Proszę o pomoc, bo trochę utknęłam. Usiłujemy odkryć kiedy i dlaczego nasz pradziadek zmienił nazwisko z Jurga na Jurczyński. Rzecz dzieje się w okolicach Wielunia, woj. Łódzkie.
Moje poszukiwania zaczęłam we wsi Popowice parafia Kadłub lub Krzyworzeka.
Odnalazłam akty urodzenia:
1866 Marianna Jurga
1870 Karol Bartłomiej Jurga
Dzieci Pawła Jurgi i Marianny z Golańskich.
Potem w 1889 Marianna Jurga bierze ślub w Czarnożyłach z Józefem Włodarczykiem. Rodzi 7 dzieci, przy czym już w aktach urodzenia występuje jako Jurczyńska, ale przy jednym dziecku jako Jurga (w 1905).
https://geneteka.genealodzy.pl/index.p ... te=&pair=1
Tymczasem jej brat Karol bierze ślub w Walichnowach w 1896 jako Karol Jurga (z Marianną Piskuła),po czym przeprowadza się do Lututowa, gdzie rodzą się dzieci Adam, Bronisława i Józefa (już jako Jurczyńscy).
Problem polega na tym, że w rodzinie nikt nie słyszał o Adamie i Bronisławie.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.p ... 9&to_date=
Potem Karol przeprowadza się do Łyskorni, gdzie rodzi sie córka Marianna w 1910 (znów Jurczyński) i ślad się urywa. Przejrzałam księgi u Mormonów - bo zgony i małżeństwa z Łyskorni są do 1935, ale urodzeń nie ma.
Z przekazów rodzinnych wiem, że gdzieś miedzy 1911-1918 umiera Marianna Jurczyńska z domu Piskuła (ale nie ma takiego aktu w Łyskorni), po czym Karol żeni się najprawdopodobniej w Czastarach ze Stanisławą Przebierała, rodzi mu się trójka dzieci: 1919 Regina, 1921 Mieczysław, 1923 Teodozja (wydaje mi się, że powinny urodzić się w Łyskorni). W 1924 umiera Stanisława ( podobno w szpitalu w Wieluniu, nikt nie odebrał ciała, więc pochowano ją gdzieś na cmentarzu w Wieluniu). W 1924 lub 1925 Karol żeni się z Heleną Gruszczyńska (akt urodzenia w Walichnowach) i rodzi się im syn Kazimierz (1925). Aktu ślubu nie ma w Łyskorni, może jest w Walichnowach? Ale Karol już do śmierci mieszkał w Łyskorni.
Gdyby ktoś miał dostep do informacji, które mam z przekazów rodzinnych i byłby w stanie to zweryfikować, będę wdzięczna.
Drugi wątek, który budzi moją ciekawość: w Czarnożyłach pojawia się też Walenty Jurga, syn Pawła i Marcjanny Z Gulasińskich. Urodzony ok 1865 w Grabowie ( w Prusji?). Ożenił się w 1888 z Antoniną Ignaczak. I też jego dzieci raz są Jurga, a raz Jurczyńskie. Ale nie mam dowodu, że jest w jakikolwiek sposób związany z moimi Jurczyńskimi.
No i nie mogę nic znaleźć o rodzicach Karola i Marianny.
Czy ktoś dysponuje zasobami z Czastar?
Karol Jurga/Jurczyński - Łyskornia, Czastary
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
magdalena.chlod

-
Andrzej_Żak

Skany metryk z Czastar są na https://www.familysearch.org.
Trzeba się zarejestrować a następnie wejść na Poland, Częstochowa Roman Catholic Church Books, 1226-1950. Trzeba szukać w zakładce Łódź. Tutaj jest u nich błąd. Czastary znajdują się w zakładce: Cieszęcin (Wieruszów). Są skany Births, marriages, deaths...żeństw, zgonów) 1793-1808 oraz z przerwami późniejsze. Też tam szukałem i znalazłem.
Pozdrawiam
Andrzej Żak
Trzeba się zarejestrować a następnie wejść na Poland, Częstochowa Roman Catholic Church Books, 1226-1950. Trzeba szukać w zakładce Łódź. Tutaj jest u nich błąd. Czastary znajdują się w zakładce: Cieszęcin (Wieruszów). Są skany Births, marriages, deaths...żeństw, zgonów) 1793-1808 oraz z przerwami późniejsze. Też tam szukałem i znalazłem.
Pozdrawiam
Andrzej Żak
-
magdalena.chlod

