Koloniści z Czech
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Koloniści z Czech
Witam wszystkich,
To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli pytam o rzeczy oczywiste.
Z tego co ustaliłem w trakcie moich poszukiwań wynika, że mój przodek – Wacław Rejnus, przybył na terytorium Polski z Czech. To co wiem do tej pory wygląda następująco:
- Wacław urodził się w 1776 roku i mieszkał na terenie par. Žamberk w Czechach, w 1801 roku ożenił się tam z Katarzyną
- w roku 1802, jako mieszkaniec wsi Lišnice położonej w tejże parafii, chrzci swojego pierwszego syna , także Wacława, jest to jednocześnie ostatnia znana mi informacja o nim z terytorium Czech
- między 1802 a 1806 przenosi się na terytorium Polski
- w 1806 w parafii Jadów chrzci swojego syna Jana
W tych akurat latach te tereny mazowsza wchodziły jeszcze w skład zaboru austriackiego. Z tego co dowiedziałem się z literatury, w latach 1799-1806 Austriacy próbowali pustki po opuszczonych gospodarstwach chłopskich znajdujące się w dobrach skarbowych zapełnić kolonistami z krajów niemieckich, ale ostatecznie większość kolonistów pochodziła z Czech i Moraw. Zapewne właśnie wtedy Wacław z rodziną przenosi się z Czech do wsi Sitne w parafii Jadów. Prawdopodobnie nie był jedynym kolonistą, gdyż w tym samym czasie w tej wsi zaczyna pojawiać się nazwisko Rysiawy/Ryszawy, a to nazwisko występuje również w czeskich księgach, które przeglądałem.
Moje pytanie brzmi: gdzie mógłbym znaleźć jakieś informacje na temat ich przybycia? Może jakieś dokumenty dotyczące nadania ziemi (podobno zgodnie z decyzją cesarza Franciszka II mieli dostawać ją na własność, zwolnienie z pańszczyzny i opłacać mieli czynsz)? Może były jakieś listy obsadzanych pustek, niekoniecznie imienne, ale także takie które pozwoliłyby ustalić w którym konkretnie roku i ilu kolonistów przybyło do tej wsi?
Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam,
Marcin
To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli pytam o rzeczy oczywiste.
Z tego co ustaliłem w trakcie moich poszukiwań wynika, że mój przodek – Wacław Rejnus, przybył na terytorium Polski z Czech. To co wiem do tej pory wygląda następująco:
- Wacław urodził się w 1776 roku i mieszkał na terenie par. Žamberk w Czechach, w 1801 roku ożenił się tam z Katarzyną
- w roku 1802, jako mieszkaniec wsi Lišnice położonej w tejże parafii, chrzci swojego pierwszego syna , także Wacława, jest to jednocześnie ostatnia znana mi informacja o nim z terytorium Czech
- między 1802 a 1806 przenosi się na terytorium Polski
- w 1806 w parafii Jadów chrzci swojego syna Jana
W tych akurat latach te tereny mazowsza wchodziły jeszcze w skład zaboru austriackiego. Z tego co dowiedziałem się z literatury, w latach 1799-1806 Austriacy próbowali pustki po opuszczonych gospodarstwach chłopskich znajdujące się w dobrach skarbowych zapełnić kolonistami z krajów niemieckich, ale ostatecznie większość kolonistów pochodziła z Czech i Moraw. Zapewne właśnie wtedy Wacław z rodziną przenosi się z Czech do wsi Sitne w parafii Jadów. Prawdopodobnie nie był jedynym kolonistą, gdyż w tym samym czasie w tej wsi zaczyna pojawiać się nazwisko Rysiawy/Ryszawy, a to nazwisko występuje również w czeskich księgach, które przeglądałem.
Moje pytanie brzmi: gdzie mógłbym znaleźć jakieś informacje na temat ich przybycia? Może jakieś dokumenty dotyczące nadania ziemi (podobno zgodnie z decyzją cesarza Franciszka II mieli dostawać ją na własność, zwolnienie z pańszczyzny i opłacać mieli czynsz)? Może były jakieś listy obsadzanych pustek, niekoniecznie imienne, ale także takie które pozwoliłyby ustalić w którym konkretnie roku i ilu kolonistów przybyło do tej wsi?
Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
koloniści z Czech
Cześć,
W aktach metrykalnych podawane było często, oprócz wieku stawających do aktu, również ich zajęcie.
Przeglądając różne dokumenty dot. moich przodków o nazwisku Ryszawy(-a)/Rysiawy(-a) w parafii Kamionna natknąłem się na informację, że byli oni kolonistami-czynszownikami, włościanami-czynszownikami. Jednak w parafii Kamieńczyk byli oni już nazywani gospodarzami i robotnikami (ros. хозяинъ, работникъ - o ile dobrze piszę wg starej ortografii rosyjskiej), ale z tego, co przekazali mi w opowieściach starsi krewni, pańszczyzny nie było. Co do samych Ryszawów/Rysiawów - to przyjechali do Sitnego z czeskiej miejscowości Dolní Dobrouč (niem. Liebenthal) - tam ich nazwisko zapisywane było Ryšavý/Ryšavá.
Pozdrawiam,
Paweł
W aktach metrykalnych podawane było często, oprócz wieku stawających do aktu, również ich zajęcie.
Przeglądając różne dokumenty dot. moich przodków o nazwisku Ryszawy(-a)/Rysiawy(-a) w parafii Kamionna natknąłem się na informację, że byli oni kolonistami-czynszownikami, włościanami-czynszownikami. Jednak w parafii Kamieńczyk byli oni już nazywani gospodarzami i robotnikami (ros. хозяинъ, работникъ - o ile dobrze piszę wg starej ortografii rosyjskiej), ale z tego, co przekazali mi w opowieściach starsi krewni, pańszczyzny nie było. Co do samych Ryszawów/Rysiawów - to przyjechali do Sitnego z czeskiej miejscowości Dolní Dobrouč (niem. Liebenthal) - tam ich nazwisko zapisywane było Ryšavý/Ryšavá.
Pozdrawiam,
Paweł
- Lipnik.F.Turas

koloniści z Czech
To tak na szybko pisze aby zaznaczyć sobie ten post.
Czechy małą bardzo rozbudowane zasoby i trochę potrwa zanim postaram się odszukać śladów przodków. Ale będę miał Twoje pytanie na względzie.
Przodkowie na pewno byli wolnymi ludźmi. Cesarz uwolnił chłopów od pańszczyzny nawet w Polsce po pierwszym rozbiorze. Generalnie pomierzono grunty i wyznaczono podatki. Sprytny sposób na polską szlachtę walczącą o swoje prawa między innymi pańszczyźniane. Uniwersał połaniecki Kościuszki był ewentualna zapowiedzią uwolnienia. W ekstremalnym sprzeciwie po latach w 1848 roku doszło do rabacji w Galicji. To tak na szybko.
Jan
Czechy małą bardzo rozbudowane zasoby i trochę potrwa zanim postaram się odszukać śladów przodków. Ale będę miał Twoje pytanie na względzie.
Przodkowie na pewno byli wolnymi ludźmi. Cesarz uwolnił chłopów od pańszczyzny nawet w Polsce po pierwszym rozbiorze. Generalnie pomierzono grunty i wyznaczono podatki. Sprytny sposób na polską szlachtę walczącą o swoje prawa między innymi pańszczyźniane. Uniwersał połaniecki Kościuszki był ewentualna zapowiedzią uwolnienia. W ekstremalnym sprzeciwie po latach w 1848 roku doszło do rabacji w Galicji. To tak na szybko.
Jan
Re: koloniści z Czech
Pawle, Rejnusowie i Ryszawi często występują razem w dokumentachpablo53 pisze:Cześć,
Pozdrawiam,
Paweł
Ale wracając do tematu, mam trochę przesłanek w dokumentach potwierdzających, że koloniści ci musieli mieć trochę wyższy status społeczny i nie byli zwykłymi chłopami. Na 5 dzieci mojego Wacława dwoje zawiera związki małżeńskie ze szlachetnie urodzonymi. Córka wychodzi w Warszawie za mąż za podpułkownika 4. Pułku Ułanów Wojsk Polskich, a syn żeni się z córką szlachcica dziedzica osiadłego w Komorach. Co więcej, w pisemnej zgodzie rodziców na ślub córki w Warszawie jej rodzice określani są jako obywatele "zostający na własnej części ziemi dziedzicznie do nich należącej".
