Rodzina Beker/Wentland, Zaduszniki (powiat Lipno)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Piekarski_M

Sympatyk

Rodzina Beker/Wentland, Zaduszniki (powiat Lipno)

Post autor: Piekarski_M »

Witam,

Od dłuższego czasu poszukuję moich przodków (Jana?) Gottlieba Bekera (Bekier, Bekker, Bekiert, ...) i jego żony Anny z Wentlantów (tj. Wentland, Wentlant, ...) Narodziny ich dzieci Karoliny, Jana i Andrzeja zostały zarejestrowane w parafii Wielgie (Karolina, 1823) i Zaduszniki (Jan, 1829 i Andrzej, 1831). Adam, który jak przypuszczam był ich pierwszym dzieckiem, zmarł rok po urodzeniu w 1822 roku. Jego narodziny nie zostały zarejestrowane ani w Wielgiem ani w Zadusznikach, o ile mi wiadomo.
Mieszkali oni we wsi Krojczyn, a Gottlieb i Anna żyli prawdopodobnie co najmniej do 1844 roku, kiedy to ich córka Karolina wyszła za mąż i gdzie jest odnotowana jako mieszkająca z rodzicami.

Gottlieb urodził się między 1785 a 1798 rokiem, a Anna między 1793 a 1802 rokiem. W związku z tym patrzę na akta małżeństw od około 1809 do 1821 roku. Nie znalazłem ich w parafiach: Zaduszniki, Wielgie, Dobrzyń n. Wisłą, Mokowo, Szpetal Górny, Chełmica i Wistka Szlachecka.

Szczególną uwagę zwróciłem na Wistkę Szlachecką, ponieważ tam miał miejsce ślub Jakuba Wentlanda z Eufrozyną Bekier (później Piekarską, urodzoną w Dobrzyniu n. Wisłą w 1801 r.) i jest dość prawdopodobne, że jest to coś więcej niż tylko przypadek. Znalazłem również dwa urodzenia braci Eufrozyny, ale nie Gottlieba, więc to tylko spekulacje.

Był też ślub Jana Bogumiła Szymyga z Karoliną Wentland w parafii ewangelickiej w Lipnie, ale to może być zwykły przypadek, bo nazwisko Beker w ogóle nie występuje.

Zastanawiam się, czy istnieją dokumenty, inne niż urodzenia, małżeństwa i zgony, dzięki którym mogę dowiedzieć się, skąd pochodzą lub kim byli ich rodzice, lub czy ktoś tutaj ma więcej informacji, które mogą mi pomóc. Być może wzięli ślub w parafii położonej blisko miejsca, w którym szukam, lub mogli wziąć ślub w miejscu, które nie jest położone w pobliżu, co znacznie utrudniłoby poszukiwania.

Dziękuję za wszelką pomoc.
Przepraszam za ewentualne błędy, gdyż nie jestem biegły w pisaniu po polsku i używam translatora.

Pozdrawiam,
Martin
Ostatnio zmieniony ndz 09 maja 2021, 17:52 przez Piekarski_M, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Podg_Renata

Sympatyk

Post autor: Podg_Renata »

Może proszę spróbować skontaktować się z autorem książki "Fabianki i okolice" oraz "Wieś i Gmina Fabianki" panem Janem Bielickim.
Być może przygotowując materiał do nich natknął się gdzieś na Pana przodków, o których Pan pisze. Na FB jest grupa "Historia Fabianek i okolic" i poprzez nią może Pan spróbować się z Panem Janem skontaktować.

Pozdrawiam,
Renata
Piekarski_M

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź!
Jak tylko będę miał trochę czasu, spróbuję zadać to pytanie panu, o którym pan wspomniał.
Nie jestem tylko pewna, czy lubi, gdy obcy ludzie zadają mu pytania genealogiczne, ale mam nadzieję, że nie będzie mu to przeszkadzać :)

Jeśli to nie pomoże, będę musiał znaleźć inne sposoby na zbadanie tej części mojej rodziny. Mam nadzieję, że prędzej czy później coś znajdę, może po prostu szukałam w złych miejscach...

