Bauman. Dybała.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

A5drzej

Sympatyk
Adept

Re: Bauman. Dybała.

Post autor: A5drzej »

Też o tym myślałem, ale Anna Bernhards umiera przecież jako żona Jakoba Reul.
Anna Bernhards nie jest co prawda Barbarą Bernhards, ale fakt przypisania jej rodziców Barbary jest znaczący (może pomyłka kopisty? może drugie imię? może druga żona - siostra zmarłej?)
Pozdrawiam, Andrzej.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: sbasiacz »

musiałam to wszystko sobie wypisać (nie podawałeś dat) uważam, że żoną Jakuba była Anna Bernhard, ksiądz dane spisywał z raptularza i wpisywał do księgi, nazwisko Bernhard mógł zapisać na "brudno" tak jak słyszał i później swój zapis odczytał jako Bar(bara) Handz i tak pojawiły się "dwie żony" Jakuba,
mój przodek, też pochodził z Francji (tak przypuszczam) nazywał się Pechin, jego dzieci zapisywane były jako Pechin, Bechin, Pekin (!) Peschyn, Pesze itp, w ostatecznym rozrachunku zostali Pekinami, na szczęście to przodek po kądzieli :-)
Trzeba liczyć się z takimi błędnymi zapisami, przecież skryba zapisywał nazwiska tak jak słyszał, nie musiał być poliglotą.
pozdrawiam
BasiaS
A5drzej

Sympatyk
Adept

Basiu, bardzo dziękuję za zaangażowanie! Twój pomysł brzmi przekonująco i jest atrakcyjny koncepcyjnie. Nasi przodkowie, jak widać, mieli fantazję do upolszczania nazwisk równą fantazji współczesnej. ;)

Pozdrawiam,
Andrzej
Ostatnio zmieniony pn 26 kwie 2021, 18:54 przez A5drzej, łącznie zmieniany 1 raz.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: sbasiacz »

Rój - ładne spolszczenie, a Pekin zabawne i bardzo utrudniające odszukanie czegokolwiek o człowieku z takim nazwiskiem, drugim "dziwolągiem" jest nazwisko Bukar, spróbuj coś znaleźć, same indeksy geograficzne :-)
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Nazwisko Rój występuje w Piotrkowie :-)
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
A5drzej

Sympatyk
Adept

Drodzy, spójrzcie na to:

"Children
1808-1816
Kinheim, Bernkastel-Wittlich, Rhineland-Palatinate, Germany
Jakob REUL & Maria Elisabeth Walburga HANSEN had children in Kinheim between 1808-1816"

https://www.familysearch.org/tree/perso ... s/K4L4-W9B

Anna z Handzów brzmi niemal zupełnie podobnie jak Hansen.

Wtedy wystarczy spojrzeć na stronę MyHeritage:

https://www.myheritage.pl/research/coll ... rga+HANSEN

żeby zorientować się, że ojciec Marii Elisabeth Hansen miał na imię Bernhard, a matka - Anna.

Może więc się okazać, że Maria Elisabeth została Anną Bernhard na skutek nieporozumienia językowego. Tylko skąd we wczesnych zapiskach wzięłoby się wtedy jej imię - Barbara?

UPDATE: otrzymałem informację z genealogicznej niemieckiej organizacji OMEGA - zgodnie z jej treścią Maria Elisabeth po przeniesieniu się z Zeltingen do Kinheim (ślub z Jakobem Reul) …zmieniła imię na Anna.

W tych okolicznościach jej tożsamość wydaje się niemal całkowicie zweryfikowana.

Pozdrawiam,
Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”