Nie mogę znaleźć wpisu w parafii Turka (gr. kat.) i wsi Użok

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Piekarski_M

Sympatyk

Nie mogę znaleźć wpisu w parafii Turka (gr. kat.) i wsi Użok

Post autor: Piekarski_M »

Witam,

Na Genetece znalazłem wpis o narodzinach brata mojej prababci ( https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&w=21uk ) Jego narodziny zostały zarejestrowane w greckokatolickiej parafii w Turce, ale jak dotąd nie udało mi się znaleźć tego konkretnego zapisu.

Grecko-katolickie zapisy dla Turki wydają się być dostępne na FamilySearch, ale kiedy patrzę na konkretne strony, gdzie powinien się pojawić, nie jest nigdzie odnotowany ( https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1523150 ) lub ( https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1523150 ).

Ponadto wiem, że jego siostra Gizela, moja prababcia, urodziła się 19 lipca 1883 roku we wsi Użok, która nie jest bardzo daleko od Wołcza, gdzie jej brat urodził się sześć lat później. W Użoku znajduje się mała cerkiew greckokatolicka, ale nie udało mi się ustalić, gdzie mogą znajdować się jej zapisy, ani do jakiej parafii rzymskokatolickiej Użok miałby należeć.

Szczególnie zależy mi na odnalezieniu właściwych parafii, aby być może odnaleźć akt ślubu ich rodziców Franciszka Preissig i Marii Sandak/Santag i dowiedzieć się skąd pochodzili.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
Martin
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Musisz szukać na piechotę zapisów ze wsi Wołcze, bo chyba w tej parafii prowadzono księgi oddzielnie dla każdej wsi, dlatego numery aktów się powtarzają.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Piekarski_M

Sympatyk

Indeks na Genetece podaje, że narodziny Ludwika są odnotowane po łacinie, więc zakładam, że powinno to być w alfabecie łacińskim (chyba, że używali cyrylicy również dla języka łacińskiego). W każdym razie, ponieważ nie znam języka rosyjskiego ani nie potrafię czytać odręcznego pisma cyrylickiego, sprawdziłem najpierw czarne skany zapowiadające początek lub koniec jednej książki lub zestawu książek i porównałem słowa tam użyte z tym, jak Wołcze jest zapisane cyrylicą (a także Uzok na wszelki wypadek), ale nie widziałem wsi wspomnianych na tych skanach.

Sprawdziłem też wszystkie rejestry urodzeń w języku łacińskim w danym roku dostępne na FamilySearch i nigdzie ten zapis się nie pojawił. Nie jestem pewien, czy nie sprawdziłem wystarczająco dokładnie, czy tej konkretnej księgi z jego narodzinami nie ma na FamilySearch.

Jestem też ciekaw w jakiej parafii znajduje się Uzok i czy może jest to również Turka. Co prawda Uzok wydaje się mieć swój własny kościół greckokatolicki, ale nigdzie nie widzę zapisów dla niego i nie wiem czy moi przodkowie zgłosiliby tam narodziny. Próbowałem znaleźć mapę dawnych parafii w okolicy bez powodzenia, jak również skorzystać z tej książki, chociaż Uzok nie pojawia się tam, jak się wydaje: https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/public ... 86/content
Co ciekawe, zgodnie z tą książką, parafią rzymskokatolicką dla Wolczy wydaje się być Łomna, i ma swoją własną parafię greckokatolicką, a na pierwszy rzut oka nie widziałem skanów tych parafii na FamilySearch.

Pozdrawiam,
Martin
gz1411

Sympatyk
Tytan

Post autor: gz1411 »

Miałem ten sam problem.
Napisałem do autorki indeksu i dostałem skan metryki.
Autorka indeksowała z akt które są niedostępne publicznie.
Grzegorz
Piekarski_M

Sympatyk

Wygląda na to, że tego wpisu nie ma na FamilySearch. Będę musiał skontaktować się z autorem indeksu w najbliższym czasie.

Szkoda, że Uzok nie wydaje się być częścią parafii, ani zapisy nie pojawiają się nigdzie online. Myślę, że jedyną możliwośc dowiedzenia się czegoś o tej części rodziny jest znalezienie aktu małżeństwa, a bez wskazówek lub bez zapisów w miejscach najbardziej prawdopodobnych do ich posiadania, będzie to dość trudne.

Czy w ogóle ma sens szukanie konkretnych aktów urodzenia ich dwójki dzieci? Znam rodziców, datę urodzenia itd., ale mam słabą nadzieję, że może akt urodzenia wskazywałby również na pochodzenie rodziców.

Pozdrawiam,
Martin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”