Jaka to miejscowość? - prośba o odczytanie - j.polski cz.1

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mariamikołaj

Sympatyk
Mistrz

Post autor: mariamikołaj »

W tej drugiej kopii faktycznie pierwsze jest "B" ale zniknęło 'b" w środku wyrazu. Ciekawe kto od kogo odpisywał:)
Pozdrowienia
Maria
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

dziękuję za podpowiedzi, ja też widzę tam raczej B, nie wiem z jakiej części Polski pochodził, bo potomkowie żyli (i żyją) w Warszawie.
Otwieram pliki z poczekalni z linku który podał Włodek ale widzę tylko "ciemność, widzę..." czyli "czarną dziurę" :-) coś się popsuło?
edit:
znalazłam Tabellę miast i wsi w bibliotece cyfrowej Polona, może to być wieś Bunikiele na suwalszczyźnie należąca do parafii Kiejmele ale pewna nie jestem, żona Grucewicza pochodziła ze Szczuczyna ale to 160 km :-(
pozdrawiam
BasiaS
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

w akcie zgonu Stanisława zapisano że urodzony w Szczuczynie koło Łomży.
Jeśli jest w tym kropla prawdy to miejscowość podana w akcie ślubu jest z tamtego rejonu.

Ala
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

wiem, ale to nawet nie jest pół kropli prawdy :-( właśnie zaczęłam od aktu zgonu, później znalazłam akt ślubu i okazało się, że to Zofia jest ze Szczuczyna :-)
pozdrawiam
BasiaS
mariamikołaj

Sympatyk
Mistrz

Post autor: mariamikołaj »

Biorąc pod uwagę tylko drugą kopię proponuję Barciuny- suwalskie, powiat Sejny, gmina Sereje.
Albo Barciany w województwie warmińsko-mazurskim, w powiecie kętrzyńskim
Pozdrowienia
Maria
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Dzięki Mario, sprawdzę :-)
edit:
czy miejscowość o nazwie Barauciske niedaleko Sereji (Serejów) to mogą być te Barciuny?
Biorąc pod uwagę fakt, że przecież nie wszystko jest zindeksowane to nazwisko Grucewicz występuje na Litwie w parafii Taboryszki, w województwie warmińsko-mazurskich i podlaskim nie ma takiego nazwiska.
Może właśnie pochodził z Litwy, nie mam na razie żadnego doświadczenia w szukaniu na Litwie, czas zacząć :-)
pozdrawiam
BasiaS
Dimev

Post autor: Dimev »

We are looking for a locality in Poland.
German ancestors of Lutheran origin named Henkel moved from Poland around the 1830s and 1840s to the Volyn gouvernment. There is only the name of the locality in Poland where the earliest ancestor (Gottlieb Hehkel) was born in 1825 – in the first case named “Blindorf”, in second case named as “Pekarie”. Where could it located?

Ищем населенный пункт в Польше.
Предки – немцы лютеранского происхождения по фамилии Henkel переселились из Польши примерно в 1830-40-е гг. в Волынскую губернию. Есть только название населенного пункта в Польше, где в 1825 году родился самый ранний предок Gottlieb Hehkel – в одном случае Blindorf, в другом случае Pekarie. Где мог находиться?
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

sbasiacz pisze:Dzięki Mario, sprawdzę :-)
edit:
czy miejscowość o nazwie Barauciske niedaleko Sereji (Serejów) to mogą być te Barciuny?
Biorąc pod uwagę fakt, że przecież nie wszystko jest zindeksowane to nazwisko Grucewicz występuje na Litwie w parafii Taboryszki, w województwie warmińsko-mazurskich i podlaskim nie ma takiego nazwiska.
Może właśnie pochodził z Litwy, nie mam na razie żadnego doświadczenia w szukaniu na Litwie, czas zacząć :-)
Stanisław Grucewicz ur 6.XI.1791r./Buniany/par. Graużyszki Białoruś. Rodzice Jan i Marianna Dziemidowicz
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1106480
Bożena
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

puszek pisze:
sbasiacz pisze:Dzięki Mario, sprawdzę :-)
edit:
Stanisław Grucewicz ur 6.XI.1791r./Buniany/par. Graużyszki Białoruś. Rodzice Jan i Marianna Dziemidowicz
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1106480
Dzięki Bożenko, właśnie teraz zajrzałam do mojego posta, żeby pochwalić się Twoim znaleziskiem, przedtem znalazłam ten akt a tu niespodzianka, byłaś szybsza, jeszcze raz dziękuję !
Nie wiem dlaczego pod linkiem nic się nie wyświetla (dobrze, że pobrałam ten skan) mała poprawka : chrzest był 11.11. (nie widzę 6.11.)
pozdrawiam
BasiaS
Megabyzos

Sympatyk
Nowicjusz

Owcarze

Post autor: Megabyzos »

Dzień dobry, próbuję bezskutecznie odczytać nazwę miejscowości Pustkowie ........... dla zgonu poprzedniego męża Franciszki Glowackiej akt 14/1864 Wąglczew. To podróże rodziny owcarzy, którzy szli trasą Wielenin - Wilamow- Leżnica Wlk.- Wągłczew.

https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 3010&y=514

Po polsku, a równie dobrze po chińsku mogli to zapisać. Za pomoc serdecznie dziękuję.
Wszystkim ludziom dobrej woli, dziękuję za pomoc. Krystian
gandawa

Sympatyk

Owcarze

Post autor: gandawa »

Osowiec.

Pozdrawiam,
Monika
Megabyzos

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Owcarze

gandawa pisze:Osowiec.

Pozdrawiam,
Monika
Dziękuję. Niestety nie pasuje nic. Może to Pustkowie koło Poddębic albo Osowiec pod Pęczniewem. Hmmm....
gandawa

Sympatyk

Post autor: gandawa »

Pustków na pd-w od jeziora Turawskiego, Osowiec na pn-z od niego, leżą w odległości ok. 10 km od siebie.

Pozdrawiam,
Monika
Megabyzos

Sympatyk
Nowicjusz

gandawa pisze:Pustków na pd-w od jeziora Turawskiego, Osowiec na pn-z od niego, leżą w odległości ok. 10 km od siebie.

Pozdrawiam,
Monika
Pięknie dziękuję.Sam bym na to nie wpadł.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Dimev pisze:We are looking for a locality in Poland.
German ancestors of Lutheran origin named Henkel moved from Poland around the 1830s and 1840s to the Volyn gouvernment. There is only the name of the locality in Poland where the earliest ancestor (Gottlieb Hehkel) was born in 1825 – in the first case named “Blindorf”, in second case named as “Pekarie”. Where could it located?
Paste (show us) links to documents with the names of the places - Blindorf and Pekarie
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Zablokowany

Wróć do „Potrzebuję pomocy”