Jak odnależdż akt?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

pankracy

Sympatyk

Jak odnależdż akt?

Post autor: pankracy »

Witajcie, mam problem i zwracam się z nim do Was. Potzebuje odnależdż ślad po wójku marłym w niemieckim więzieniu w Płocku. Miał 14 lat gdy został zabrany i oskarżony przec gestapo o morderstwo. Zmarł w Płocku i tamże został pochowany(wiadomo mi to z przekazu). W US w Płocku cywilnego nie posiadają ksiąg zmarłych z przedziału lat 1942-45 zostały spalone przez uciekających Niemców. Czy istnieje jakaś możliwość odnalezienia wzmianki, aktu zgonu. Proszę o pomoc.
Jacek_Roszak86

Sympatyk

Jak odnależdż akt?

Post autor: Jacek_Roszak86 »

A próbowałeś w parafii ? w kancelarii ? Powinni mieć drugą kopię. Jeśli nie do archidiecezja będzie mieć drugą kopię.
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Jak odnależdż akt?

Post autor: Kubiak_Urszula »

Witam.Potrzebuję pomocy.Od czego mam zacząć?Posiadam akt urodznenia w którym widnieje nazwisko osoby która mnie interesuje.Jest to brat mojego pradziadka,Mieczysław Obidziński.Wiem że zamieszkał w Warszawie.Akt ten wystawiony jest w 1903 roku.Czy mam kolejno przeglądać wszystkie akta w AP w Warszawie?Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.Poproszę mądre głowy o podpowiedź.:)
Pozdrawiam Ula.
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Jak odnależdż akt?

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witaj Ulo!

W genetece znalazłam akt urodzenia Mieczysława Obidzińskiego parafia Warszawa Wszystkich Św. 1907/2071, rodzice Leon i Anastazja Zmorzyńska. Kserokopię tego aktu możesz zamówić po uiszczeniu opłaty w Archiwum Państwowym. Ustal w bazie pradziad, gdzie znajdują się akta z tej parafii.

Pozdrawiam

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Jak odnależdż akt?

Witaj Elu.Tego miecia też widziałam,ale to nie ten.Mój urodził sie w parafii Gzy i jako młodzieniec wyjechał do Warszawy.W 1903 jest odnotowany jako chrzestny w parafii Wszystkich Świętych i tu ślad się urywa :( Dlatego proszę o pomoc,nie wiem jak ugryźć.Wiem że jego siostry też wyjechały do Warszawy.Co się z nimi dalej działo? Jedną odnalazłam była w zakonie,lecz nie zachowała sie żadna korespondencja z rodziną.
Pozdrawiam Ula.
Tomek1973

Sympatyk

Jak odnależdż akt?

Post autor: Tomek1973 »

A może w tej wyszukiwarce cos będzie ciekawego?
http://www.genealogyindexer.org/

tomek
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Jak odnależdż akt?

Tomku,nie sprawdzałam.Zerknę.Dziękuję.:)
Ula.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”