Akt zgonu bez danych

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Ines21

Akt zgonu bez danych

Post autor: Ines21 »

Dzień Dobry, proszę o pomoc. Jak mogę otrzymać akt zgonu dziadka znając tylko imię i nazwisko i prawdopodobnie miejscowość urodzenia. Babcia z dziadkiem się rozwiedli - przemoc domowa i od tamtego czasu temat tabu w rodzinie. Babcia była rocznik 1930, podejrzewam że dziadek podobnie, ślub około 1950-1954, rozwód nie mam pojęcia. Akt potrzebuję do wykazania zgonu przy akcie poświadczenia dziedziczenia. Oczywiście zakładam że nie żyje, wiedząc jaki tryb życia prowadził oraz z informacji uzyskanych kiedyś od dalszej jego rodziny- wiedzieli tylko że zmarł ale nie chcieli więcej o nim rozmawiać. Wpisując i szukając na cmentarzach nie znalazłam o nim żadnej informacji. Od czego zacząć??

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Skorzystaj z pomocy prawnika (któremu dokładnie opiszesz sytuację, m.in. po kim dziedziczenie), ale wydaje się, że np może wystarczyć akt małżeństwa dziadków z wpisem o rozwodzie. A i tak od tego (AM) pewnie najłatwiej zacząć by było, nawet gdyby AZ był niezbędny.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Nicpoń_Elzbieta

Sympatyk

Post autor: Nicpoń_Elzbieta »

Dzień dobry
Uzupełnię powyższą informację. Zgon jest, odnotowany w księdze urodzenia, ale w USC. Odnalazłam tak dane śmierci krewnego (+1996 r.). W akcie urodzenia (*1900 r.), na marginesie, były za to adnotacje o ślubie i rozwodzie.
Elżbieta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

tylko, że
a. znałaś informacje o akcie urodzenia (więc wiedziałaś , ze to ten AU)
b. nie było to urodzenie +- 1930, a 1900 co oznacza, że sytuacja jest zupełnie inna
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Ines21

Dziękuję za odpowiedzi. Uzupełnię informację, które udało się uzysjać w USC.
Dziadek urodził się w 1933 roku w Gnieźnie, ślub z babcią w 1952 roku a rozwód w 1974 roku;)
Dane uzyskane z aktu małżeństwa. Niestety wysyłając prośbę o akt zgonu znając tylko datę i miejscowość jego urodzenia, dostałam telefon z USC w Poznaniu że nie są w stanie uszykować Aktu Zgonu bez saty zgonu- data urodzenia, miejscowość, imiona rodziców są niewystarczające.
Proszę o ponysł gdzie i jak teraz próbować to ustalić?
Dziękuję;)
Czy powinnam wystąpić po akt urodzenia i tam będzie adnotacja o zgonie?
Agnieszka
Ines21

Akt zgonu

Dziadek urodził się w 1933 roku w Gnieźnie, ślub z babcią w 1952 roku a rozwód w 1974 roku;)
Dane uzyskane z aktu małżeństwa. Niestety wysyłając prośbę o akt zgonu znając tylko datę i miejscowość jego urodzenia, dostałam telefon z USC w Poznaniu że nie są w stanie uszykować Aktu Zgonu bez saty zgonu- data urodzenia, miejscowość, imiona rodziców są niewystarczające.
Proszę o ponysł gdzie i jak teraz próbować to ustalić?
DziękujęWink
Czy powinnam wystąpić po akt urodzenia i tam będzie adnotacja o zgonie?
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”