Topik celowo ma taką nazwę.
Jeden z przodków Grzegorz Izydor Jan Brzeziński 1814-1868 z Chojnego zaszalał i brał ślub 5 razy.
2/1832 Chojne z Marianną Czekałą. Troje dzieci zmarło w dzieciństwie.
1/1845 Chojne z Teresą Pryk, dzieci nie znalazłem.
57/1849 Sieradz z Marianną Aleksander, dzieci nie znalazłem.
2/1854 Chojne z Julianną Zygmańską. I tu się robi ciekawie bo to moja prapraprababcia. Trójka dzieci: 49/1859 Katarzyna, 3/1861 Adam i 9/1864 moja prapra Aniela pv Idziaszek sv Wojciechowska. Z dat wynika że komplikacje poporodowe skończyły się śmiercią matki. Z opisu Chojnego z 1858 wynika że dom był zaniedbany i lichy.
3/1863 z Marianną Fornalczyk pv Tobiasz. Dzieci nie znalazłem.
W 1868 Jan umiera.
O ile losy praprababci Anieli znam. O tyle nie wiem co się stało z jej rodzeństwem. Brak zgonów, ślubów w Chojnem i okolicy dla Katarzyny i Adama. Czy ktoś ich zaadoptował? Nie bardzo widzę kto mógłby... Nie wiem też co się działo z Anielą. Tu akt ślubu 10/1881 Chojne.
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =568&y=734
Jakieś pomysły?
Szukaj wiatru w polu czyli zaginione dzieci bez rodziców
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Szukaj wiatru w polu czyli zaginione dzieci bez rodziców
Wszystkim ludziom dobrej woli, dziękuję za pomoc. Krystian
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Szukaj wiatru w polu czyli zaginione dzieci po śmiercidziców
Kto był opiekunem wiadomo, w akcie ślubu Anieli go znajdziesz - Wojciech Gotkowicz
Fornalczyk miała gromadkę dzieci z poprzedniego związku. Więc chyba nie ogarnęłaby. Opiekun miał gromadkę swoich. Wniosek - wysłano gdzieś na służbę ? Parafie sąsiednie do sprawdzenia.
Ciekawy jest też związek z Idziaszczykiem. ślub 1881 i jedno dziecko. Idziaszczyk umiera 1892. Trochę to dziwne. Możliwe ale atypowe jak dla mnie. Szukałbym w parafiach sąsiednich innych dzieci tej pary i w przypadku znalezienia szukałbym w tej samej parafii rodzeństwa Anieli.
Fornalczyk miała gromadkę dzieci z poprzedniego związku. Więc chyba nie ogarnęłaby. Opiekun miał gromadkę swoich. Wniosek - wysłano gdzieś na służbę ? Parafie sąsiednie do sprawdzenia.
Ciekawy jest też związek z Idziaszczykiem. ślub 1881 i jedno dziecko. Idziaszczyk umiera 1892. Trochę to dziwne. Możliwe ale atypowe jak dla mnie. Szukałbym w parafiach sąsiednich innych dzieci tej pary i w przypadku znalezienia szukałbym w tej samej parafii rodzeństwa Anieli.
Re: Szukaj wiatru w polu czyli zaginione dzieci po śmiercidz
Powiem szczerze, że nawet nie mam pomysłu która z parafii to mogłaby być. Może Burzenin...On jeszcze ma luki w indeksacji. Dwa na opiekuna już dawno zwróciłem uwagę, ale nazwiska w okolicy też nie widzę. Piszesz, że miał gromadkę własnych dzieci?? Co do ilości dzieci- może istniała genetyczna przyczyna niskiej ilości dzieci w tej linii??? Chyba, że zabijała je bieda, albo inne przyczyny. Coś szybko opuszczały padół żony po ślubie.Arek_Bereza pisze:Kto był opiekunem wiadomo, w akcie ślubu Anieli go znajdziesz - Wojciech Gotkowicz
PS znalazłem opiekuna. On zwał się Gotkowicz nie Goszkowicz
Wojciech Gotkowicz (28 lat) 82%
ojciec: Wojciech , matka: Marianna Kaczmarek
Katarzyna Kałuziak (17 lat)
ojciec: Szymon , matka: Katarzyna Brzezińska
Wszystkim ludziom dobrej woli, dziękuję za pomoc. Krystian