Przybrany syn?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

a co się stało z Michałem Miłkowskim synem Tomasza i Magdaleny?
moim zdaniem było 2 Tomaszów
jeden Miłkowski syn NN i Franciszki
drugi Bulaga syn Jana i Katarzyny Jarosz
piszesz o 2 ślubach Tomasza, zobaczymy drugi?
pozdrawiam
BasiaS
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinBulaga »

Oczywiście, niedługo zamieszczenia link do ślubów. Jest jakaś możliwość żeby zamieścić zdjęcie na forum czy tylko z linków opcja? Bo ja to słaby w takie rzeczy jestem 😄
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

masz skany w komputerze i zamieść je tak jak wcześniej (chyba nie masz takich małych wycinków?)
pozdrawiam
BasiaS
Wielebnowski

Członek PTG

Post autor: Wielebnowski »

Witam
Mam taki przypadek w bocznej linii.
Marianna rodzi się jako nieślubne dziecko.
W księdze zaslubionych-nieslubna
W ksiedze urodzeń( 12 dzieci) za kazdym razem podany jest ojciec Marianny Antoni P.
W księdze zgonów-brak nazwiska rodowego
W akcie zgonu w USC -nieslubna
Moim zdaniem takie "manewry " ze zmianami nazwisk słuzyły ukryciu faktu że matka dzieci była z nieprawego łoża.

Pozdrawiam
Jasiu W.
Ostatnio zmieniony śr 28 kwie 2021, 14:28 przez Wielebnowski, łącznie zmieniany 1 raz.
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

A czy nie można wziąć pod uwagę sytuacji że załóżmy pan x ma żonę ale ma nieślubne dziecko na "lewo" z panią y i po jakimś czasie uznaje to dziecko i daje mu swoje nazwisko? Mamy takie sytuacje w dzisiejszych czasach więc czemu miałoby być inaczej dawniej
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Można, należy.
W Królestwie: aktem małżeństwa lub notarialnym.
Czemu inaczej? Bo teraz jest inaczej: KRiO etc ( w tym i zakaz prawdziwych aktów urodzenia z wpisaniem ojca nieznanego tj barku informacji o ojcu)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Korzeniewski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Korzeniewski_Jerzy »

Pozwolę się podczepić pod temat bo mam podobną sytuację. Niestety nie mam metryk, ale indeksy są zarówno na JZI jak i na genetece.

W 1818 w Kukowie, par. Rajgród rodzi się Aleksander Grzywiński nieślubny syn Rozalii Grzywińskiej, ojciec nieznany.

W 1823 Rozalia wychodzi za Andrzeja Smoleńskiego, z którym jest aż do jego śmierci, nie wychodzi potem powtórnie za mąż.

W 1843 Aleksander w par. Bargłów bierze ślub z Rozalią Kraszewską, podane są tylko dane jego matki.

W 1856 Aleksander w par. Bargłów żeni się po raz drugi z Anną Bujnowską, znowu podane są tylko dane matki.

W 1871, kilka lat po śmierci swojej matki, Aleksander w par. Jaminy bierze ślub po raz trzeci z Józefą Polkowską. Tutaj nagle są podane dane dwojga rodziców - ojcem miałby być jakoby Franciszek Grzywiński [sic!] a matką Rozalia Gajewska

Nie ma wątpliwości, że we wszystkich 3 przypadkach to ta sama osoba, w aktach nawet podane są imiona wcześniejszych żon. Moja pierwsza myśl to że Franciszek to ojczym, ale to jak napisałem wyżej trzeba było odrzucić. Kolejna teoria to sprawdzenie rodziców Rozalii - niestety też pudło - Jan Grzywiński i Zofia Klimaszewska/Hinc. Trzecią opcją była pomyłka księdza przy przepisywaniu z aktu urodzenia - niestety też nie to, na akcie urodzenie nie występuje żaden Franciszek, a tym bardziej Gajewski.

Tak więc też jestem bezradny w rozważaniach - fikcja, wymysł Aleksandra?

Ale żeby było śmieszniej to Franciszek Gajewski rzeczywiście istniał i mieszkał w parafii Rajgród, tylko brak jakichkolwiek dowodów że mógł mieć coś wspólnego z Rozalią. Ale zawsze można popuścić wodze fantazji - Franciszek był kilka lat starszy od Rozalii, do czterdziestki pozostał kawalerem (no ale to przecież nic takiego dziwnego), a ślub z inną kobietą wziął gdy Aleksander miał 4 lata. Co ciekawe Rozalia wyszła za Andrzeja w rok po tym.

Ale wracając do głównego tematu to coś jest na rzeczy przy tych różnych problemach z nazwiskami ojców pozamałżeńskich dzieci. Tylko co? Sama fikcja? Czy może jest w tym jakaś prawda?