Dziękuję, za podpowiedź. Nie wpadłabym na to.
W moim obszarze zainteresowań jest raczej 1910 do 1930...
Jak to jest z indeksacją? Czy może być zdjęcie w Metrykach, a nie być zindeksowane? Chyba się trochę tu gubię...
Jak szukam coś po indeksach, to widzę, np. Parafia Lututów zgony od 1808 do 1917, to czy to wszystko jest zindeksowane? Nie bardzo wiem, co oznaczają te paski z zakresem czasowym przy wyszukiwaniu indeksow.
Czy możliwa jest taka sytuacja, że na akcie ślubu z 1896 napisano: Marianna Piskuła lat 23, corka Łukasza i Łucji Piskorz,urodzona i mieszkająca w Walichnowach. A tymczasem parafia Walichnowy została już zindeksowana i takiego aktu urodzenia w ogóle nie ma...
Pozdrawiam, Magda
W moim obszarze zainteresowań jest raczej 1910 do 1930...
Jak to jest z indeksacją? Czy może być zdjęcie w Metrykach, a nie być zindeksowane? Chyba się trochę tu gubię...
Jak szukam coś po indeksach, to widzę, np. Parafia Lututów zgony od 1808 do 1917, to czy to wszystko jest zindeksowane? Nie bardzo wiem, co oznaczają te paski z zakresem czasowym przy wyszukiwaniu indeksow.
Czy możliwa jest taka sytuacja, że na akcie ślubu z 1896 napisano: Marianna Piskuła lat 23, corka Łukasza i Łucji Piskorz,urodzona i mieszkająca w Walichnowach. A tymczasem parafia Walichnowy została już zindeksowana i takiego aktu urodzenia w ogóle nie ma...
Pozdrawiam, Magda
-
magdalena.chlod

Trochę posunęłam sie do przodu w poszukiwaniach.
Podejrzewam, że Karol Jurga urodzony w Popowicach, syn Pawła Jurgi i Marianny Golańskiej może być spokrewniony z Walentym Jurga mieszkajàcym w Czarnożylach, synem Pawła i Marcjanny/Marianny Galusińskiej.
Wygląda to tak, jakby rodzina przeniosła się z Grabowa nad Prosną do Popowic w 1866, potem do Czarnożył ok 1876. Podejrzenie opieram na fakcie, ze mimo dostępności metryk wsi Popowice, parafia Kadlub, nie można nic znalezc o rodzicach Karola. Druga poszlaka, to taka, że Karol jest chrzestnym u wnuka Walentego, a mieszkali w zupełnie innych wsiach, wiec odpada sąsiedztwo.
Czy mogą istnieć jakieś inne dokumenty, potwierdzające ten fakt? Jakieś spisy ludności, wymieniające członkow rodziny, albo rejestr imigracyjny przybyłych z Prus?
Podejrzewam, że Karol Jurga urodzony w Popowicach, syn Pawła Jurgi i Marianny Golańskiej może być spokrewniony z Walentym Jurga mieszkajàcym w Czarnożylach, synem Pawła i Marcjanny/Marianny Galusińskiej.
Wygląda to tak, jakby rodzina przeniosła się z Grabowa nad Prosną do Popowic w 1866, potem do Czarnożył ok 1876. Podejrzenie opieram na fakcie, ze mimo dostępności metryk wsi Popowice, parafia Kadlub, nie można nic znalezc o rodzicach Karola. Druga poszlaka, to taka, że Karol jest chrzestnym u wnuka Walentego, a mieszkali w zupełnie innych wsiach, wiec odpada sąsiedztwo.
Czy mogą istnieć jakieś inne dokumenty, potwierdzające ten fakt? Jakieś spisy ludności, wymieniające członkow rodziny, albo rejestr imigracyjny przybyłych z Prus?
Pozdrawiam
Magda M.
Magda M.