Jeszcze raz dziękuję!
Martin
Piekarski_M

Sympatyk

Witam,

Chciałem to tylko dodać, jeśli ktoś może kiedyś na to trafi, również szukając tych ludzi;

Po kontakcie z Panem Bielickim wygląda na to, że moje poszukiwania mogą być bardzo trudne. Niestety nie natrafił on na nazwiska z mojego drzewa podczas swoich badań historycznych czy genealogicznych. Co więcej, powiedział, że sam miał problemy z poszukiwaniem swoich przodków na tym konkretnym terenie.

Spróbuję i zobaczę co da się zrobić. Jeśli ktoś kiedyś zobaczy ten post i będzie mógł mi powiedzieć coś więcej, proszę się nie wahać! Dziękuję.

Pozdrawiam,
Martin
Piekarski_M

Sympatyk

Witam,

Czy ktoś wie, czy istnieją księgi meldunkowe z Zaduszników, lub czy są gdzieś dostępne akta z lat 1818-1819? W księgach meldunkowych może być wymieniona rodzina, a w aktach z lat 1818-1819 może być zarejestrowane ich małżeństwo. Niektóre zapisy z 1819 roku wydają się być dostępne na FamilySearch, ale tam jak na razie się nie pojawiają.

Pozdrawiam,
Martin
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Witam,
wsie Zaduszniki i Krojczyn , w latach 1850 - 1930 wchodziły w skład Gminy Oleszno /taka istniała w tamtych latach/. Jest Skorowidz do Ksiąg Ludności Stałej Gminy Oleszno , ale za lata 1850 - 1930 /język rosyjski/ . Link : https://meldunkowe.genealodzy.pl/meldun ... a=003&kt=1 .

W Genetece jest też Anna Wentland , urodzona w 1798 r. w Lubrańcu -link https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&exac=1 - czy to nie ta poszukiwana ?

Pozdrawiam
Irena
Piekarski_M

Sympatyk

Witam,
Dziękuję za informację do jakiej gminy należały te dwie wsie! Niestety nie umiem czytać po rosyjsku, czy są one posegregowane w jakiś sposób, aby ułatwić mi odnalezienie właściwego wpisu, czy trzeba sprawdzać rosyjskie pismo w każdym wpisie?

Co do indeksu dla Anny Wentland, widziałem to, ale bez wpisu małżeństwa, aby to potwierdzić, jest to tylko możliwość, choć silna, ponieważ nazwisko i wiek by się zgadzały. Niestety, wydaje się, że istnieje tylko podsumowanie wpisów dotyczących narodzin w Lubrańcu w 1798 roku, więc nawet wtedy ślad by się urwał. FamilySearch może mieć wpisy, ale nie są one dostępne online, jak się wydaje.

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

Pozdrawiam,
Martin
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Co do Anny Wentland , to proponuję skontaktować się z Archiwum Diecezjalnym we Włocławku ,
ul. Gdańska 2/4
87-800 Włocławek
tel: 54 231-11-12
e-mail: archiwum@diecezja.wloclawek.pl
Są tam akta urodzeń z Parafii Lubraniec , między innymi ,za lata 1790 - 1810 . Być może, akt urodzenia zawiera więcej informacji.

Co do Skorowidza , o którym wyżej, to jest on sporządzony w układzie alfabetycznym /rosyjskim/ . Poza nazwiskiem , są jeszcze takie dane , jak: nazwa wsi , numer księgi tej wsi i numer strony . Nie ma tam innych danych. Nie wiadomo , czy zachowało się więcej ksiąg , poza tymi : Rumunki Witkowo i Nowa Wieś. Być może tylko te sfilmowano. O to ,można zapytać w Archiwum Państwowym w Toruniu Oddział we Włocławku.

Pozdrawiam
Irena
Piekarski_M

Sympatyk

Witam,

Jak już będę miał akt ślubu Gottlieba i Anny, to prawdopodobnie będę musiał skontaktować się z archiwum, zakładając, że to naprawdę ona.
Szkoda, że nie mają tych akt dostępnych online, ale dziękuję, że o tym wspomniałaś!

