Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Dominik_1983

Sympatyk

Post autor: Dominik_1983 »

Goś_Edmund pisze:
Dominik_1983 pisze:Witam,

Proszę o sprawdzenie osoby Stanisława Rudzka oraz jej rodziców Franciszka Rudzkiego oraz Józefy Rudzkiej z domu Świrgun.
Proszę podać choć miejscowość z którą te nazwisko jest związane, lub parafię, gdyż inaczej nie ma szans szukać w XI tomach wypisów
Edmund
Parafia Rymacze, dekanat Luboml, wieś Rymacze
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Goś_Edmund »

Dominik_1983 pisze:
Goś_Edmund pisze:
Dominik_1983 pisze:Witam,

Proszę o sprawdzenie osoby Stanisława Rudzka oraz jej rodziców Franciszka Rudzkiego oraz Józefy Rudzkiej z domu Świrgun.
Proszę podać choć miejscowość z którą te nazwisko jest związane, lub parafię, gdyż inaczej nie ma szans szukać w XI tomach wypisów
Edmund
To co znalazłem z prawdopodobieństwem pasuje do prośby.
Parafia Rymacze
Rudzki Franciszek, s. Michała i Agnieszki zd.Dyczka, stanu wolnego, katolik, ochrz. W 1903 w Lubomlu i Tołysz Karolina, c. Szymona i Teresy zd. Rekuta, stanu wolnego, katoliczka, ochrz. W 1908 w Lubomlu. Świadkowie: Józef Rudzki, s. Dominika i Jakub Rudzki, s. Tomasza z Rymacz. Sporządził: ks. Stanisław Brajczewski dnia 9.09.1928r. Nr protokołu przedślubnego 21/1928
Rudzki Franciszek, ur. 1922, ochrzczony w parafii Lubomi, bierzmowany w 1940r., imię na bierzmowaniu: Józef, świadek:Weremko Władysław, nr aktu 22/1940
Rudzki Franciszek, ur. 1914, ochrz. W parafii Lubomi, bierzmowany w 1929r. przez bpa Walczukiewicza, imię na bierzmowaniu: Antoni, nr aktu 134/1929
Rudzki Franciszek, bierzmowany w 1940, imię na bierzmowaniu: Tadeusz, nr aktu 336/1940
Świedroń Władysław, ur. 1928 w Terebejkach, bierzmowany w 1940r. imie na bierzmowaniu: Jan, świadek: Rudzki Franciszek, nr aktu 142/1940
Rudzki Franciszek, s. Józefa i Katarzyny (58 lat), rolnik, zam. Rymacze, zmarł 17.02.1934, choroba nerkowa, sakramentami zaopatrzył ks. Stanisław Brajczewski, pochowany 19.02.1934 na cmentarzu w Rymaczach, nr aktu 4/1934
Edmund
Dominik_1983

Sympatyk

Post autor: Dominik_1983 »

Goś_Edmund pisze:
Dominik_1983 pisze:
Goś_Edmund pisze: Proszę podać choć miejscowość z którą te nazwisko jest związane, lub parafię, gdyż inaczej nie ma szans szukać w XI tomach wypisów
Edmund
To co znalazłem z prawdopodobieństwem pasuje do prośby.
Parafia Rymacze
Rudzki Franciszek, s. Michała i Agnieszki zd.Dyczka, stanu wolnego, katolik, ochrz. W 1903 w Lubomlu i Tołysz Karolina, c. Szymona i Teresy zd. Rekuta, stanu wolnego, katoliczka, ochrz. W 1908 w Lubomlu. Świadkowie: Józef Rudzki, s. Dominika i Jakub Rudzki, s. Tomasza z Rymacz. Sporządził: ks. Stanisław Brajczewski dnia 9.09.1928r. Nr protokołu przedślubnego 21/1928
Rudzki Franciszek, ur. 1922, ochrzczony w parafii Lubomi, bierzmowany w 1940r., imię na bierzmowaniu: Józef, świadek:Weremko Władysław, nr aktu 22/1940
Rudzki Franciszek, ur. 1914, ochrz. W parafii Lubomi, bierzmowany w 1929r. przez bpa Walczukiewicza, imię na bierzmowaniu: Antoni, nr aktu 134/1929
Rudzki Franciszek, bierzmowany w 1940, imię na bierzmowaniu: Tadeusz, nr aktu 336/1940
Świedroń Władysław, ur. 1928 w Terebejkach, bierzmowany w 1940r. imie na bierzmowaniu: Jan, świadek: Rudzki Franciszek, nr aktu 142/1940
Rudzki Franciszek, s. Józefa i Katarzyny (58 lat), rolnik, zam. Rymacze, zmarł 17.02.1934, choroba nerkowa, sakramentami zaopatrzył ks. Stanisław Brajczewski, pochowany 19.02.1934 na cmentarzu w Rymaczach, nr aktu 4/1934
Edmund
Niestety żaden z nich nie pasuje. Ja mam Franciszka Rudzkiego urodzonego 7.01.1898 roku w Rymaczach syna Józefa Rudzkiego i Anny Rudzkiej z domu Iwko.