Jerzy
Ostatnio zmieniony śr 28 kwie 2021, 19:58 przez Korzeniewski_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

od wieków dzieci pozamałżeńskie były naznaczone piętnem bękarta i nic dziwnego w tym, że jak była taka możliwość to tego ojca sobie wymyślały, tym bardziej, że jako wdowiec nie musiał przedstawiać własnej metryki, wystarczał akt zgonu poprzedniej żony.
pozdrawiam
BasiaS
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

No dobrze więc wrzucam wszystko z pełnymi stronami żeby było bardziej czytelnie.

1. Narodziny Tomasza Miłkowski - Golanka dom nr.7 15.11.1824 syn Franciszki Miłkowski

https://zapodaj.net/cfcf27853212a.jpg.html

2. Ślub Tomasza Miłkowski i Magdaleny Witek - Meszna Opacka dom nr. 5 24.11.1858

https://zapodaj.net/a2aa5a1422206.jpg.html

3. Narodziny Michała Miłkowski syna Tomasza i Magdaleny Witek - Siedliska dom nr. 93 06.07.1859

https://zapodaj.net/a0180838493d1.jpg.html

4. Narodziny Wojciecha Bulaga syna Tomasza Bulaga i Magdaleny Witek - Siedliska dom nr. 93 18.02.1861

https://zapodaj.net/d1fd705a91649.jpg.html

5. Śmierć Wojciecha Bulaga syna Tomasza Bulaga i Magdaleny Witek - Meszna Opacka dom nr. 5 01.09.1884

https://zapodaj.net/74e7e8f28bd09.jpg.html

6. Drugi ślub Tomasza Bulaga z Katarzyną Piszczek - Meszna Opacka dom nr. 5 20.02.1879

https://zapodaj.net/852d199f8ab45.jpg.html

Co do pytania o Michała Miłkowski czyli pierwszego syna Tomasza, nie wiem co się z nim stało do niedawna nie wiedziałem w ogóle o nim i nie skupiałem się żeby go odnaleźć. Myślę że to nadrobię, ale czy powinienem szukać Michała Miłkowski czy Michała Bulaga??
Zwróciłem też uwagę na numery domów bo wcześniej pisałem że mieszkali w Mesznej Opackiej nr. 5 i był to rodziiny dom Magdaleny Witek. Teraz się zastanawiam czy to był jej rodzinny dom czy dom jej pierwszego męża, bo Magdalena było wdową po Franciszku Galas. Czy istnieje taka możliwość że została w domu po mężu a potem Tomasz się tam wprowadził czy podaje się w akcie ślubu nr. domu w którym się urodziła?
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
kawka

Sympatyk

Post autor: kawka »

Czy szukałeś w Siedliskach aktu zgonu Tomasza Miłkowskiego ? Może się okazać, ze Tomasz Bulaga to kolejny mąż.
W okolicach Tuchowa, rzadko widzę zmianę nazwiska. Elżbieta
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Nie nie szukałem Tomasza Miłkowskiego, chyba nawet nie mam za wielu metryk z miejscowości Siedliska. Tomasz Bulaga zmarł w roku 1904 więc gdyby Tomasz Miłkowski żył podobnie długo to już tym bardziej nie mam metryk. Ale patrząc na te metryki które zamieściłem to wydaje mi się mało prawdopodobne żeby Tomasz Bulaga był drugim mężem po Tomaszu Milkowskim
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Tomasz Bulaga zmarł w roku 1904 więc gdyby Tomasz Miłkowski żył podobnie długo to już tym bardziej nie mam metryk. Ale patrząc na te metryki które zamieściłem to wydaje mi się mało prawdopodobne żeby Tomasz Bulaga był drugim mężem po Tomaszu Milkowskim

Ja szukałabym aktu zgonu Tomasza Miłkowskiego w latach 1858 do 1860.
oraz aktu ślubu Magdaleny Witek z Tamaszem Bułaga.

To możliwe/prawdopodobne że Magdalena ponownie wyszła za mąż.
Ala
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Czyli uwazacie że Tomasz Miłkowski był jej mężem przed Tomaszem Bulaga? Ja uważam że nie, z tego względu że w późniejszych metrykach które dotyczą narodzin dzieci Tomasza, a miał ich jeszczs szóstkę, jest wpisane że rodzicami Tomasza Bulaga jest Jan Bulaga oraz Franciszka Miłkowski. Moim zdaniem przez to można potwierdzić że Tomasz Miłkowski a Tomasz Bulaga to te same osoby. Wydaje mi się również ze aktu ślubu Tomasza Bulaga z Magdalena nie odnajdę ponieważ przy jego drugim ślubie jest ona wpisana jako wcześniejsza zmarła żona, wnioskuje że byla jego żoną gdy nazywał sie Miłkowski.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
kawka

Sympatyk

Post autor: kawka »

Pod warunkiem, ze nie było dwóch Franciszek Miłkowskich. Elżbieta
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony sob 19 lut 2022, 19:07 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”