Dotąd spotykałem się z oddawaniem "półczwartego" wyłącznie poprzez "semi quatuor".
Prośba, pomoc w tłumaczeniu z łaciny-określeń, słów...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
mediam quartam sexag.
Skoro pasuje w rachunkach, to ja tym bardziej dziękuję 
Dotąd spotykałem się z oddawaniem "półczwartego" wyłącznie poprzez "semi quatuor".
- Olczyk_Paweł

co znaczą te słowa ?
Witam serdecznie
Spośród kilku przetłumaczonych przeze mnie akt znalazł się jeden, z którym nie mogę sobie poradzić. Co znaczą dwa ostatnie słowa w zdaniu "Sepultus est in Cameterio Versus aquinoctuim".
Jak tłumaczyć męskie imię Alitius (filius Alitius).
Będę wdzięczny za pomoc.
Paweł
Spośród kilku przetłumaczonych przeze mnie akt znalazł się jeden, z którym nie mogę sobie poradzić. Co znaczą dwa ostatnie słowa w zdaniu "Sepultus est in Cameterio Versus aquinoctuim".
Jak tłumaczyć męskie imię Alitius (filius Alitius).
Będę wdzięczny za pomoc.
Paweł
Prośba o pomoc w tłumaczeniu z łaciny-określeń...
Pochowany na cmentarzu "w stronę równonocy" - czyli zapewne na linii wschód-zachód.
Co do imienia - podaj fotę albo przerysuj napis w Paincie i wklej, bo ani to gramatyczne, ani po chrześcijańsku
Co do imienia - podaj fotę albo przerysuj napis w Paincie i wklej, bo ani to gramatyczne, ani po chrześcijańsku
- Olczyk_Paweł

Witam i bardzo proszę o przetłumaczenie aktu. Załączam adres obrazka. Dziękuję. Paweł
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 53e0e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 53e0e.html
- Olczyk_Paweł

Co znaczy z łaciny słowo Ladem?
Witam,
Moje pytanie jest takie jak w tytule co znaczy z łaciny słowo Ladem?
pozdrawiam,
Kamil
Moje pytanie jest takie jak w tytule co znaczy z łaciny słowo Ladem?
pozdrawiam,
Kamil
niestety nie mogę podać pełnego zdania, ani zdjęcia, ale wyjaśnię o co mi chodzi, otóż przy interesującym mnie akcie nie była podana data ślubu, zresztą przy paru wcześniejszych też daty nie było, ale właśnie na początku było słowo Ladem
Pozdrawiam,
Kamil
Pozdrawiam,
Kamil
- kwroblewska

na początku było słowo Lademkamil pisze:niestety nie mogę podać pełnego zdania, ani zdjęcia, ale wyjaśnię o co mi chodzi, otóż przy interesującym mnie akcie nie była podana data ślubu, zresztą przy paru wcześniejszych też daty nie było, ale właśnie na początku było słowo Ladem
Pozdrawiam,
Kamil
a może należy odczytać Eadem?
Krystyna
Brawa dla Pani Krystyny! 
Eadem (w domyśle: die) - Tego samego dnia.
PS. Prawdopodobieństwo, że osoba nie znająca łaciny poprawnie odczyta samodzielne, zapisane bastardą humanistyczną użytkową (jak ładnie się ten rodzaj pisma nazywa) słowo z księgi metrykalnej, wynosi coś poniżej dwudziestu procent...
Eadem (w domyśle: die) - Tego samego dnia.
PS. Prawdopodobieństwo, że osoba nie znająca łaciny poprawnie odczyta samodzielne, zapisane bastardą humanistyczną użytkową (jak ładnie się ten rodzaj pisma nazywa) słowo z księgi metrykalnej, wynosi coś poniżej dwudziestu procent...
Prośba, pomoc w tłumaczeniu z łaciny-określeń, słów...
T: Co znaczy z łaciny słowo Ladem?
Witam ponownie,
Dziękuję za wyjaśnienie, szczerze mówiąc też tak myślałem tylko potrzebowałem upewnienia
jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
Kamil
Witam ponownie,
Dziękuję za wyjaśnienie, szczerze mówiąc też tak myślałem tylko potrzebowałem upewnienia
jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
Kamil
Zwroty po łacinie
Bardzo bym prośiła Państwa o przetumaczenie mi kilku zwrotów z aktu ślubu a mianowicie co oznaczają słowa :juvenis (przypuszczam że kawaler),virgo corrupta (panna narzeczona ) Sponsus,inquilini i Sponsa ,ancilla oraz agricola (czyżby zamieszkay )z gory dziękuje Renata 
- kwroblewska

Zwroty po łacinie
Na tej stronie w Menu głównym jest słownik łac-pol, jak zajrzysz znajdziesz wyjaśnienie wielu słówek
Krystyna
Krystyna
Możesz także skorzystać z szablonów tlumaczenia aktów metrykalnych zamieszczonych w Genepedii oraz powiązanych z nimi słowników tematycznych.
http://genepedia.pl/index.php?title=Kat ... 2umaczenia
Pozdrawiam
Janusz
http://genepedia.pl/index.php?title=Kat ... 2umaczenia
Pozdrawiam
Janusz