Natomiast Józefa Rudzka z domu Świrgun jest również urodzona w 1898 roku. Jej rodzice to Piotr Świrgun i Marianna Świrgun z domu Dyczko.
Awatar użytkownika
stevebr

Sympatyk

Post autor: stevebr »

Witam koleżanki i kolegów.
Mam takie oto pytanie. W książce meldunkowej miasta Gryfice znalazłem tak zapisane dane z 1956 roku - Wiktoria Bielecka c. Franciszka i Antoniny z d. Śliwińskiej, ur. 24.12.1905 r. Sośniki lub Saśniki, ZSRR.
Na stronach o Wołyniu nie znalazłem jednak takiej miejscowości, a chyba najbardziej pasującą miejscowością byłyby Soszniki, gmina Rafałówka, powiat Sarny, woj. wołyńskie, parafia Wyrka.
Czy w wykazach ks. Żurka można byłoby sprawdzić czy znajdą się takie osoby jak wyżej wymienione?

Pozdrawiam
Sławek
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

stevebr pisze:Witam koleżanki i kolegów.
Mam takie oto pytanie. W książce meldunkowej miasta Gryfice znalazłem tak zapisane dane z 1956 roku - Wiktoria Bielecka c. Franciszka i Antoniny z d. Śliwińskiej, ur. 24.12.1905 r. Sośniki lub Saśniki, ZSRR.
Na stronach o Wołyniu nie znalazłem jednak takiej miejscowości, a chyba najbardziej pasującą miejscowością byłyby Soszniki, gmina Rafałówka, powiat Sarny, woj. wołyńskie, parafia Wyrka.
Czy w wykazach ks. Żurka można byłoby sprawdzić czy znajdą się takie osoby jak wyżej wymienione?

Pozdrawiam
Sławek
Parafia Wyrka powstała kilka lat przed wybuchem II WŚ, więc myślę, że wskazane byłoby zweryfikowanie, gdzie wcześniej należeli wierni z tej wsi.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
stevebr

Sympatyk

Szczerze powiem, że nie wiem. Faktycznie parafia Wyrka dopiero w 1934 roku była erygowana. Myślałem, że może w takim razie Rafałówka ale i ta była dość młoda bo od 1925. Pewności żadnej nie mam ale w takim wypadku to może Włodzimierzec, gdzie parafia istniała już od 1703 roku?

Pozdrawiam
Sławek
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

stevebr pisze:Szczerze powiem, że nie wiem. Faktycznie parafia Wyrka dopiero w 1934 roku była erygowana. Myślałem, że może w takim razie Rafałówka ale i ta była dość młoda bo od 1925. Pewności żadnej nie mam ale w takim wypadku to może Włodzimierzec, gdzie parafia istniała już od 1703 roku?

Pozdrawiam
Sławek
Wyrka była w dekanacie kostopolskim, bardzo "młodym" dekanatem. Parafie: Annowola (erygowana w 1924), Berezne (erg.1765), Huta Stepańska (erg.1922),Janowa Dolina (erg.1936), Kazimirka (erg.1926), Kostopol (erg.1924),Potasznia (erg.1924), Wyrka (erg. 1934). Z tego wyliczenia wynika, że wchodzi w rachubę Berezne. Ale nie jestem pewien na 100 procent. Postaram się wczytać w historię Diecezji Łuckiej( jedna książka) to może się upewnię.
Edmund
Awatar użytkownika
stevebr

Sympatyk

Goś_Edmund pisze:
stevebr pisze:Szczerze powiem, że nie wiem. Faktycznie parafia Wyrka dopiero w 1934 roku była erygowana. Myślałem, że może w takim razie Rafałówka ale i ta była dość młoda bo od 1925. Pewności żadnej nie mam ale w takim wypadku to może Włodzimierzec, gdzie parafia istniała już od 1703 roku?

