Szanowni Państwo,
Wyjątkowo pozwolę sobie na złamanie forumowej zasady "jeden akt - jeden temat" i tym razem zwrócę się z łączną prośbą o przetłumaczenie trzech metryk chrztu oraz dwóch metryk zgonu (wszystkie z ksiąg metrykalnych Parafii w Chruszczobrodzie). Moderatorów forum przepraszam za ten zabieg, ale jest on uzasadniony.
Staram się ustalić dane genealogiczne dotyczące Marianny Oleś z domu Przybyła/o, która jest moją prapraprababką. W dniu 26 kwietnia 1869 r. w Kościele Parafialnym w Chruszczobrodzie zawarła związek małżeński z moim praprapradziadkiem Tomaszem Olesiem. Już wcześniej z metryki ślubu praprapradziadków dowiedziałem się, że Marianna Przybyła/o była córką Jana Przybyły/o oraz Marianny z Nędzów, a ona sama w chwili zawarcia związku małżeńskiego pozostawała panną i miała 16 lat (choć oczywiście wiadomo, że do wieku wskazywanego w metrykach należy podchodzić z ostrożnością). Szacunkowy rachunek pozwala na przyjęcie hipotezy, że Marianna Przybyła/o urodziła się około 1853 r. (data ślubu minus wiek wskazany w metryce).
Indeksy metryk chrztów/urodzeń Parafii Chruszczobrodzkiej dostępne w Genetece odnotowują istnienie aż trzech metryk urodzeń dziewcząt o imieniu Marianna, które urodziły się w przeciągu jednej dekady z rodziców Jana Przybyły/o i Marianny z Nędzów:
· Mariannę I Przybyło/a, ur. styczeń 1842 r. w Tucznobabie,
· Mariannę II Przybyło/a, ur. marzec 1850 r. w Tucznobabie,
· Mariannę III Przybyło/a, ur. styczeń 1853 r. w Tucznobabie.
Nadto, indeksy zgonów Parafii Chruszczobrodzkiej dostępne w Genetece odnotowują w przeciągu jednej dekady istnienie dwóch metryk zgonu dziewcząt o imieniu Marianna, urodzonych z rodziców Jana Przybyły/o i Marianny z Nędzów:
· w styczniu 1842 r. w Tucznobabie,
· w lutym 1851 r. w Tucznobabie.
Najprawdopodobniej moja prapraprababka Marianna Przybyło/a po mężu Oleś jest tą "trzecią" Marianną, która urodziła się dopiero w styczniu 1853 r. Wniosek taki nasuwa się sam, ponieważ oba wyżej wymienione zgony dziewcząt o imieniu "Marianna" urodzonych z tych samych rodziców i w tej samej wsi, następują w 1842 r. i 1851 r., a więc jeszcze zanim przyszła na świat Marianna III.
Chcę jednak zweryfikować tę hipotezę w oparciu o źródła metrykalne, a nie tylko same indeksy, dlatego zwracam się z uprzejmą prośbą o odczytanie i przetłumaczenie poniżej podlinkowanych wpisów z ksiąg metrykalnych Kościoła Parafialnego w Chruszczobrodzie z łaciny na język polski:
1) METRYKA CHRZTU MARIANNY "I" PRZYBYŁO/A
ur. styczeń 1842 r. w Tucznobabie
https://ibb.co/bKnT3P7
2) METRYKA CHRZTU MARIANNY "II" PRZYBYŁO/A
ur. marzec 1850 r. w Tucznobabie
https://ibb.co/q9KcsVV
3) METRYKA CHRZTU MARIANNY "III" PRZYBYŁO/A
ur. styczeń 1853 r. w Tucznobabie
https://ibb.co/Fhxqdk3
4) METRYKA ZGONU MARIANNY PRZYBYŁO/A - styczeń 1842 r.:
https://ibb.co/S0Z6jCP
5) METRYKA ZGONU MARIANNY PRZYBYŁO/A - luty 1851 r.:
https://ibb.co/8xYPZrG
Z wyrazami szacunku,
Jędrzej
Trzy Mariany Przybyłówny z Tucznobaby, Chruszczobród [OK]
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- jedrzejgryko

Trzy Mariany Przybyłówny z Tucznobaby, Chruszczobród [OK]
Ostatnio zmieniony pt 07 maja 2021, 02:01 przez jedrzejgryko, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Andrzej75

