XIXw i koniec poszukiwań?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Lis_mateusz

Sympatyk

Post autor: Lis_mateusz »

Napisałem wiadomość do Proboszcza Parafii i archiwum Diecezjalnego w Sosnowcu czy posiadają księgi z lat 1750
Ted_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Ted_B »

Witam!
Mateusz! Parafia Racławice (olkuskie) należy do Archidiecezji Krakowskiej. W Archiwum Diecezji Sosnowieckiej w Będzinie nie masz co szukać!
Pozdrawiam!
Tadek
Lis_mateusz

Sympatyk

Już się bałem, ze to kieleckie archiwum Diecezjalne będzie... rozczarowała mnie kiedyś odpowiedz od nich, abym poszukiwał przez biuro genealogiczne, bo prywatnymi sprawami się nie zajmują ze względu na brak czasu... 😒
Mateusz
karolszotek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: karolszotek »

Metryk z XVIII wieku nie ma w Będzinie, Kielcach czy Krakowie. Po prostu się na zachowały.
Ścibor_Grażyna

Sympatyk

Post autor: Ścibor_Grażyna »

Dzień dobry.

Nie jest prawdą, że wszystkie akta metrykalne z XVIII wieku się nie zachowały. Z jednych parafii się zachowały, z innych nie....

Maślanek_Joanna pisze, cyt.:

Dzieci Twojego Szczepana/Stefana prawdopodobnie masz tu:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1802

Sprawdziłam. Są tam podane daty urodzenia w latach 1779-1795 siedmiorga dzieci małżonków Szczepana i Katarzyny Wadowskich. Osoba, która indeksowała podała sygnaturę: ANK [archiwum Narodowe Kraków] sygn.29.524.69. Zatem w Krakowie trzeba szukać metryk urodzeń dzieci, z których może uda się pozyskać dodatkowe informacje.

Pozdrawiam,
Grażyna
Lis_mateusz

Sympatyk

Dziękuje, ze spisu doszedłem, ze SZCzepan urodził się w 1750r, pewnie również w Raclawicach. Warto pisać w tej sprawie do ank? W genbazie widnieje akt zgonu Szczepana z 1802r, niże w nim coś będzie? Gdzie go pozyskać?
Mateusz
Lis_mateusz

Sympatyk

Diecezja Krakowska nie prowadzi Racławic...
Edit: proboszcz parafii również ksiąg nie posiada
Mateusz
Ścibor_Grażyna

Sympatyk

Post autor: Ścibor_Grażyna »

Dzień dobry.
Mateuszu, w Genetece przy indeksach chrztów dzieci Szczepana Wadowskiego i Katarzyny NN jest informacja, że akta przechowywane są w Archiwum Narodowym Kraków.
Przy indeksie zgonu Wadowskiego Szczepana jest informacja, że akta zgonów są w Archiwum Państwowym w Katowicach.

Skontaktuj się z osobami indeksującymi, może od Nich dowiesz się coś więcej.
Możesz też podjechać do AP w Katowicach, o ile nie mieszkasz daleko od Katowic, i na miejscu sprawdzić akt zgonu Szczepana Wadowskiego. Jeśli mieszkasz daleko - napisz e-maila lub zadzwoń.
Podejmuj różne kroki, któryś z nich będzie tym właściwym....
Powodzenia.

Pozdrawiam,
Grażyna
karolszotek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: karolszotek »

W Archiwum Narodowym ani Archidiecezjalnym nie ksiąg metrykalnych z Racławic olkuskich. W AP Katowice jest tylko spis z lat 1750-1810. W kancelarii parafialnej w Racławicach też tych ksiąg nie ma.

Karol
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”