich innych... Zofii nadal szukam.
No to chyba biore sie za przegladanie!
A gdzies moge podejrzec tenze spis?
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Proszę poprzez priva przekazać swój prywatny email . Wyśle zdjęcie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”