Milanowski Łukasz akt ur., Pomoc w rozczytaniu księgi

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Milanowski_Skarbimir

Milanowski Łukasz akt ur., Pomoc w rozczytaniu księgi

Post autor: Milanowski_Skarbimir »

"Pomoc w rozczytaniu księgi"

Witam,
chciałbym prosić o pomoc w odnalezieniu aktu urodzenia Łukasza Milanowskiego (zm. 10.09.1807 w wieku 89 lat, parafia Targowisko, wieś Zakrzew). Niektóre wpisy są bardzo nieczytelne, a mój monitor nie radzi sobie z kontrastem.
Pozdrawiam

http://ksiegimetrykalne.pl/viewer/?fbcl ... 2_0036.jpg

PS. jeśli pomyliłem dział/ zdublowałem temat proszę o wyrozumiałość oraz przeniesienie do innego działu :)
Ostatnio zmieniony sob 05 cze 2021, 11:03 przez Milanowski_Skarbimir, łącznie zmieniany 1 raz.
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Al_Mia »

Witaj.

Niestety księga kończy się na roku 1757.

Ala
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: sbasiacz »

Skarbimir szuka aktu urodzenia (właściwie aktu chrztu, urodzenia cywilne były od 1808) księga jest bardzo nieczytelna, wiek wyliczony na podstawie aktu zgonu obarczony jest dużym błędem, nawet 10 letnim, czyli mógł mieć równie dobrze 79 lat, nie wiadomo nic o rodzicach, fakt, że żenił się, miał dzieci i umarł we wsi Zakrzew parafii Targowisko nie świadczy o tym, że tam się urodził.
Znalazłeś akt zgonu?
pozdrawiam
BasiaS
Milanowski_Skarbimir

Nie widziałem go na własne oczy, jedynie w tabeli ze strony Lubgens jest wzmianka o tym zgonie. Tak też mi się wydaje, że po prostu ów Łukasz nie urodził się w tej parafii. Cofałem się w poszukiwaniach o kilkadziesiąt lat wstecz, czy może znajdę akt ślubu jego rodziców/ akty urodzeń, lecz niestety nie odnalazłem nic. Czy mają Państwo jakąś radę, co w takiej sytuacji robić?
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

tak, odszukaj akt zgonu, a ten indeks na lubgensie o ślubie w 1754 znalazłeś? Pewnie nie będzie danych rodziców, ale może być podana parafia z której pochodził.
W tytule piszesz o Malinowskim a w treści o Milanowskim :-) to którego szukasz?
widzę, że z Targowiska są tylko chrzty na ksiegimetrykalne, napisz do admina lubgensu, skąd są te indeksy zrobione, może ma kontakt z autorem?
Ostatnio zmieniony sob 05 cze 2021, 10:52 przez sbasiacz, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
BasiaS
Milanowski_Skarbimir

autokorekta. Zawsze wszyscy moje nazwisko przekręcają, widać technologia również. Dziękuję za korektę :D
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Milanowski_Skarbimir pisze:autokorekta. Zawsze wszyscy moje nazwisko przekręcają, widać technologia również. Dziękuję za korektę :D
to edytuj swój pierwszy post i zmień nazwisko na właściwe
pozdrawiam
BasiaS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”