Skany metryk w ZoSIA (komentarz)
Moderator: maria.j.nie
- Komentarze

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=336&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
-
Sroczyński_Włodzimierz

Ciekawymi może być:
obserwacja reakcji na nagłośnienie działań NAC ZoSIA
np http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... rafii.html + komentarze
percepcja (przez dziennikarzy ale nie tylko) tego co się wydarzyło jak i ocena:)
Nie tylko jako opis stanu wiedzy ("Kościół wrzuca"!) ale jako odzwierciedlenie zainteresowania czytelników, oglądaczy TV etc.
obserwacja reakcji na nagłośnienie działań NAC ZoSIA
np http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... rafii.html + komentarze
percepcja (przez dziennikarzy ale nie tylko) tego co się wydarzyło jak i ocena:)
Nie tylko jako opis stanu wiedzy ("Kościół wrzuca"!) ale jako odzwierciedlenie zainteresowania czytelników, oglądaczy TV etc.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
stengiel_jarosław

Re: Skany metryk w ZoSIA (komentarz)
Panie Włodzimierzu, może Pan się orientuje kiedy będą dostępnie skany ze św. Andrzeja Apostoła po 1900r w ZoSIA ?
Pozdrawiam
Jarek
Pozdrawiam
Jarek
Tak dalej trzymać. Ja się boję tylko jednego, że w pewnym momencie przyjdzie nowa władza i będzie tak jak było. Ja chciałbym pochwalić np. archiwum w Łodzi. Kilka skanów aktów udało się załatwić przez internet - zupełnie bez konieczności wizyty (głównie dzięki genetece). Kiedyś to było nie do pomyślenia.
Czasem jednak spotykam się z niechęcią księży do udostępniania ksiąg. Traktują genealogów jako zło konieczne, co tylko im zawraca głowę. Są też i odwroyne przypadki gdzie nawet księża zajmują się badaniem swoich archiwów i czasem piszą na ich temat prace
A niektórych ksiąg nie ma w archiwach państwowych (choćby taki Nieborów gdzie są w AP dokumenty tylko od 1808 - nie wiem czemu nie ma wcześniejszych zupełnie)... Nie chcę generalizować le to jest czasem dość przykre, bo odmowa typu "nie bo nie" potrafi zastopować pewne badania na wiele lat...
Arek
Czasem jednak spotykam się z niechęcią księży do udostępniania ksiąg. Traktują genealogów jako zło konieczne, co tylko im zawraca głowę. Są też i odwroyne przypadki gdzie nawet księża zajmują się badaniem swoich archiwów i czasem piszą na ich temat prace
Arek
-
Jarek_Orszulak

Re: Skany metryk w ZoSIA (komentarz)
To wszystko przez Napoleonaalus pisze: A niektórych ksiąg nie ma w archiwach państwowych (choćby taki Nieborów gdzie są w AP dokumenty tylko od 1808 - nie wiem czemu nie ma wcześniejszych zupełnie)...
Problemy z powiekszaniem skanow
Dzien dobry,
niestety nie moge powiekszyc skanow w "szukajwarchiwach.pl "( metryki warszawskie). Narzedzia nie dzialaja, a przy "pobierz" - zaladowane skany nie daja sie otworzyc. Jeszcze trzy miesiace temu wszystko dzialalo swietnie (kiedy mozna bylo powiekszac bez dodatkowych narzedzi). Ktos inny zglosil problem do administracji "szukajwarchiwach" pare dni temu, ale u mnie dalej nie dziala. Moze ktos wie, na czym polega problem?
Bede wdzieczna za wskazowki
Pozdrawiam
Anita Lisowska
niestety nie moge powiekszyc skanow w "szukajwarchiwach.pl "( metryki warszawskie). Narzedzia nie dzialaja, a przy "pobierz" - zaladowane skany nie daja sie otworzyc. Jeszcze trzy miesiace temu wszystko dzialalo swietnie (kiedy mozna bylo powiekszac bez dodatkowych narzedzi). Ktos inny zglosil problem do administracji "szukajwarchiwach" pare dni temu, ale u mnie dalej nie dziala. Moze ktos wie, na czym polega problem?
Bede wdzieczna za wskazowki
Pozdrawiam
Anita Lisowska
- Kaczmarek_Aneta

- genealog1981