To mój pierwszy post na tym forum (i chyba w ogóle na jakimkolwiek forum), więc proszę administratorów o wyrozumiałość.
Próbuję ustalić jakie były wojenne losy mojego pradziadka Andrzej (Andreas) Biesok (ur. 1880), gdzie ostatecznym sukcesem byłoby gdybym ustalił gdzie zginął i został pochowany. Według rodzinnych przekazów zginął w twierdzy Przemyśl, ale ja na słowo nie uwierzę
Przeszukałem listy rannych i poległych. Tam znalazłem dwóch Andreasów Biesok, jednak dla żadnego z nich nie zgadzał się rok urodzenia.
Przeszukując ogromne zasoby Familysearch natknąłem się na dokument, który z dużą dozą prawdopodobieństwa dotyczy właśnie mojego pradziadka:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... S9K-FQTD-V
Tutaj pojawiają się pytania... Próbowałem rozszyfrować każdą literkę i w większości mi się udało, ale dalej nie wszystko dla mnie jest jasne.
Nie mogę domyślić się jaki miał stopień wojskowy "Ldstpll Rekrut" a może "Ldstpfl Rekrut"? Żadne z tych nic nie i tak nie mówi ;/
Co do jednostek w których służył, czy ja dobrze rozumiem kolejność?
1. 23.11.1914 przydzielony do 4 "Kompani zastępczej" LIR 31 Teschen (Cieszyn);
2. 15.12.1914 przydzielony do LIR 32 Neusandec (Nowy Sącz)
3. 01.04.1915 spowrotem przeniesiony do LIR 31;
4. 20.12.1915 przydzielony do k.k. LIR 33?
Tutaj kolejne pytanie - pod LIR 33 (o ile dobrze odczytałem) napisane jest "Karpathen", ale według wikipedii LIR 33 było nazwane "Stryj", przy okazji nie znalazłem żadnej jednostki nazywanej "Karpathen", nie wiem co o tym myśleć.
Obstawiam, ze skoro to ostatnia wpisana jednostka, to zginął służąc w jej szeregach (oczywiście do dalszej weryfikacji), ale o LIR 33 nie znalazłem zbyt wielu informacji. Czy ktoś może wie gdzie dalej szukać info o tej jednostce zanim skieruję zapytanie do Kriegsarchiv w Austrii?