Wałbrzych - Inglot - prośba o pomoc

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

miesiek

Sympatyk

Wałbrzych - Inglot - prośba o pomoc

Post autor: miesiek »

Witajcie,

Miałbym prośbę o pomoc w dotarciu do informacji o Kazimierzu Inglocie (ur. 22.10.1905 w Zarszynie, zm. 27.12.1947 w Wałbrzychu).

Kazimierz wyjechał z Zarszyna do pracy (prawdopodobnie do Francji). Z USC Zarszyn dowiedziałem się tylko, że jest adnotacja że zmarł w Wałbrzychu.

Pytałem w USC Wałbrzych ale żadnych informacji nie uzyskałem. Gdzie jeszcze warto szukać?
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Jakich informacji?
Co wiesz z aktu urodzenia i zgonu?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
miesiek

Sympatyk

Witaj Ireno,
Podstawowe dane (imiona rodziców, miejsce urodzenia oraz daty urodzenia i śmierci) mam.
Chciałbym w miarę możliwości ustalić, co działo się z Kazimierzem od czasu wyjazdu z Zarszyna do chwili jego śmierci w Wałbrzychu. Do tej pory myślałem, że został na emigracji (Francja), stąd też kiedy dotarłem do informacji o Wałbrzychu to była to dla mnie niespodzianka.

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Ireno!
Wyobraź sobie ze w latach 1946/48 Wałbrzych był miejscem reemigracji czterdziestu tysięcy rodzin polskich górników z Francji. Anna Niesiobędzka w swoim opracowaniu pisze:"Jednym z głównych celów polskiej polityki reemigracyjnej było pozy-skanie fachowych kadr do kopalń dolnośląskich, dlatego większość polskich górników otrzymała pracę w kopalniach w okolicach Wałbrzycha, nazywanego „stolicą węgla kamiennego”. Obok Wrocławia był największym miastem w regionie dolnośląskim. Działały tu kopalnie: „Victoria”, „Thorez”, „Chrobry” i „Mieszko” (wcześniej „Melchior”), gdzie wydobywano wysokowartościowy węgiel koksujący.To właśnie do Wałbrzycha trafiło najwięcej reemigrantów z Francji, a na ulicach miasta dominował francuski i z tego powodu mówiono, że „Wałbrzych to Francja”, nazywając go „francuskim miastem”, a górników-reemigrantów – „Francuzami”19. W 1948 r. w powiecie wałbrzyskim osiedliło się ok. 40 tys. reemigrantów z Francji."
W sieci znajdziesz bogatą bazę źródłową opisującą całe zjawisko powojennej rzeczywistości z tym związaną. Na terenie Wałbrzycha działa stowarzyszenie rodzin tzw."francuzów". Posiadają materiały i archiwalia o swoich członkach a nawet wykazy reemigracyjne. Spójrz na numer W24 z 21 kwietnia br https://www.walbrzych24.com/artykul/176 ... we-francji
Wydaje mi się że tam powinnaś skierować swoje poszukiwania.
Pozdrawiam,
Waldemar
miesiek

Sympatyk

Na początek chciałem przeprosić Krystynę za pomylenie imiona (wcześniej pisałem wiadomość do Ireny :))
Mam nadzieję, Krystyno, że nie masz urazy.

Waldemar - dziękuję bardzo za wyjaśnienia. Myślę że jest to jak najbardziej słuszny kierunek, bowiem Kazimierz udał się na emigrację razem ze swoim bratem Stanisławem (który to pracował jako górnik w Heerlen w Holandii). Tak więc spore prawdopodobieństwo, że Kazimierz także pracował w górnictwie.

Pięknie dziękuję,
Tomek
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Name
Stanislaw Inglot ur.ok.1904
Sex Male
Age 54 Death Date 28 Apr 1958
Death Place Heerlen, Limburg, Nederland