Co do skorowidza, to chyba będę musiał usiąść i przejrzeć po kolei wymienione nazwiska, żeby zobaczyć, czy są wymienione.
Gottlieb w 1822 roku mieszkał w Złowodach, które wtedy były częścią gminy Zaduszniki, a w 1823 roku mieszkał w Nowej Wsi w gminie Wielgie. W 1829 roku ponownie w Złowodach, a od około 1831 roku w Krojczynie. Być może istnieją ksiegi meldunkowe dla którejś z tych gmin.

Dziękuję i pozdrawiam,
Martin
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Witam,
w Parafii Zaduszniki rodzą sie jeszcze dzieci tej pary:
- Rok 1834 , numer aktu 15 -Bekier Maryanna https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
- Rok 1840 , numer aktu 9 - Bekier Julianna https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query

Zanotowano też urodzenie Anny Wentlant w 1798 r. w Parafii Łążyn ,Gmina Obrowo . Podaje się , że była córką Adama i Marianny. https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&exac=1

W KLS wsi Witkowo , numer domu 44 , str.373 mieszka taka para : Bekier Michał /ur.1843 , s.Jakuba i Gertrudy/ i Elżbieta https://meldunkowe.genealodzy.pl/skan.p ... ik=138.jpg

Warto też spojrzeć na stronę http://tropemprzodkow.pl/wistka-szlachecka-urodzenia/ . Tam wielu Bekierów.

Nazwisko Bekier występuje też w Parafii Włocławek .

Pozdrawiam
Irena
Piekarski_M

Sympatyk

Witam,

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie słyszałem jeszcze o Juliannie, dziękuję za zwrócenie mi na nią uwagi! Nigdy nie patrzyłem na rok 1840, ponieważ wiek Anny sprawił, że pomyślałem, że to mało prawdopodobne, aby miała jeszcze dzieci w tym roku, ale najwyraźniej się myliłem! Zakładam, że Marianna Beker to ta sama Marianna, która mieszkała w Papowie Toruńskim jako Marianna Piekarska/Piegarska. Andreas Piekarski (Andrzey Beker), mój pradziadek, był ojcem chrzestnym jednego z jej dzieci.

Naprawdę wydaje się, że jest kilka Anny Wendland, które mogłyby być tą właściwą. Nieco bardziej prawdopodobne jest, że to ta z Lubrańca (jeśli to któraś z tych dwóch), ale naprawdę będę musiał znaleźć ten akt małżeństwa, żeby mieć pewność. Jak tylko będę miał trochę więcej wolnego czasu, to poświęcę go na sprawdzenie większej ilości parafii, gdyż w Lubrańcu nigdzie nie odnotowano małżeństwa "Beker" i "Wendland".

Ponieważ wspomniana Eufrozyna Beker (później także "Piekarska"), która wyszła za mąż za Jakuba Wendlanda, była córką Jana i Katarzyny Beker, którzy także są wymienieni w Wistce Szlacheckiej, zakładam, że są oni także moimi krewnymi, jeśli nie bezpośrednimi przodkami. Niektóre dzieci Jana i Katarzyny są wymienione w Wistce Szlacheckiej i Dobrzyniu nad Wisłą, ale jak dotąd nie ma Gottlieba.

Niestety wiele zapisów sprzed ok. 1806 roku jest odnotowanych tylko w skorowidzach i nie dają zbyt wielu informacji. Również wiek Gottlieba i Anny, w zależności od tego, na który akt urodzenia ich dzieci spojrzeć, jest bardzo różny. Gottlieb mógł urodzić się w latach 1785-1808 (choć to ostatnie jest niemożliwe, gdyż pierwsze dziecko urodziło się około 1821 roku), a Anna w latach 1793-1802, choć bardziej prawdopodobna jest data około 1800 roku. Ale te oczywiste błędy w zapisie wieku wydaje się powszechne w tym okresie niestety.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc! Będę kontynuował poszukiwania :)
Pozdrawiam,
Martin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”