Pozdrawiam
Sławek
Wyrka była w dekanacie kostopolskim, bardzo "młodym" dekanatem. Parafie: Annowola (erygowana w 1924), Berezne (erg.1765), Huta Stepańska (erg.1922),Janowa Dolina (erg.1936), Kazimirka (erg.1926), Kostopol (erg.1924),Potasznia (erg.1924), Wyrka (erg. 1934). Z tego wyliczenia wynika, że wchodzi w rachubę Berezne. Ale nie jestem pewien na 100 procent. Postaram się wczytać w historię Diecezji Łuckiej( jedna książka) to może się upewnię.
Edmund
Będę Ci Edmund bardzo wdzięczny. Na stronach o Wołyniu - http://free.of.pl/w/wolynskie/diecezja/diecezja.html
wymienione są parafie wołyńskie ale tam wśród miejscowości należących do poszczególnych parafii Soszniki tylko raz występują i to przy parafii Wyrka. Dlatego też nie wiem do której parafii mogły należeć wcześniej.
Oczywiście na 100% nie wiem czy te Soszniki to jest właśnie to miejsce, w którym urodziła się Wiktoria Bielecka (według zapisu z 1956 roku ur. 24.12.1905 r. Sośniki lub Saśniki, ZSRR)

Pozdrawiam
Sławek
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Co do wpisu meldunkowym to mój tato miał Janówka,ZSRR, choć urodził się w Polsce na Wołyniu. Rejon o którym wspominamy w XIX wieku był mało zaludniony. Gdy przepatrzyłem strukturę parafii XIX wieku to faktycznie pozostaje nam Berezne i Włodzimierzec. Berezne sprawdziłem - tam nazwisko takowe się nie pojawia. Pozostaje sprawdzenie drugiej parafii tj. Włodzimierzec - ale to musi sprawdzić w IX tomie Marcin, gdyż, niestety tomu IX nie posiadam nadal.
Edmund
Awatar użytkownika
stevebr

Sympatyk

Goś_Edmund pisze:Co do wpisu meldunkowym to mój tato miał Janówka,ZSRR, choć urodził się w Polsce na Wołyniu. Rejon o którym wspominamy w XIX wieku był mało zaludniony. Gdy przepatrzyłem strukturę parafii XIX wieku to faktycznie pozostaje nam Berezne i Włodzimierzec. Berezne sprawdziłem - tam nazwisko takowe się nie pojawia. Pozostaje sprawdzenie drugiej parafii tj. Włodzimierzec - ale to musi sprawdzić w IX tomie Marcin, gdyż, niestety tomu IX nie posiadam nadal.
Edmund
Znam to, czworo rodzeństwa mojego taty urodziło się w Konińsku par. Maniewicze na polskim wtedy Wołyniu, a u dwójki z nich, w dowodzie osobistym, sam widziałem, że mieli wpisane miejsce urodzenia - Konińsk, ZSRR.
Dziękuję Edmund i czekam na pomoc od Marcina

Pozdrawiam
Sławek
MarcinBialasek

Sympatyk

Post autor: MarcinBialasek »

Uprzejmie proszę o sprawdzenie: Władysław Dobrowolski ur. 1911 parafia Skurcze (dekanat łucki) oraz Stefan Dobrowolski (ur. przed 1890) z tej samej parafii
Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tom_mk »

We Włodzimiercu, Sosiński i Sasiński nie wystepuje.
Bielecki Józef, Marcin, Mikołaj.
Prosze o adres email to wysle zdjecie strony.

Tomasz
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

MarcinBialasek pisze:Uprzejmie proszę o sprawdzenie: Władysław Dobrowolski ur. 1911 parafia Skurcze (dekanat łucki) oraz Stefan Dobrowolski (ur. przed 1890) z tej samej parafii
Niestety, w zamieszczony wypisach parafii Skurcze takowe dane nie znalazłem.
Edmund
Awatar użytkownika
stevebr

Sympatyk

Tom_mk pisze:We Włodzimiercu, Sosiński i Sasiński nie wystepuje.
Bielecki Józef, Marcin, Mikołaj.
Prosze o adres email to wysle zdjecie strony.

Tomasz
Witam Tomaszu,
Sośniki lub Saśniki to miejsce urodzenia Wiktorii Bieleckiej, ale zakładam, że to nieprawidłowo zapisana nazwa, a prawidłowa powinna być Soszniki ;-)
Z Bieleckich szukam Wiktorii ur. 24.12.1905 r. oraz jej rodziców:
Bielecki Franciszek ur?
Antonina z d. Śliwińska, po mężu Bielecka
Mój e-mail: slawekkor@interia.pl

Z góry dzięki i pozdrawiam
Sławek
Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tom_mk »

Wyslalem email.

Tomasz