Od dłuższego czasu poszukuję rodziny mojej prababci. Gizela Preissig była z pochodzenia (pół?) Niemką i urodziła się 19 lipca 1883 roku w Użoku na dzisiejszej Ukrainie. Jej rodzicami byli Franciszek (Franz?) Preissig, i Maria Sandak/Santag. Dziadkami byli: Józef Preissig i Anna Chartig/Hartich oraz Gregor Sandak/Santag (Sonntag?) i Katarzyna Niselnik/Nischnitz. Pisownia nazwisk jest różna, ponieważ znalazłem obiecujące wskazówki na AncestryDNA i FamilySearch wskazujące na pochodzenie z Sudetów, ale bez żadnych źródeł i bez odpowiedzi od osób, które zamieściły te informacje. Miała też co najmniej jednego brata, Ludwika, urodzonego w 1889 roku: (
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&w=21uk)
Chociaż nigdy nie znalazłem jej aktu urodzenia, znam nazwisko jej rodziców i dziadków, więc to pewnie i tak nie pomoże. Zastanawiam się, czy są może jakieś akta imigracyjne lub coś podobnego, gdzie mógłbym zobaczyć skąd pochodzą. Nie jestem również pewien, w której parafii mógłbym szukać ich aktu małżeństwa. Próbowałem sprawdzać mapy i szukać parafii, w której znajdował się Użok, ale nie znalazłem odpowiedzi online. Z tego co wiem, rodzina Preissig pochodziła z Sudetów, co wydaje się prawdopodobne, ponieważ nazwisko to pojawia się w Sudetach bardzo często, a także dlatego, że w Galicji były niemieckie działania kolonizacyjne z Czech w bardzo bliskim sąsiedztwie do Użoku. Nie jestem pewien co do pochodzenia Sandak i Nisnik/Nischnitz, ale zakładam niemieckie pochodzenie tam również.
Pozdrawiam,
Martin