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Zagadka trzech Mariann Przybyło z Tucznobaby, Chruszczobród
Tucznobaba
chrz. 16 I; ur. 16 I o godz. 1 po północy
dziecko: Marianna
rodzice: pracowici Jan Przybyła i Marianna Nędzówna, ślubni małżonkowie
chrzestni: pracowici Jan Bzowski z Chruszczobrodu; Franciszka Przybyłowa z Tucznobaby
[na marginesie jest prawdopodobnie ucięta wzmianka o śmierci tego dziecka]
---
Tucznobaba, nr domu 16
chrz. 10 III; ur. 10 III o godz. 6 rano
chrzestni: pracowici Błażej Waluda; Petronela Stychnowa; oboje z Tucznobaby
---
Tucznobaba, nr domu 16
chrz. 31 I; ur. 30 I o godz. 6 wieczorem
chrzestni: pracowici Jan Kuzior z Tucznobaby; Katarzyna Perdakowa z Wiesiołki
---
Tucznobaba
poch. 28 I; zm. 26 I o godz. 5 po południu
zgon: Marianna Przybyłówna, dziecko, 9 dni, córka Jana i Marianny Nędzówny Przybyłów; na kolki i kaszel
---
Tucznobaba, nr domu 16
poch. 6 II; zm. 4 II o godz. 8 wieczorem
zgon: Marianna Przybyłówna, dziecko, 7 mies., córka Jana i Marianny Nędzówny Przybyłów; na nieznaną chorobę
chrz. 16 I; ur. 16 I o godz. 1 po północy
chrzestni: pracowici Jan Bzowski z Chruszczobrodu; Franciszka Przybyłowa z Tucznobaby
[na marginesie jest prawdopodobnie ucięta wzmianka o śmierci tego dziecka]
---
Tucznobaba, nr domu 16
chrz. 10 III; ur. 10 III o godz. 6 rano
chrzestni: pracowici Błażej Waluda; Petronela Stychnowa; oboje z Tucznobaby
---
Tucznobaba, nr domu 16
chrz. 31 I; ur. 30 I o godz. 6 wieczorem
chrzestni: pracowici Jan Kuzior z Tucznobaby; Katarzyna Perdakowa z Wiesiołki
---
Tucznobaba
poch. 28 I; zm. 26 I o godz. 5 po południu
zgon: Marianna Przybyłówna, dziecko, 9 dni, córka Jana i Marianny Nędzówny Przybyłów; na kolki i kaszel
---
Tucznobaba, nr domu 16
poch. 6 II; zm. 4 II o godz. 8 wieczorem
zgon: Marianna Przybyłówna, dziecko, 7 mies., córka Jana i Marianny Nędzówny Przybyłów; na nieznaną chorobę
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
- jedrzejgryko

Panie Andrzeju,
Uprzejmie dziękuję za przetłumaczenie metryk.
Wydaje mi się, że zagadka trzech córek Jana Przybyły i Marianny z Nędzów noszących to samo imię została rozwikłana.
Dnia 16 stycznia 1842 r. rodzi się Marianna I Przybyła, która nie przeżywa nawet dwóch tygodni, umierając 26 stycznia 1842 r.
Osiem lat później, dnia 10 marca 1850 r. na świat przychodzi Marianna II Przybyła, ale jej życie jest niewiele dłuższe od starszej siostry, której zostało nadane to samo imię. Umiera 4 lutego 1851 r. przeżywszy niespełna rok (ujawnia się tutaj błąd plebana, który w metryce zgonu określił niepoprawnie wiek zmarłej dziewczynki na 7 miesięcy).
Tak jak przypuszczałem, moją prapraprababką okazuje się być Marianna III Przybyła, która urodziła się dnia 30 stycznia 1853 r. To ona szesnaście lat później, 26 kwietnia 1869 r. poślubi mojego praprapradziadka Tomasza Olesia.
Z wyrazami szacunku,
Jędrzej
Uprzejmie dziękuję za przetłumaczenie metryk.
Wydaje mi się, że zagadka trzech córek Jana Przybyły i Marianny z Nędzów noszących to samo imię została rozwikłana.
Dnia 16 stycznia 1842 r. rodzi się Marianna I Przybyła, która nie przeżywa nawet dwóch tygodni, umierając 26 stycznia 1842 r.
Osiem lat później, dnia 10 marca 1850 r. na świat przychodzi Marianna II Przybyła, ale jej życie jest niewiele dłuższe od starszej siostry, której zostało nadane to samo imię. Umiera 4 lutego 1851 r. przeżywszy niespełna rok (ujawnia się tutaj błąd plebana, który w metryce zgonu określił niepoprawnie wiek zmarłej dziewczynki na 7 miesięcy).
Tak jak przypuszczałem, moją prapraprababką okazuje się być Marianna III Przybyła, która urodziła się dnia 30 stycznia 1853 r. To ona szesnaście lat później, 26 kwietnia 1869 r. poślubi mojego praprapradziadka Tomasza Olesia.
Z wyrazami szacunku,
Jędrzej