Empkowski Jan zagadka

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

cyganmokotow

Sympatyk

Empkowski Jan zagadka

Post autor: cyganmokotow »

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Numer aktu 63

Jak widac w owym akcie dziecko podaje Jan Empkowski a chcrzestnymi jest dwoje szlachciców. Wszyscyumieją pisać....W kolejnych latach ów Jan jest również młynarzem ale pod nazwiskiem Emka, Emkie, Hemka, Homka...A umiera jako Homka z Żelachlinku w młynie...Wszyscy jego potomkowie noszą nazwisko Hemka lub Hymka.....Powyższy akt jest najstarszym aktem mojego przodka jaki znalazłem ...I jedyny z taka formą nazwiska...Proszę o podpowiedzi jak i gdzie mogę szukac jego przodków , gdyż juz nie mam pomysłów....Dodam tylko ze w akcie zgonu nie ma podanych rodziców jest tylko informacja , że był młynarzem i umarł w młynie w Kawęczynie parafia Żelechinek.
Pozdrawiam Michał
GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 7 times

Empkowski Jan zagadka

Post autor: GZZuk »

Sprawdziłabym Empke albo albo Hempke. Forma Empkowski wygląda na utworzoną od tego rodzaju nazwisk.
Zofia
cyganmokotow

Sympatyk

oki juz sprawdzam:)
cyganmokotow

Sympatyk

Witam ponownie. Minęło już trochę czasu i dalej stoję w tym samym punkcie. Czy są jakieś akta własności młynów lub cechy młynarzy z lat 1810-1839.
Mój przodek Jan Emkie Empkoski był najpierw według metryk właścicielem młyna w Padolinie następnie w parafii Żelechlinek we wsi Kawęczyn
Już nie mam pomysły gdzie szukać i czy w ogóle jest szansa znalesc dalszych przodków. A akcie zgonu Jana nie ma podanych rodziców niestety a aktu zgonu jego żony do dziś nie znalazłem
Proszę o wasze wskazówki jeśli jeszcze w ogóle są jakieś
Pozdrawiam Michał Możdżonek
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Sadze, ze ow Jan przybyl z Brandenburgii.
Sprawdzaj zgony innych Emkow moze trafisz na jakis slad.
Dla przykladu:
Zgon 1828 50 Fryderyk Emke Warszawa (ewang.-augsb.)[Uwagi: 02.14.1828 wdowiec miejscowość Kolonia Targowska 00-270 Warszawa, ul. Krzywe Koło 7]
Tez mlynarz, urodzony w Marchii Brandenburskiej.

Pozdrawiam
Grazyna
cyganmokotow

Sympatyk

Witam dziękuję również znalazkem owego Fryderyka niestety nie mogę ustalić połączenia z moim Janem...
cyganmokotow

Sympatyk

Witam po wielu latach szukania
Udało mi sie trawić na trop mojego Jana Emkie
Nie było to łatwe
Ale dzięki Waszym wskazówka udało mi sie znaleść najpierw akta w których był świadkiem w parafii Jana Jerozolimskiego za Murami w Poznaniu gdzie w zapiskach jest jako Jan Emkie młynarz oraz Jan Emkoski syn młynarza.
Nastepnie po kilku kwarendach i próbach znalazłem jego akt chrztu :)))
Chrzest miał miejsce w 1777 roku w parafi Swarzędz w kosciele ewangelickim. Nazwisko i imie w formie oryginalnej to Jan Krystian Omecke(w języku polskim odczytuje sie je jako Emke) stąd zapewne zmiana nazwiska na przestrzeni lat. Księża zapisywali zapewne tak jak słyszeli.
i tu mam kolejne schodki:((
Nie potrawie w ogóle odczytać tego aktu (jest on zapewne po niemiecku) może ktoś by mi zechciał pomóc. To akt prześle na email
Kolejna sprawa to niestety archiwiści z Poznania nie podejmą sie dalszej kwarendy ...Akta ze Swarzedza sa na family search, ale dostepne tylko dla członków.
I tu po raz kolejny proszę o Waszą pomoc może ktoś ma dostęp i zechciałby mi przetłumaczyć akt chrztu Jana
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: sbasiacz »

przecież jest dział tłumaczeń (niemiecki również)
pozdrawiam
BasiaS
cyganmokotow

Sympatyk

Wiem pisałem tam ale bez odpowiedzi niestety
Pozdrawiam Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Ale tu nie chodzi o tłumaczenie, a o wykonanie kwerendy. Znalezienie, zidentyfikowanie, potwierdzenie że to właściwie namierzony dokument.
Dla kogoś. W serwisie z rejestracją i akceptacją regulaminu "dozwolony użytek własny" - tak?;)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
cyganmokotow

Sympatyk

pROSZĘ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM NIE POTRZEBUJE OD NIKOGO KWARENDY . sAM JE ZLECAM ODŁATNIE W ARCHIWACH.
Potwierdzenia nie potrzebuje bo mam pewnośc i potwierdzenie od archiwistów , ze to własciwy skan.
Proszę tylko opomoc w odczytaniu bo nie miałem nigdy do czynienia z aktami ewngelickimi po niemiecku?
Co do drugiego punktu to pytam o członkostwo w serwisie family search ,, czy ktos ma i mogłby mi udostepnic mikrofilmy z parafii Swarzędz i sam sobie skawrenduje?
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Michale ,
po co ten wrzask ? Jakbyś stosował się do tego co sam zalecasz , czyli czytania ze zrozumieniem- to wiedziałbyś czemu nie masz odpowiedzi w dziale tłumaczeń.
Zapoznaj się , proszę z instrukcją jak prosić o tłumaczenie.
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-10160.phtml
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
cyganmokotow

Sympatyk

Znam doskonale zasady jestem troszke na tym serwisie:)
Niestety nie posiadam linku, gdyż skan dostałem na emaila z AP stąd dla zainteresowanych moge go wysłać na email.
I nie robie wrzasku???
Ja równiez pomagam na tym forum na tematy napisane w wątkach a nie szukam drugiego dna lub pisze nie na temat żeby tylko napisać....
Widze , że w dzisiejszych czasch to ciązko o co kolwiek się zapytac bo ciągle odpisują ludzie nie na temat
Pozdrawiam bez odbioru
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Michal,
Jestes na tym forum od 2010 roku i nie wiesz jak zamiescic zdjecie czy skan na forum ?
Tutaj jest sciaga:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... e&start=15
Jak juz zalapiesz to umiescisz prosbe w dziale tlumaczen i na pewno otrzymasz pomoc.

Powodzenia
Grazyna
cyganmokotow

Sympatyk

dziękuje juz działam:)

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”