Marcin
-
Doniec_Henry

witam,
cytuje
...koloniści ci musieli mieć trochę wyższy status społeczny i nie byli zwykłymi chłopami.
Wysiedleńcy z Czech, głównie rzemieślnicy, mieszkańcy miast, udawali się do Prus Książęcych.
Byli już przyjmowani w drodze w Wielkopolsce, zwłaszcza w Poznaniu.
cytuje
...koloniści ci musieli mieć trochę wyższy status społeczny i nie byli zwykłymi chłopami.
Wysiedleńcy z Czech, głównie rzemieślnicy, mieszkańcy miast, udawali się do Prus Książęcych.
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
Temat zbiega się z moimi poszukiwaniami Jana Teparza. Też przybył z Cesarstwa Austriackiego i zmienił nazwisko na Brzeziński około roku 1800. Poślubił miejscową wdowę w Chojnem pod Sieradzem, został sołtysem wsi i oto jestem. Ale dojść skąd tu przybył nie zdołałem od lat. Może ktoś trafił na to nazwisko albo wie gdzie szukać spisów osadniczych?Doniec_Henry pisze:witam,
cytuje
Wszystkim ludziom dobrej woli, dziękuję za pomoc. Krystian
-
Doniec_Henry

ponownie w temacie...
zobacz tutaj
Szukaj – Nazwisko -
Mapa Czech - Punkt/kolor/-Mapa Miasta - Punkt - wykaz nazwisk
https://www.genebaze.cz/cgi-bin/eae.cgi?lang=us
zobacz tutaj
Szukaj – Nazwisko -
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
Niestety brak nazwiska. A może błędnie zakładam, że Czechy? Może Węgry też pod uwagę brać trzeba.Doniec_Henry pisze:ponownie w temacie...
zobacz tutaj
Szukaj – Nazwisko -
Ale ta baza jest baaaardzo niekompletna więc nie ma co się sugerować, że nie ma nazwiska.Megabyzos pisze:Niestety brak nazwiska. A może błędnie zakładam, że Czechy? Może Węgry też pod uwagę brać trzeba.Doniec_Henry pisze:ponownie w temacie...
zobacz tutaj
Szukaj – Nazwisko -
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Robert
Trafiłem na nie kiedyś w miejscowości Radutice kolo Brna. Byl tam nawet Jan urodzony 5 listopada 1773 ale na pewno takich bylo wiecej. Był też ród Te Pasz w Borken Westfalia. Dużo tropów, zero pewności.diabolito pisze:Ale ta baza jest baaaardzo niekompletna więc nie ma co się sugerować, że nie ma nazwiska.Megabyzos pisze:Niestety brak nazwiska. A może błędnie zakładam, że Czechy? Może Węgry też pod uwagę brać trzeba.Doniec_Henry pisze:ponownie w temacie...
zobacz tutaj
Szukaj – Nazwisko -
Krystianie,
a skąd ten Jan, skoro Teparz v. Brzeziński z Chojne, mąż Cecylii to Marcin?
Czy piszesz o kimś innym?
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Robert
Znowu.diabolito pisze:Krystianie,
Od lat szukam tego aktu. Cecylia straciła męża Józefa 1803-1806. Bo około 1807 urodziła się jej i Marcinowi córka Gertruda Teparz. I wszystko pięknie tylko dla tych lat akurat Chojne ma vacat. Nie wiem gdzie brali ślub. Marcin według jednego aktu znania przybył do Chojnego około 1800 roku. A jeszcze w 1802 z poprzedniego małżeństwa Cecylii rodzi się Marianna Pielarczyk. Sieradz pobliski też ma luki dla tych lat. Konia z rzędem temu co znajdzie gdzie Chojniacy robili UMZ.diabolito pisze:Ciekawe gdzie Marcin brał ślub z Cecylią?
Ciekawe dlaczego w tym czasie nie ma w Chojne małżeństw
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=299741
ale przecież gdzieś brali śluby.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=299741
ale przecież gdzieś brali śluby.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Robert